Jeg elsker, når græskarrene igen dukker op i butikkerne i begyndelsen af efteråret. Sammen med rodfrugter og kastanjer er græskarrene, for mig, et bevis på, at sommeren så småt er ovre og efteråret begyndt. Og udover at være smukke at se på, så smager græskar også bare forrygende godt. Vi køber græskar – især butternut og hokkaido – i rå mængder i løbet af efteråret og vinteren. Og vi spiser dem blandt andet som suppe, i tærter og som bagt græskar med feta og timian. Det lækreste tilbehør til diverse hovedretter.
Især de ovnbagte græskar er supernemme at lave – navnlig fordi jeg aldrig skræller dem først, for skallen kan sagtens spises. Men der er også bare et væld af muligheder, når det kommer til krydringen. Disse her er godt nok lavet med timian, men jeg kan også på det varmeste anbefale chilipulver, paprika, spidskommen, oregano/basilikum, hvidløgspulver eller friskrevet parmesanost. Dertil kommer alverdens krydderiblandinger som fx all round krydderi, pommes frites krydderi, BBQ krydderi eller hvad man nu kan komme i tanker om. Det er faktisk kun fantasien, der sætter grænser.
De bagte græskarstykker kan serveres som grøntsagstilbehør til stort set alle slags kød- og fiskeretter – frikadeller eller laks, det spiller ingen rolle. Og rigtig smart er det jo, hvis aftensmaden alligevel skal tilberedes i ovnen, for så er det oplagt, lige at smække en pladefuld græskarstykker ind samtidig. Når græskarstykkerne er færdigbagte, bliver de møre og lidt bløde i det. Derfor foreslår jeg, at du tilsætter en smule “crunch” i form af nødder, kerner eller mandler. Og hvis du så lige slutter af med at smuldre en god og cremet feta eller blåskimmelost på toppen, som komplimenterer det let, søde græskarkød, så bliver det altså ikke meget bedre, efter min mening.
Bagt græskar med timian og feta
Ingredienser
- 1 stk hokkaido græskar
- 3 spsk olie
- 2 tsk tørret timian
- 50 gr mandler (hakkede)
- 100 gr feta/salatost
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Halver græskarret, fjern kernerne og skær græskaret i tynde både á ca 2 cm's tykkelse. Det er ikke nødvendigt at skrælle græskaret. Skallen kan sagtens spises, og bliver blød under bagningen.
- Fordel græskarstykkerne på en bageplade med bagepapir og dryp olie, timian, hakkede mandler, salt og peber over.
- Bag græskarstykkerne ved 190 °C (varmluft) i ca. 25-30 minutter, til de er møre og let gyldentbrune.
- Anret de varme græskarstykker på et fad, drys smuldret feta over og server.
- Evt. rester kan gemmes 2-3 dage på køl og spises kolde. Retten er ikke fryseegnet.