Kan man lide baileys, så vil man formentlig også være ret glad for denne her skønne baileys islagkage, som jeg lavede til dessert en aften før jul. En fløjlsblød og cremet is – præcis som man kender det fra den lækre flødelikør – på en bund med masser af hakkede nødder. Et rigtigt desserthit – ikke mindst til nytår. Men sandelig også til alle mulige andre, festlige lejligheder i årets løb. Og også selvforkælelse til hverdag. For man kan sagtens have en baileys islagkage stående klar i fryseren, så der kan skæres et stykke, når lækkersulten melder sig.
Se også – Islagkage med toblerone I Daim islagkage I Jordbær milkshake
Nem opskrift på lækker baileys islagkage.
Selve grundopskriften til islagkagen med baileys stammer i grove træk fra denne her toblerone islagkage, som jeg lavede i sommer. Og jeg kan garantere, at den er ret nem at lave. Nøddebunden består af 3 ingredienser, som skal røres sammen og bages. Og selve isen laves på en blanding af æggesnaps, flødeskum og baileys. Og som med alle andre former for islagkager, skal man ikke bruge en ismaskine. Så her kan alle være med.
Tip. Se også tips til variationer og ideer med baileys is under opskriften.
Islagkage med baileys is
Ingredienser
Nøddebund
- 3 æggehvider
- 150 gr sukker
- 150 gr hasselnødder (der kan også bruges mandler)
Baileys is
- 3 æggeblommer
- 70 gr sukker
- 1½ spsk kakaopulver (bage- og drikkekakao)
- 3 dl piskefløde
- ½-¾ dl baileys
- mørk og hvid chokolade til pynt
Fremgangsmåde
- Pisk æggehviderne stive. Vend herefter sukkeret i de stiftpiskede æggehvider og pisk til en glat og blank marengs.
- Blend eller hak nødderne fint. Det er nemmest at bruge en foodprocessor eller blender, men det kan godt lade sig gøre med en god kniv. Vend de finthakkede nødder i marengsmassen.
- Læg et stykke bagepapir i spænd i bunden af en springform (ca 20 cm i diameter) og pensl kanterne med smør eller olie. Fordel marengsdejen i springformen.
- Bag bunden ved 175 °C (varmluft) i 30-40 minutter, indtil den er lysebrun og gennembagt.
- Tag nøddebunden ud af ovnen og lad den hvile på bageristen. Den vil falde lidt sammen og det er meningen. Befri bunden fra formen og lad den afkøle.
Baileys is
- Pisk æggeblommer og sukker sammen til en tyk æggesnaps.
- Tilsæt kakaopulver til æggesnapsen og pisk grundigt, indtil kakaoen er godt fordelt.
- I en anden skål piskes fløden til skum.
- Vend forsigtigt flødeskum i æggesnapsen til en luftig iscreme og tilsæt baileys efter smag.
- Sæt den rengjorte ring fra springformen fast omkring nøddebunden igen. Læg evt. en strimmel kageplast eller bagepapir i kanten af springformen hele vejen rundt.
- Hæld iscremen over nøddebunden og bank let formen ned imod bordet et par gange, så evt. lufthuller fjernes. Pynt toppen af iscremen med mørk og hvid chokolade.
- Sæt kagen i fryseren i minimum 7-8 timer, men selvfølgelig gerne længere.
- Ved servering fjernes springform og bagepapir/kageplast fra islagkagens kant og kagen placeres på et fad. Det er ikke nødvendigt at lade islagkagen hvile inden servering.
Nemme variationer.
Selvfølgelig kan man lave baileys is uden at lave en hel islagkage. Skal man kun bruge isen, så følger man blot ovenstående opskrift, og hælder iscremen i en bøtte, inden den sættes i fryseren. Jeg vil skyde på, at der er til 3-4 portioner i opskriften, så måske skal man overveje, at lave dobbelt portion. Hæld evt. isen i en brødform foret med husholdningsfilm. Så kan isen skæres i fine skiver, når den er frosset.
Har man ikke baileys, så kan man i stedet bruge dooleys eller en lignende flødelikør med karamelsmag, som man bryder sig om. Man kan desuden komme grofthakket chokolade eller nødder/mandler i isen. Og er man vild med kaffe med baileys, så kan man også komme en smule stærk kaffe (eller et par skefulde nescafe) i iscremen. Prøv også en kop varm kaffe eller kakao med en kugle baileys is.
