Opskrift på julens bedste pebernødder.
Jeg tøver ikke med at kalde det her for verdens bedste pebernødder. Og selvom det er store ord, så står jeg ved dem. Jeg har bagt (og spist) en hel del pebernødder i løbet af min barndom. Og selvom de var vældig sjove at lave, så kneb det altid lidt mere med begejstringen, når de skulle spises. Ganske enkelt fordi, at mange pebernødder i bund og grund er en smule kedelige. Og jeg ved, at der er mange, der har det på nøjagtig samme måde.
Men denne her pebernød opskrift er altså undtagelsen. De er sprøde og krydrede og har en lille snert af fløde og karamel, som gør dem helt uimodståelige. Faktisk har jeg mødt en del voksne, som i første omgang har takket nej til en pebernød, men så alligevel har smagt og fået lidt af en “aha”-oplevelse. Og det er selvfølgelig de pebernødder, som jeg bager år efter år, for de findes ikke bedre (efter min mening).
Pebernødder
Ingredienser
- 125 gr blødt smør
- 125 gr sukker
- ½ dl fløde
- ½ tsk stødt ingefær
- ½ tsk stødt kanel
- ½ tsk stødt hvid peber (stødt, sort peber kan også bruges)
- ½ tsk stødt kardemomme
- ½ tsk natron
- ½ tsk bagepulver
- 250 gr hvedemel
Fremgangsmåde
- Rør smør og sukker sammen i en skål og tilsæt fløden.
- Sigt krydderier, bagepulver, natron og hvedemelet sammen, kom det i skålen og saml det hele til en glat dej.
- Dejen kan også laves på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med K-spaden.
- Tril dejen ud i lange pølser på tykkelse med en finger. Skær pølserne i stykker á ca. 1 cm og tril dem til runde pebernødder. Læg pebernødderne på 2 bageplader beklædt med bagepapir.
- Bag pebernødderne ved 190 °C (varmluft) i ca. 10-12 minutter, indtil de er sprøde og lysebrune.
- Afkøl pebernødderne på bageristen og opbevar dem i en lufttæt beholder. De holder sig friske i ca 1 måned.
Julebagning i november.
Jeg bager som sagt den første portion pebernødder i løbet af november. Og det er der faktisk en rigtig god grund til. På den måde kommer pebernødderne til at fungere som en superhyggelig optakt til julemåneden, og jeg stornyder at sætte en lille skål pebernødder på bordet til min eftermiddags- eller aften-te.
Hvis jeg derimod venter med at lave pebernødder, til vi kommer ind i december. Og jeg for alvor får taget hul på alle julesmåkagerne. Så er det som om, at de små pebernødder helt bliver glemt. De ligger blot i bunden af småkageskålen, hvor de forsvinder under alle de andre juleklassikere som brunkager, vaniljekranse, specier, honningkager og klejner.
Men hvis jeg bager pebernødder i november, hvor vi endnu ikke har fået en overdosis af de krydrede julekager, så er der kamp om pebernødderne.
Kristine – Du vil gerne, du vil gerne, du vil gerne…..:-) Tænk på alle de julekager du kan nå at spise, hvis du begynder allerede nu og ikke venter til vi kommer tættere på jul;-)
Amalie – Vanillekranse kan jeg spise hele året, hvis ellers jeg bare får lov:-) Til gengæld lover jeg, at jeg ikke blogger om flere julekager før vi er tættere på jul – i denne omgang nøjes jeg med pebernødder:-)
Hottie – Hehe, godt at høre at I også begynder rundt omkring. Brune kager venter jeg nu alligevel lidt med, for nu skal pebernødderne nydes. Hvis også jeg bager brune kager spiser vi bare dem istedet:-)
Mademoiselle Black – Hvor er det godt at vide, at jeg ikke er den eneste. Var ellers ikke helt sikker på hvordan mit pebernøddeindlæg ville blive modtaget:-)
orrrrk Anne ! Jeg kan snart ikke modstå de julefristelser længere ! MEN JEG MÅ IKKE…MÅ IKKE…..MÅ IKKE FALDE I ENDNUUUU!!!…..
Mmh, de ser gode ud! 😀
Jeg skal faktisk lave vaniljekranse på søndag, så jeg er også lidt tidligt ude med julekagerne. Men pyt, det smager jo dejligt 😉
Jeg tror sørme jeg skal bage pebernødder her i weekenden! (Skulle man mon tage brunkager med….? Hmm…….)
