Det er meget muligt, at brændte mandler er en rigtig juleklassiker. Men brændte hasselnødder smager mindst lige så godt som brændte mandler. Og så er de heldigvis lige så nemme at lave.
Se også – Brændte mandler I Hjemmelavede nøddekurve til is I After eight trøfler
Hjemmelavede, brændte hasselnødder.
Jeg har ikke tidligere lavet brændte nødder. Men for nyligt faldt jeg over en form for juleslik, som jeg meget gerne vil prøve at lave. Og det inkluderer altså brændte nødder. Derfor gik jeg forleden i køkkenet og lavede brændte hasselnødder. Men jeg må indrømme, at vi fik spist nødderne, inden jeg fik lavet juleslik. Så gode var de. Så nu må jeg lave endnu en portion.
Brændte hasselnødder
Ingredienser
- 150 gr hasselnødder
- 150 gr sukker
- 2 spsk vand
Fremgangsmåde
- Varm en tør stegepande op og hæld hasselnødderne på panden. Ryst panden jævnligt og rist nødderne, indtil de begynder at afskalle.
- Hæld de ristede nødder over på et rent viskestykke eller et stykke køkkenrulle. Gnid nødderne i viskestykket, indtil de er afskallede. Der sker ikke noget ved, at der sidder en smule skal tilbage på nogle af nødderne.
- Hæld nødderne tilbage på panden sammen med sukker og vand og varm panden op ved jævn varme. Lad sukkeret koge ind og vandet fordampe.
- Når al vandet er fordampet, vil sukkeret krystallisere og blive hvidt. Rør jævnligt rundt i nødderne, indtil sukkeret smelter igen og bliver til gylden karamel, der samler sig om nødderne.
- Når karamellen er helt smeltet og sidder på nødderne, tages panden af varmen og nødderne hældes ud på et stykke bagepapir.
- Lad nødderne afkøle ganske kort og adskil dem herefter hurtigst muligt vha. en gaffel. Når nødderne er kølet lidt af, kan man også bruge fingrene, men pas på! Karamellen er brændende varm!
- Lad nødderne afkøle på bagepapiret og opbevar dem i en lufttæt beholder.
Lækre anvendelsesmuligheder.
Det er klart, at man kan spise brændte hasselnødder præcis som de er. Nøjagtig ligesom man spiser brændte mandler. Nødderne smager fantastisk godt af karamel, hasselnød og nougat. Hvilket nok er meget logisk, når man tager i betragtning, at man laver blød nougat af hasselnødder.
Men selvfølgelig er der også andre anvendelsesmuligheder. For jeg kunne sagtens forestille mig, at de lækre nødder vil være perfekte i is. Bare lige grofthakkede og vendt sammen med en hjemmelavet vaniljeis eller drysset ovenpå. Eller måske sammen med daim i en hjemmelavet daim islagkage. Jeg kunne også forestille mig, at det kunne være skønt at kombinere de brændte hasselnødder med valnødderne i denne her valnøddelagkage a la Svinkløv badehotel.
Endelig er der jo mit eget lille projekt, som godt nok stadig kun er i støbeskeen, men som jeg håber, at jeg får lavet snarest. Jeg vil nemlig smelte chokolade og fordele det i “klatter” på et stykke bagepapir. Inden chokoladen stivner, vil jeg fordele forskellige lækre sager ovenpå chokoladen. Brændte mandler og brændte hasselnødder, kandiseret appelsinskal, tranebær, pistacier, frysetørret hindbær og hvad jeg nu ellers kan finde på.
Hej Anne-Kathrine.
Jeg vil bare høre, hvorfor man ikke kan læse kommentarer fra andre læsere til dine opskrifter? Er det, fordi de ikke bliver offentliggjort, eller fordi der aldrig rigtigt er nogen…?
Mvh. Helle Jørgensen
Helle – Der er sket en stor ændring ift. kommentarer indenfor de senere par år. For 10 år siden, da jeg startede min blog, blev alle spørgsmål stillet på bloggen ved den enkelte opskrift. Men i dag foregår det meste via de sociale medier som facebook og Instagram, hvor folk stiller spørgsmål og kommenterer lystigt 🙂 Der bliver med andre ord kommenteret flittigt på mine opskrifter, men sjældent via bloggen. Går du tilbage og finder nogle af de “gamle” opskrifter, vil du kunne se, at kommentarerne på bloggen var mange flere engang 😀