Aristokrater.

0 kommentarer
Julemad og juleopskrifter, Julesmåkager, Småkager og Cookies
Gå direkte til opskriften

Aristokrater. En lidt “glemt” småkage, har jeg på fornemmelsen. I hvert fald op til jul, hvor den måske nok forsvinder lidt i mængden blandt de mere kendte julesmåkager som vaniljekranse, brunkager, finskbrød, fedtebrød, specier osv osv. Men også en skøn og sprød, lille småkage med en fin smag af mandler og et strejf af citron.

Se også – Specier I Håkonskager I Vaniljekranse I Finskbrød

Opskrift på aristokrater.

Som med de fleste andre former for småkager, så består denne her opskrift på aristokrater af mel og smør, der skal smuldres, hvorefter de øvrige ingredienser tilsættes og dejen hurtigt samles. Jeg må indrømme, at jeg stort set altid bruger min køkkenmaskine, når jeg laver småkagedej. Men dejen kan sagtens samles i hænderne, og nogle gange er der nu også noget hyggeligt ved at stå med hænderne i dejen og rigtigt “mærke” den.

Personligt bager jeg kun sjældent aristokrater til jul. Der er jo så mange forskellige småkager at vælge imellem, og vi kan jo (desværre) ikke få dem alle. Men så bager jeg til gengæld aristokrater i løbet af resten af året. En perfekt lille hverdagssmåkage og en skøn haps til en god kop kaffe eller te.

Tip! Se mine bedste tips til lækre variationer under opskriften.

4.50 fra 2 stemmer

Aristokrater

Hvile- og bagetid1 t 10 min
Samlet tid1 t 30 min
Antal: 70 stk

Ingredienser

  • 190 gr koldt smør
  • 250 gr hvedemel
  • ½ usprøjtet citron (det er kun skallen, der skal bruges)
  • 40 gr mandler (jeg smutter ikke mandlerne)
  • 150 gr sukker
  • 2 spsk vand

Fremgangsmåde

  • Kom smør og hvedemel i en skål og smuldr smørret ud i melet, indtil det ligner revet parmesan.
  • Riv skallen af citronen og hak mandlerne fint. Brug evt. en minihakker til at hakke mandlerne.
  • Kom revet citronskal og hakkede mandler i skålen og tilsæt sukker og vand.
  • Saml hurtigt dejen og tril den til 2 tykke pølser med en diameter på ca 4 cm.
  • Dejen kan også laves på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med K-spaden.
  • Stil dejpølserne på køl og lad dem hvile i min 1 time. De kan også fryses i ca 30 minutter.
  • Skær de kolde dejpølser i skiver á 3-4 mm tykkelse og placer dem med lidt afstand på bageplader beklædt med bagepapir.
  • Bag kagerne ved 200 °C (alm ovnfunktion) i ca 10 minutter, indtil de er gyldne i kanten.
  • Afkøl kagerne på bageristen og pak dem i en lufttæt dåse.
  • Holdbarheden på småkagerne er ca 3-4 uger. Den rå kagedej kan desuden fryses.

Tips til opskriften.

  • Jeg samler gerne dejen med 2 spsk vand, når jeg bager aristokrater. Vandet kan dog uden problemer erstattes af 1 æggeblomme eller ½ sammenpisket æg, hvis man har en rest stående i køleskabet.
  • Nøjes evt med at bage halvdelen af dejen og frys så den anden halvdel ned i en pølse. Så er det nemt lige at tage dejen ud og bage den anden halvdel en anden god gang. Og på den måde kan man nyde friskbagte småkager helt uden at skulle lave dejen først.
  • Revet citronskal kan erstattes af revet skal af en usprøjtet appelsin eller limefrugt. Det giver også en lækker smag til de sprøde småkager. Vil man gerne have ekstra citronsmag (eller appelsin eller lime), så kan vandet også erstattes af citronsaft.
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)