Selvom isen smager ret mildt af baileys, så er det ikke en børneis. Og gravide skal måske også overveje at holde sig fra isen. Men jeg tænker ikke, at der sker noget ved, at man kører bil, fordi man har spist et enkelt stykke. Der er jo trods alt ikke mere end ½ – ¾ dl baileys i hele portionen.
Bruger du ikke pasteuriserede æg ??
Heidi – Nej, det gør jeg ikke. Jeg har brugt almindelige, økologiske æg fra vores lokale gårdbutik siden salmonellafaren i Danmark blev afblæst. Men selvfølgelig kan man sagtens bruge past. æg 🙂
Mums mums mums – lige nydt med glæde 31.12.2020 🤩😋
Lavet d.d. – klar til fryseren kl. 11 Dejlig NEM opskrift 👌🏽
(Meyers sukkerristede mandler som pynt. Næste gang måske blot tørristede mandelflager)
🎉TAK A-K🎊 👌🏽❤️🎆
Gerda – Velbekomme og rigtig godt nytår til dig. Dejligt at du kunne bruge opskriften, og at det blev sådan en succes 😀
Kan man godt lave den nogle dage før brug inden den bliver kedelig af spise
Carina – Ja, det er intet problem. Kagen kan sagtens holde sig flere uger i fryseren 😀 😀
Uden at ville ødelægge festen, i Claus Meyers smagen af danmark er en opskrift på is, hvor fløde og æggeblommer piskes sammen. Den har jeg brugt i mere end ti år, med stor succes og en skål mindre i opvasken z😉
Jen – Uhhh, det har jeg aldrig prøvet. Kan da være, at jeg skal give det et forsøg. Jeg er ellers normalt ikke så vild med hjemmelavet is, som er lavet uden ismaskine, fordi jeg synes, det bliver meget “kompakt”, men denne her baileys is, synes jeg bliver lækker og luftig. Tror du også, at den bliver det, hvis jeg pisker æggeblommer og fløde sammen? 🙂
Rigtig god
Evy – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
Hvis man ikke kan finde pasteuriserede æggeblommer (USA) kan man så eventuelt bruge en færdigkøbt is, røre den blød og så tilsætte Baileys etc.. og så i fryseren??
Christel – Det burde nok kunne lade sig gøre – du skal bare passe på med at tilføje for meget baileys, så isen bliver fuld af iskrystaller, når den fryses igen. Jeg må dog indrømme, at jeg som regel laver is på almindelige æg (ikke past. æg), da salmonellafaren som bekendt af afblæst for snart mange år siden. Men hvordan det ser ud med amerikanske æg skal jeg selvfølgelig ikke kunne svare på 😀
Super lækker dessert!
Jeg vekslede hasselnødder med mandler og tilføjede lidt peanuts m salt. Det gav bunden en lækker salt karamel smag. Ikke et perfekt match med bailey, men måske bedre med daim eller noget andet 😉
Nadja – Tusind tak for tippet. Det lyder superlækkert med en salt-karamel bund 😀
Kan man bytte bunden ud med feks chokoladekage.. eller andet?
Sarah – Det kan du for så vidt godt, men du skal huske på, at der er tale om en islagkage, og den skal serveres direkte fra fryseren. Så du skal bruge en kage, som også smager godt, når den er frossen. Og det ved jeg ikke lige, om jeg synes, at en chokoladekage gør 🙂 Alternativt kan du lave en chokoladekage med baileys mousse. Eller se på opskrifter af islagkager med chokoladebund og lade dig inspirere af dem 😀
Hvor mange personer er der til i Baileys islagkage
Susanne – Der er til ca 6 personer, måske lidt mere 😀
Overvejer at lave denne til nytår om 3 dage. Kan jeg mon udskifte kakaopulver med smeltet mørk chokolade?
Charlotte – Både og. Kakao er jo et tørstof, hvorimod smeltet chokolade reagerer lidt anderledes (og stivner), når det hældes i en kold creme. Mit bedste forslag er, at du kigger lidt på opskriften på min islagkage med toblerone chokolade, og så laver en udgave med baileys og mørk chokolade 🙂
Den ligger lige her – https://madenimitliv.dk/islagkage-toblerone-is/
Så er Baileys-isen lavet og sat på frost. Har efterhånden lavet den nogle gange, og med stor succes hver gang. Den smager ganske enkelt himmels.
Bettina – Åhhh, det lyder lækkert. Rigtig godt nytår til jer 😀 😀
Meget god