Appelsinris.

0 kommentarer
Desserter, Julemad og juleopskrifter, Mortens aften opskrifter, Opskrifter
Gå direkte til opskriften
Opskrift appelsinris i portionsskåle med 2 guldskeer og en blå serviet

Appelsinris. En klassisk dessert fra mormor-køkkenet og en lidt pudsig opskrift bestående af kogte ris med appelsinstykker og flødeskum smagt til med sukker og vanilje. Smagsmæssigt minder appelsinris meget om risalamande, men med en lækker friskhed fra appelsinen. Og så er det da lidt hyggeligt med opskrifter fra en tid, hvor selv en rest kogte ris kunne gemmes og bruges til en lækker dessert.

Appelsinris – opskrift på nem dessert.

Traditionelt laves appelsinris med kogte, hvide ris. Jeg har i hvert fald ikke oplevet andet. Men selvfølgelig kan man sagtens lave appelsinris med grødris. Resultatet bliver jo stort set det samme, og i sidste ende gælder det jo bare om af få brugt en rest ris og desuden få en lækker dessert ud af det.

Måske går man ikke så vidt, at man erstatter juledesserten med appelsinris. Men det er under alle omstændigheder en virkelig lækker dessert, som jeg vil anbefale, at man prøver. Gerne i løbet af vinteren, hvor appelsinerne er bedst. Det er oven i købet virkelig nemt at lave appelsinris. Udover de kogte ris er det egentlig bare at skære et par appelsiner i tern, piske fløden og vende hele herligheden sammen.

Tip! Se mine bedste tips til appelsinris under opskriften.

Opskrift appelsinris i portionsskåle med 2 guldskeer og en blå serviet
3.69 fra 19 stemmer

Appelsinris

Samlet tid15 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 3 dl kogte, afkølede ris (ca 1½ dl rå ris)
  • 1 vaniljestang (eller vaniljesukker efter smag)
  • 2 spsk sukker (eller efter smag)
  • 2 appelsiner
  • dl piskefløde

Fremgangsmåde

  • Rør risene let igennem med en gaffel, så de ikke klistrer sammen.
  • Skrab kornene ud af vaniljestangen og mas dem ud i lidt af sukkeret, så kornene adskilles. Rør vaniljekorn + det restende sukker sammen med risene.
  • Skær skrællen af appelsinerne og skær frugtkødet i små tern (ca 1 x 1 cm)
  • Rør appelsinstykker og evt. medfølgende saft i risene.
  • Pisk fløden til skum og vend den i appelsinrisene. Smag evt. til med sukker.
  • Opbevar appelsinrisene på køl. Rør den igennem lige inden servering og pynt evt. med lidt revet appelsinskal på toppen.
  • Evt. rester kan gemmes på køl i 2-3 dage. Retten er ikke fryseegnet, da risene "gryner" og får en melet konsistens.

Tips til opskriften.

  • Jeg bruger kogte, løse ris til appelsinris – som regel jasmin eller basmati. Men de fleste slags hvide ris kan bruges, og man kan også bruge grødris. Appelsinris er derfor en oplagt måde at bruge en dum rest kogte ris på. Det gør ikke noget, at risene er saltede. Man kommer jo også lidt salt i risengrøden til risalamande.
  • Vil man have ekstra smag til desserten, så stænk appelsinstykkerne med Grand Marnier eller Cointreau, og lad dem trække lidt, inden de vendes sammen med ris og flødeskum. Der kan desuden tilsættes hakkede mandler, chokolade eller daim til desserten, så der bliver lidt sprødt at tygge på.

Se også – Risalamande I Appelsiner med makronfløde I Risalamande kage

Lækre variationer.

I stedet for appelsiner kan der bruges clementiner eller mandariner til desserten. Og jeg er sikker på, at der også kan varieres med andre former for frugt, fx nektariner eller ferskner (evt. fra dåse), mango i tern eller ananas. Skal der ekstra smæk på appelsinsmagen, så smager det dejligt at tilsætte revet skal af 1 appelsin. Det kræver dog, at man bruger ubehandlede appelsiner.

Oprindeligt er appelsinris er ret simpel og relativt billig ret. Men jeg må indrømme, at jeg synes, det klæder desserten gevaldigt, hvis man tilsætter en håndfuld smuttede, hakkede mandler. Præcis som vi kender det fra risalamande. Det giver lige lidt ekstra knas og lækkerhed til appelsinrisene.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)