Jeg er vild med alt, hvad der minder om müslibarer, havregrynskager, flap jacks og lign. Kort sagt, alt hvad der indeholder sprøde og knasende sammenpressede havregryn med sukker, sirup eller honning. Og den kategori kan man roligt sige, at de her havregrynssnitter indgår i. De skønneste, sprøde konfektstykker med et tykt lag blød nougat på toppen.
Se også – Brændte mandler I Konfektroulade med nougat I After eight trøfler
Opskrift på skønne havregrynssnitter til jul.
Jeg kan ikke påstå, at jeg laver havregrynssnitter hvert år til jul. Men de er ofte at finde i konfektskålen og de er supernemme at lave. Præcis som med en anden af julens favoritter nemlig havregrynskuglerne.
Men modsat havregrynskuglerne, som er et eksempel på “spare-konfekt” fra tiden omkring 2. Verdenskrig, så tror jeg, at snitterne er en lidt nyere opfindelse.
Ligesom havregrynskuglerne er havregrynssnitterne uden marcipan. Og selvom jeg personligt er vild med marcipan, så findes der jo også dem, som ikke bryder sig om det. Men som stadig gerne vil have et stykke hjemmelavet julekonfekt. Den bløde nougat kan desuden erstattes af lys, mørk eller hvid chokolade, hvis man synes, det er bedre. Men så kan det være en god idé, at skære snitterne ud med en varm kniv, så chokoladen ikke splintres og krakelerer.
Havregrynssnitter med nougat
Ingredienser
- 100 gr smør (smeltet)
- 5 dl havregryn
- 1 spsk hvedemel
- 75 gr sukker
- 1 tsk vaniljesukker
- 4 spsk sirup (lys eller mørk sirup)
- 100 gr blød nougat
- 2 spsk frysetørret hindbær
- 20 gr pistacienødder (hakkede)
Fremgangsmåde
- Rør smør, havregryn, hvedemel, sukker, vanilje og sirup sammen i en skål.
- For et ildfast fad (ca 15 x 25 cm) med bagepapir og pres havregrynsmassen godt ned i fadet. Brug evt. bagsiden af en ske, til at få massen presset helt fast sammen.
- Bag kagen ved 175 °C (varmluft) i 20-25 minutter, til den er gylden og lysebrun på overfladen.
- Skær nougat i tynde skiver og fordel dem ovenpå den varme kage. Lad nougaten smelte og fordel den med en kniv eller palet. Drys evt. med frysetørret hindbær og hakkede pistacienødder.
- Lad kagen køle helt af og skær den ud i ca 30 små firkanter á ca 2 x 2 cm. Trim evt kanterne først, hvis de er blevet lidt skæve.
- Opbevar snitterne i en lufttæt beholder - evt. på køl, hvis nougaten bliver for blød. De kan holde sig i 2-3 uger.
Lækre variationer.
Jeg bruger almindeligt sukker og sirup til havregrynssnitterne. Siruppen er enten lys eller mørk, det afhænger af, hvad jeg har i skabet. Jeg kunne dog sagtens forestille mig, at brun farin eller mørk muscovadosukker ville kunne erstatte det hvide sukker, og give en lækker “brun” smag. Men jeg har ikke selv prøvet det endnu.
Jeg bager havregrynssnitterne i en form, der måler ca 15 x 25 cm. Dermed får man en nogenlunde tyk havregrynsbund på 1,5-2 cm, der kan opveje det søde nougatlag på toppen. Man kan enten skære kagen ud i ca 30 små snitter, ligesom mig, eller man kan lave 16 eller måske blot 8 større snitter eller barer. Det er nok især oplagt, hvis kagen skal deles ud, med på picnic eller lignende.
Jeg synes, at det ser rigtig fint ud med de små “bite-size” snitter i konfektskålen, fx til jul. Men der er jo ingen regler om, at man kun kan lave havregrynssnitter til jul, så lav dem gerne som en lille godbid til kaffen hele året rundt. Fx til påskefrokosten eller ovenpå en god middag. Pynt gerne snitterne “efter sæson” – fx med grønne pistacier og gult krymmel til påske eller med uhyggeligt halloweenpynt i efteråret.
Nuij de ser gode ud! Er sikker på at jeg ville blive populær hos gemalen, hvis jeg lavede dem 🙂
Piskeriset – Så er der ingen undskyldninger, for det tager kun 5 minutter og så bliver han glaaaaaaaaaaad 🙂
I hører nok til de modige, der vover at tage til Tyskland på en Skærtorsdag. Jeg var i Sky dagen før, og alle ansatte fyldte op på hylderne som GALE – de vidste godt, at Skærtorsdag er årets store invasionsdag fra Danmark.
Elsebeth – Jep, vi er i Tyskland Skærtorsdag. Det har vi efterhånden været i en del år nu, så det er vel nærmest blevet en slags tradition. Men vi er smarte og gør det i den rigtige rækkefølge, så vi står stort set aldrig i kø 🙂
Først en strøgtur med efterfølgende frokost og kaffe. Så en tur i Citti for at shoppe, men Citti er jo så stor, at man stort set ikke føler sig presset, uanset hvor mange mennesker der er. Vi stod i hvert fald ikke i kø overhovedet. Og så slutter vi med en tur i grænsekioskerne efter øl og sodavand, inden vi spiser aftensmad. Men når vi når til grænsekioskerne er det så sent, at alle de andre alligevel er taget hjem, og så er det jo ingen sag 🙂
Umm de er så gode. En klar favorit her i huset.
