Sukkerkogte æbler med gele er skønt tilbehør og helt uundværligt til julemiddagen i mange, danske hjem. Og så er de gyldne æbler med en klat rød gele i midten jo bare noget så smukke at se på. Desuden er det supernemt tilbehør, som uden problemer kan laves et par dage i forvejen. Så skal æblerne blot fyldes med gele lige inden servering.

Se også – Brunede kartofler I Langtidsstegt and I Hjemmelavet rødkål

Nem opskrift på halve æbler med gele.

Det er som sagt virkelig nemt at lave halve æbler med gele og det eneste, som man for alvor skal være OBS på er, at bruge nogle æbler, der ikke så nemt koger ud. Ellers risikerer man, at de halve æbler bliver til grød, når de koges i sukkerlagen. Jeg bruger gerne Cox Orange æbler, imens andre sværger til Belle de Boskoop. Men i virkeligheden er det jo lidt en smagssag, og de fleste store, røde æbler kan bruges.

Det samme gælder geleen i midten, som enten kan være ribsgele eller æblegele. Gerne paradisæblegele, som har en smuk, rød farve. Vil man variere æblerne lidt, så kan man også lægge en klat tyttebærsyltetøj i midten. Det passer især godt til vildtkød, fasaner, gråænder og lignende.

Jeg beregner som regel et halvt æble pr person. Men er man helt vild med halve æbler med gele, så kan det være, at man skal beregne 2 stk. Altså et helt æble pr. person.

Tip! Se også ideer til anvendelsesmuligheder for halve æbler med gele under opskriften.

Halve æbler med gele
Print opskrift Pin opskrift
5 fra 1 stemme

Æbler med gele

Samlet tid30 min
Antal: 8 stk

Ingredienser

  • 4 æbler (gerne cox orange eller lign. som ikke koger ud)
  • 4 dl vand
  • 85 gr sukker
  • ½ citron
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 1 dl ribs- eller æblegele (gerne hjemmelavet ribsgele eller æblegele)

Fremgangsmåde

  • Fjern blomst og stilk på æblerne. Skræl herefter æblerne, halver dem og fjern kernehuset.
  • Jeg synes, det er nemmest at skære æblerne igennem på tværs og derefter "bore" kernehuset ud med spidsen af en kartoffelskræller.
  • Kom vand, sukker, citronsaft og vaniljesukker i en gryde og bring det i kog.
  • Læg æblerne i vandet og lad dem simre i sukkerlagen i ca 5 minutter.
  • Tag forsigtigt æblerne op af den varme sukkerlage, stil dem på en tallerken og lad dem afkøle lidt.
  • Fyld en skefuld ribs- eller æblegele i hullet på hvert æble og server dem lune eller afkølede som tilbehør til steg, vildtkød eller til julemiddagen.
  • De sukkerkogte æbler kan holde sig i 2-3 dage på køl, så de kan med fordel forberedes i god tid og blot fyldes med gele inden servering. Æblerne er ikke fryseegnede.

Nemt og lækkert tilbehør.

Halve æbler er superlækkert tilbehør. Og for ikke så mange år siden, var de et fast indslag til større festmiddage med diverse stege, sauce og kartofler på kroer og i forsamlingshuse landet over. I takt med, at antallet af “suppe, steg og is – fester” faldt, er de halve æbler med gele dog gledet lidt ud i glemslen, og mange af os får dem kun til jul. Men de smager jo dejligt og passer perfekt som tilbehør til en række forskellige retter.

Faktisk serverer jeg indimellem halve æbler til forloren hare. Gerne sammen med brunede kartofler og waldorfsalat. På den måde kan man jo løfte en klassisk forloren hare op til at være et helt festmåltid. Derudover er halve æbler lækre til alle former for vildtkød eller bare et lækkert, rosastegt andebryst.

Og selvfølgelig til årets julemiddag, hvor de halve æbler spiller godt op imod både langtidsstegt andesteg, en langtidsstegt gåsesteg og en saftig flæskesteg med knasende sprøde svær.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)