Jeg har det på samme måde med bagning af pebernødder, og derfor bagte jeg også en portion for ca. 14 dage siden. Det duftede så dejligt af alle krydderierne, at jeg begyndte at glæde mig endnu mere til jul 🙂
Malene – Det er nemlig lige det det er:-) Der er ingen der interesserer sig for pebernødder længere, når først alt det andet kommer på bordet, så det er nu de skal bages og nydes.
Bianca – Pebernødder er jo ikke en rigtig julekage som fx brune kager, så dem må man godt bage allerede i oktober eller november måned:-)
Det er jo faktisk en fornuftig forklaring på de manglende spiste pebernødder i julemånederne 🙂
De ser ihvertfald gode ud!
Mums… sidder her og savler. Men men men, må ikke bage julekagerne endnu herhjemme, så venter og glæder mig allerede 😀
Birthe – Gnæk gnæk…jeg vidste, at der i hvert fald ville være èn der ikke slog mig oveni hovedet for at bage pebernødder i oktober. Jeg kunne nemlig huske at du bagte dem midt om sommeren et år, hvor du skulle teste dem til Magasinet Mad eller også var det Spis Bedre:-)
Pebernødder skal nemlig nydes inden jul, som en lille teaser:-)
Kærlig hilsen
Anne.
Fy Anne!!! Nu har jeg jo også lyst til pebernødder 🙂
Jeg er vild med denne opskrift og jeg synes at pebernødder smager bedst inden jul, så lur mig om jeg ikke også snart går i gang…..
Kh
Birthe
De ser virkelig lækkere ud, dem må jeg prøve! 🙂
Hvis man ikke kan tåle gluten kan jeg os anbefale disse, de er også rigtig gode: http://www.glutenfriliv.dk/opskrifter/glutenfri-pebernoedder.php
Christian – De er også virkelig gode. Og så er dit tip til de glutenfri pebernødder hermed givet videre 😀
Jet har lige lavet dejen igen, jeg fik også lavet en portion igår ( de er dog spist med stor velbehag) men har stadig lige lidt fløde der skal bruges, ved du om dejen kan fryses?
Joan
Joan – Uhh, jeg har også bagt pebernødder i dag 😉 Jeg tror sagtens, at dejen kan fryses. I hvert fald kan alle mulige andre former for småkagedej jo fryses, så hvorfor ikke den til pebernødder? 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Ja, den opskrift bruger jeg også, for det er verdens bedste pebernødder. Jeg har igennem tiden prøvet så mange opskrifter af på pebernødder, men de fleste smager “som at række tungen ud af vinduet”. Hvorimod disse nærmest får englene til at synge. Jeg bagte dem i søndags, da børn og børnebørn kommer 1.advent og bla skal have småkager med hjem.
Dorte – Det er nemlig verdens lækreste pebernødder og du har helt ret i, at der findes massevis af opskrifter på pebernødder, som overhovedet ikke smager af noget. Det er derfor, at jeg i rigtig mange år, ikke brød med specielt meget om hjemmebagte pebernødder 😀
Det lyder som en superhyggelig 1. søndag i advent tradition I har der 😀
En vellykket variant fået ved at tilsætte syltet ingefær…..
Anandr – Tusind tak for dit gode tip, som jeg hermed har givet videre til bloggens læsere 😀
Nu spørger jeg måske dumt…. men kan man ikke bruge alm peber i stedet for hvid?
Heidi – Hmmm….. tjooo, det kan du vel egentlig godt. Jeg mindes, at jeg har set opskrifter, hvor der blev brugt almindeligt, sort peber, men jeg må lige skynde mig at tilføje, at det kun er meget få opskrifter og jeg har aldrig selv prøvet det 🙂
Men hvis du begiver dig ud i det, vil jeg meget gerne høre nærmere om resultatet 😀
Jeg har indtil i år, været for nærig til at købe hvid peber bare for at bage pebernødder, så jeg har brugt alm. peber de tidligere år, og de eneste klager jeg har hørt, det er at der er alt for få af dem 😂
Lonnie – Haha, ja det er jo lidt af et luksusproblem 😀 😀
Du mangler det hemmelige ingrediens i pebernødderne 😋
Merete – Den hemmelige ingrediens?