Sammen med sommervarmen er der dukket masser af bud på nemt tilbehør op i supermarkedets kølediske. Kartoffelsalat er jo altid en klassiker, men for nyligt spottede jeg også en bakke med bearnaisekartofler. Jeg skal være ærlig og indrømme, at jeg ikke rigtigt ved, hvad bearnaisekartofler er. Til gengæld gav navnet mig idéen til denne her bearnaise kartoffelsalat og den kan jeg 100 % stå inde for. Den er superlækker og jeg kan allerede nu love, at kartoffelsalaten bliver et af årets helt store hits hjemme på vores terrasse.
Jeg laver med jævne mellemrum kold bearnaisedressing om sommeren. Det er både nemt og lækkert tilbehør til diverse kød og grillmad. Desuden har dressingen den store fordel, at den kan laves i god tid i forvejen. Så skal den blot opbevares på køl indtil spisetid. Og det er da også med udgangspunkt i den kolde bearnaisedressing, at jeg kom frem til den lækre bearnaise kartoffelsalat.
Selve dressingen til kartoffelsalaten er ret simpel og lavet på en base af creme fraiche, lidt mayonnaise, hvidvinseddike og friskhakket estragon. Derudover bruger jeg sukker, salt og peber til at afrunde smagen. Har man ikke hvidvinseddike, så kan en anden lys eddike formentlig også sagtens bruges og det samme med bearnaiseessens. Det vigtigste er at få lidt syre tilsat dressingen, for det er kombinationen af syre og estragon, som giver den karakteristiske bearnaisesmag.
Vi spiser bearnaise kartoffelsalaten til diverse former for grillet kød. Der er jo ingen tvivl om, at kartoffelsalaten er et hit til grillet flanksteak eller en rosastegt culotte, men den er også superlækker til en god bøf, et stykke grillet kylling eller en kotelet. Og bearnaise kartoffelsalaten er jo især oplagt til grillmad, fordi jeg sjældent laver sauce, når vi griller. Men på denne her måde får vi så både sauce og tilbehør på en gang.
Jeg tænker også, at bearnaise kartoffelsalaten skal serveres for gæster på et tidspunkt i løbet af sommeren. Ikke bare fordi den er noget så lækker, men også fordi det er helt oplagt gæstemad. Kartoffelsalaten skal jo bare laves og kan så stå klar i køleskabet sammen med en blandet salat eller lignende. Så er det blot at hygge om gæsterne og få kødet tilberedt på grillen og så er middagen stort set klar til servering.
Bearnaise kartoffelsalat
Ingredienser
- 800 gr små kartofler (kogte og afkølede)
- 2,5 dl creme fraiche
- 2 spsk mayonnaise (kan udelades)
- 1,5 spsk hvidvinseddike (bearnaise essens kan også bruges)
- 1 bdt fransk estragon (3 tsk tørret estragon kan også bruges)
- 2 tsk sukker
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Skær de kogte, afkølede kartofler i mundrette stykker.
- Rør creme fraiche, mayonnaise, hvidvinseddike og friskhakket estragon sammen i en stor skål og smag til med sukker, salt og peber.
- Vend kartoflerne i dressingen.
- Lad gerne kartoffelsalaten trække på køl i minimum 30 minutter inden servering. Pynt evt. med lidt friskhakket estragon på toppen.
- Server kartoffelsalaten til kød, fisk og grillmad.
- Evt. rester kan gemmes på køl i 2-3 dage. Retten er ikke fryseegnet.
Tak for mange gode opskrifter, bliver altid så inspireret, også nu af Bearnaise kartoffelsalat,
så vil gerne lave den til sammenskudsgilde. Er det kun estragonbladene der skal hakkes, eller kan stilkene også bruges.
Helle – Dejligt at høre 😀 Du skal kun bruge bladene fra estragonen – stilkene er hårde og lidt trælse at tygge i, så du skal i hvert fald kun medtage den helt tynde del af stilken, der sidder øverst oppe ved bladskudene 😀
Vil gerne modtage opskrifter
Lise – Jeg har netop tilmeldt din mailadresse til systemet, så nu skulle du gerne være klar til at modtage opskrifterne 😀
Hej Anna-Kathrine 😋. Dine opskrifter lyder så lækre. Derfor vil jeg meget gerne tilmeldes med mail. Mvh Kirsten
Kirsten – Jeg har netop tilmeldt dig til systemet med din mailadresse. Du skulle meget gerne modtage en bekræftelsesmail i din indbakke, som du skal godkende, og herefter er du klar til at modtage ugens madplan hver lørdag morgen 😀
Jeg har i mange år lavet Gul kartoffelsalat (som børnene kaldte den). Men jeg syntes ikke at jeg mere kan kæbe Esdragoneddike nogen steder. Ved du hvor.
Kirsten – Uhhh, der må jeg nok blive dig svar skyldig, for det har jeg ikke lige kigget efter. Jeg er dog ret sikker på, at du kan finde det, hvis du prøver at Google, men ellers så har jeg en mor, der laver mange eddiker selv. Fx hjemmelavet estragoneddike med friske estragonstængler. Og det er jeg i hvert fald 100 % sikker på, at du kan finde en lækker opskrift på, hvis du søger lidt på nettet – der er nok en del forskellige, så du skal selvfølgelig vælge den, som passer dig 🙂
Vil gerne modtage opskrifter på mail
Ulla – Dejligt at høre. Jeg har netop tilmeldt dig listen, så nu skulle du gerne modtage en bekræftelsesmail i din indbakke. Når den er godkendt, er du klar til at modtage de ugentlige madplaner fra mig 🙂
Jeg er ved at søge inspiration til en hollandaise udgave af denne kartoffel salat. Eller en kold hollandaise creme. Har du prøvet det? Enten en kold hollandaise sauce vent med cremefraiche eller pisket luftig og vendt med græsk yoghurt. Noget i den stil, er bare nervøs for at smagen bliver for svag… Må prøve denne en dag vi IKKE skal have laks, men kød.
Maya – Jeg ved faktisk ikke, om der er smag nok i en hollandaise til, at det rigtigt vil fungere i en dressing til kartoffelsalat. De primære smage i hollandaise er jo smør og citron, men smørsmagen vil jo være væk i en creme fraiche baseret dressing, og så er der kun citron tilbage. Det er i hvert fald ikke noget, som jeg har overvejet at kaste mig ud i hidtil 😀
Det ser virkelig lækkert ud😉
Vil også gerne modtage opskrifter
Lene – Dejligt at høre – du skal bare indtaste dit fornavn og mailadresse i tilmeldingsskemaet på bloggens forside, og så modtager du automatisk ugens madplan hver uge 🙂