Jeg kan ganske enkelt ikke stå for de mange, fine, orangefarvede hokkaidogræskar, når de begynder at dukke op i butikkerne. Derfor får jeg som regel købt alt for mange. Men de har heldigvis en ret lang holdbarhed, så jeg lægger dem på terrassen, hvor de pynter, imens vi får spist os igennem dem. Det bliver til en del suppe i løbet af efteråret. Men denne her lækre græskarkage med flødeosteglasur, som passer perfekt til halloween og indendørshygge, kan vi sørme heller ikke undvære.
Se også – Gulerodskage med flødeosteglasur I Græskarsuppe med hokkaido I Fyldte peberfrugter til halloween
Saftig græskarkage med flødeosteglasur.
Græskarkagen er fyldt med varme krydderier, så den er perfekt til efterårsmånederne. Og så er den virkelig nem at bage. Ingredienserne skal nemlig bare røres sammen, fordeles i en form og bages.
Man behøver selvfølgelig ikke nødvendigvis bruge en rundt springform. Det passer bare så fint, at lave kagen rund, hvis man vil pynte den som en græskarmand med chokolade og måske servere den til en halloweenfest. Men det bestemmer man jo helt selv og chokoladepynten kan sagtens udelades.
Græskarkage med flødeosteglasur
Ingredienser
- 75 gr sukker
- 100 gr brun farin
- 2 æg
- 1,25 dl smagsneutral olie (fx solsikkeolie)
- 175 gr hvedemel
- 1 tsk natron
- 1 nip salt
- 1 tsk stødt kanel
- ½ tsk stødt ingefær (kan udelades)
- ½ tsk stødt nellike (kan udelades)
- 75 gr valnødder (grofthakkede)
- 200 gr græskar, fx hokkaido (revet)
Flødeosteglasur
- 200 gr flødeost naturel
- 50-75 gr flormelis
- revet skal af 1 usprøjtet citron
- citronsaft efter smag
Desuden
- evt. gul frugtfarve
- 50 gr mørk chokolade
Fremgangsmåde
- Kom sukker, brun farin, æg og olie i en skål og pisk det sammen.
- Sigt hvedemel sammen med natron, salt, kanel, ingefær og nellike og rør det i dejen.
- Tilsæt hakkede valnødder til dejen sammen med revet græskar. Det er ikke nødvendigt at fjerne skrællen på græskarret, før det rives.
- Vend dejen ud i en smurt springform (ca 22 cm). Læg evt. først et stykke bagepapir i klemme i bunden af formen.
- Bag kagen i ovnen ved 175 °C (alm. ovnfunktion) i ca 50-60 minutter, indtil kagen er gennembagt. Tjek evt. med et lille træspyd eller en tandstikker i midten af kagen.
- Afkøl kagen på bageristen.
Flødeosteglasur
- Rør flødeost sammen med flormelis og revet citronskal og tilsæt citronsaft efter smag.
- Rør et par dråber gul frugtfarve i flødeosteglasuren, og fordel den på den afkølede kage.
- Smelt forsigtigt chokoladen over vandbad eller i mikroovn og kom den i en fryse- eller sprøjtepose.
- Sprøjt øjne, næse og mund til græskarret ud på et stykke bagepapir og lad chokoladen stivne. Tegn evt. først skabeloner på bagepapiret.
- Pynt græskarret medchokoladen og opbevar kagen på køl til servering. Den holder sig blød og svampet på køl i 3-5 dage og kan også fryses (uden glasur).
Pynt på græskarkagen.
Jeg er vild med den sød-syrlige flødeosteglasur, som jeg synes passer perfekt til den søde og krydrede kage. Præcis ligesom når man laver en lækker og krydret gulerodskage. Men vil man hellere have en helt klassisk hvid eller brun glasur, så er det bestemt også en mulighed.
Evt kan man pynte kagen med hvid glasur og så tegne øjne, næse og mund med brun glasur. Eller man kan bruge brun glasur og så tegne et spindelvæv med hvid glasur. Måske pyntet med et par plastik-edderkopper, hvis det skal være ekstra uhyggeligt, fx til en halloweenfest. Mulighederne er mange. Og selvfølgelig kan man også pynte kagen med god, mørk chokolade. Det er nemlig også ret lækkert.
Uh, skulle da næsten smække noget lignende sammen til græskarudskæring i morgen😀.
Venterpaavin – Ja, det lyder da som en helt oplagt ide 😀
Hvad kan jeg bruge, når jeg ikke har en springform???? Hilsen Katja
Katja – Du kan sagtens bruge en hvilken som helst anden form, som fores med bagepapir. Og har du kun en firkantet form, og vil gerne have en rund kage, så er der jo den mulighed, at du skærer den runde facon ud, når kagen er bagt 😀