Karamelsovs – hjemmelavet og nem karamelsovs.

0 kommentarer
Desserter, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Der er ikke meget, der slår hjemmelavet karamelsovs. Og med sådan et glas i køleskabet, kan man lynhurtigt give desserten et ekstra pift. Tænk bare på pandekager, vafler og æblekage med karamelsovs. Eller is med karamelsovs.

Nu er det godt nok ikke dessert med karamelsovs, som vi spiser mest af herhjemme. Men så bruger jeg til gengæld den lækre, flydende karamel ovenpå kager, i fyldte chokolader og faktisk også ovenpå morgengrøden. Sådan en portion havregrød med nødder, frugt og en skefuld karamelsovs er helt uimodståelig.

Nem opskrift på flydende karamelsovs.

Jeg foretrækker en karamelsovs, der er flydende. Også når den kommer direkte fra køleskabet. Derfor bruger jeg en smule ekstra piskefløde og sørger i øvrigt for, at karamellen ikke koger for længe på komfuret, så væden fordamper.

Har man alligevel været uheldig, og er karamellen ikke længere flydende, efter den er afkølet, så er der dog hjælp at hente. Glasset med karamelsovs skal blot sættes i mikrobølgeovnen i ca 30 sekunder, så bliver karamellen flydende igen. Og så kan man jo passende røre en smule ekstra fløde i samtidig.

I øvrigt smager det fantastisk med lun karamelsovs til både is, pandekager og vafler. Så selvom min karamelsovs er flydende, så kan jeg stadig godt finde på at give den 30-60 sekunder i mikrobølgeovnen. Og har man ikke en mikrobølgeovn, så kan man i stedet sætte glasset med karamel i et vandbad eller blot hælde en passende mængde karamel over i en lille gryde.

Tip! Se også tips til lækre variationer af min opskrift på karamelsovs under opskriften.

4.30 fra 10 stemmer

Karamelsovs

Samlet tid15 min
Antal: 2 dl

Ingredienser

 • 100 gr sukker
 • 25 gr smør
 • 1,25 dl piskefløde
 • ½ tsk vaniljepulver (kan udelades)

Fremgangsmåde

 • Hæld sukkeret i en lille gryde og smelt det over svag/jævn varme på komfuret.
 • Rør ikke i sukkeret imens det smelter. Så dannes der klumper, der er lang tid om at smelte. Ryst evt. gryden let, hvis sukkeret ikke smelter jævnt.
 • Når sukkeret er smeltet, tages gryden af varmen og smørret kommes i og røres ud i karamellen. Vær OBS på at karamellem bruser lidt op.
 • Stil gryden tilbage på komfuret og tilsæt fløden. Karamellen stivner, når fløden tilsættes, men smelter langsomt igen, efterhånden som fløden opvarmes.
 • Lad gryden koge et par minutter, indtil al karamellen er smeltet til en glat karamelsovs.
 • Tilsæt evt. vaniljepulver til karamelsaucen.
 • Hæld den varme karamelsauce på et glas eller en bøtte med låg og opbevar den på køl. Den kan som minimum holde sig en uge.
 • Tip. Lun evt. karamelsaucen kort i mikrobølgeovnen eller i en gryde inden servering.

 

Se også – 

 

Pandekager 

 

Sprøde flødevafler

 
 

Ofte stillede spørgsmål.

Hvordan laver man karamelsovs?

Hjemmelavet karamelsovs laves ved at koge sukker, smør og piskefløde sammen i en gryde.

Tips til lækre variationer.

Ovenstående opskrift på karamelsovs er ret simpel og indeholder blot 3 ingredienser udover vaniljepulver. Vaniljepulver kan dog udelades eller erstattes af hhv. vaniljesukker, vaniljepasta eller korn af ½ vaniljestang.

Udover vaniljesukker kan man tilsætte en smule salt til karamelsovsen, inden den hældes på glas. Selv foretrækker jeg at bruge havsalt, men det er jo op til den enkelte, ligesom mængden af salt også varierer. Det gælder derfor om at prøve sig frem og tilsætte salt lidt efter lidt, indtil smagen er helt perfekt.

Desuden kan der tilsættes en smule kakaopulver eller lakridspulver til karamelsovsen. Igen gælder det om at smage sig frem og ikke bruge for meget ad gangen.

Endelig smager det fantastisk med en smule rom (eller romessens) i karamelsaucen, som kommer til at smage som fyldet i en chokolade-skildpadde. Romkaramellen er perfekt i hjemmelavede fastelavnsboller med skildpaddecreme eller ovenpå en kugle god vaniljeis med chokoladestykker.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)