Jeg har dem også liggende på min blog.
http://bybusk.dk/2011/10/26/havretern-med-nougat/
Jeg har gang i en give away, du er velkommen til at deltage
http://bybusk.dk/2013/04/06/fodselsdags-give-away/
Merete – De er nemlig rigtig gode 🙂 Jeg var dog ikke klar over, at de kunne fryses, før jeg lige så din udgave, men selvfølgelig, hvorfor skulle det ikke kunne lade sig gøre ? 😉
Jeg vil straks smutte ind og se nærmere på din give away 🙂
Jeg har lige lavet 2 omgange til min fødselsdag – første portion var en dobbelt som jeg bagte i en bradepande i 20 min, men den blev alt for tør/sprød/knasende og med lidt for mørke kanter, men den smagte stadig ok. Jeg ventede også med at skære den ud, ind til den var kold, men så endte den bare med at brække i små stykker..
Næste portion blev perfekt! En dobbeltportion, 3/4 af en bradepande, 15 minutter og udskæring mens den stadig er varm – perfektion! Tak for opskriften! 😀
Mareike – Det lyder godt – det er da lige før, der skal smagsprøver til 😉
Uhmmmmmm….. Siger både manden og jeg
Britta – De er også gode. Jeg er egentlig ikke så vild med nougat, men lige her er det rigtig rigtig godt 😀
Heller ikke jeg . Så jeg bruger en go mørk chokolade i stedet.
Christel – Og det kan man jo heldigvis sagtens uden problemer 😀
Hvor længe kan de holde sig?
Rikke – Jeg havde dem stående i en uges tid, inden de sidste var spist og det kunne de fint klare, så svaret må blive minimum 1 uge 😀
Mange hilsner fra
Anne.
Kan man bruge honning i stedet for sirup?
Pia – Det kan du formentlig godt, men det vil formentlig påvirke smagen i en lidt mere honningsød retning 🙂
Ikke at det nødvendigvis behøver være dårligt 😀
De ser godt nok lækre ud, mrn kommer til at tænke på om de kan fryses?
Emma – Det burde godt kunne lade sig gøre at fryse snitterne, men de mister måske lidt af sprødheden, når de optøes 😀
Har været glad for dine sider med masser af spændende opskrifter.
Desværre har jeg ikke lyst til at bruge dem mere pga de frygtelig mange reklamer/annoncer der vælter op på dine ellers fine og gode madsider .
V H Dorthe
Dorthe – Hej med dig.
Det er korrekt, at der er en del reklamer på bloggen. Bloggen har efterhånden vokset sig så stor og har så mange læsere, at reklamer er en nødvendighed, da det koster mange tusinde kroner hver eneste måned at drive den og sørge for, at teknikken er på plads og at min serverkapacitet er stor nok til, at vi alle kan få adgang i myldretiden. Havde jeg råd til det, ville jeg da elske en reklamefri blog, men så ville det ganske enkelt ikke kunne hænge sammen for mig økonomisk.
Når det så er sagt, så er der ikke kommet flere reklamer til indenfor de seneste par år – det er korrekt, at der for ca 3 år siden, blev installeret små reklamefilm i mine indlæg, som afspiller, når man scroller forbi. Reklamerne er dog indstillet således, at de lægger sig ned i bunden af skærmen, hvor de spiller færdig (typisk 10 sek) og så forsvinder de. Man er ikke tvunget til at se reklamen, for at få adgang til siden/opskriften, idet man frit kan navigere rundt på siden, imens reklamen afspilles.
Alternativet kunne selvfølgelig være en form af abonnementsordning, så læserne skulle betale for at få adgang til bloggen, men så vil jeg trods alt hellere have, at alle opskrifterne forbliver gratis.
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Hvad er bedst at bruge – fin eller grovvalsede havregryn?
…..får jeg svar på mit spørgsmål? 😊
Else – Ja, jeg har netop besvaret dit spørgsmål. Jeg får dog omkring 1500 spørgsmål og kommentarer om ugen, og jeg forsøger virkelig at besvare dem allesammen så hurtigt som muligt, men indimellem så går de lige et par dage, inden jeg kan følge med 🙂
Else – Det bestemmer man selv. Jeg har haft succes med begge dele, men de er nemmest at få til at hænge sammen, hvis man bruger finvalsede 🙂
Mange tak 😃
Else – Velbekomme 😀
En af favoritterne herhjemme. Jeg bruger dog farin i stedet for sukker, det giver en lækker karamelagtig smag😋
Susanne – Tak for tippet – det skal jeg vist prøve næste gang 😀
Har lavet dem idag, var i ovnen i 20 min. er stenhårde, hvad kan der været gået galt, det haster ikke med et svar. GOD JUL
Hilsen Ann
Ann – Æv, det var da træls. Snitterne skal selvfølgelig være sprøde/lidt hårde, men jo ikke stenhårde, så jeg spekulerer på, om du kan være kommet til at komme for meget sukker eller sirup i dejen, som er blevet til hård karamel under bagningen? 🙂 Jeg håber, at det lykkes næste gang og god jul dig også 😀
Kan man bruge nutella istedet for nugat? 😀vil gerne lave dem her til påske men vi kan ikke lide Nugat
Lis – Det kan du helt sikkert – eller bare smeltet mørk, lys eller hvid chokolade. Lige præcis hvad I bedst kan lide 😀
Mange tak for svar
Hvis man skal lave den i en Bradepande som passer til ovn hvor mange gange skal den så dobbelt ?
Lis – Jeg ville nok lave 4-5 x opskrift – det kommer lidt an på, hvor tykke du ønsker snitterne 😀