Der er saucer, som laves på fonden fra et stykke kød. Der er pandesaucer, som laves ved at koge den pande, hvorpå kødet er stegt, af med vand eller bouillon. Og så er der de saucer, som ikke kræver, at man har tilberedt nogen som helst former for “smagsgiver” i forvejen. Og som man næsten altid kan fremtrylle, fordi de ikke kræver ret meget andet end lidt smør, mel, fløde og krydderier fra skabet og 10 minutter senere er saucen klar til at servere. Denne her paprikasauce hører absolut til i den sidste kategori. Den er både nem og hurtig at lave og så passer den fantastisk til alt lige fra stegt kylling og kalkun til hakkebøffer og svinekød som eksempelvis koteletter og mørbrad.
>> Se også min opskrift på lækker, hjemmelavet favoritsauce lige her.
Jeg laver som regel paprikasauce, når der ikke er andet at lave sauce af, men vi stadig gerne vil have lidt at dyppe kød, kartofler og grønsager i. Og indimellem laver jeg faktisk også paprikasauce, selvom der er andre alternativer, for den er altså virkelig lækker. Jeg kan godt lide, at saucen “sparker” lidt fra sig, så jeg tilsætter gerne et nip chilipulver efter smag, men det bestemmer man jo selv. Og er der mindre børn, der skal spise med, så kan man fint udelade chilien og nøjes med paprika. Vær i øvrigt opmærksom på, at paprika ikke bare er paprika. Der findes en del forskellige af varierende styrke, og skal det ikke være alt for stærk, så nøjes med at bruge en mild paprika. De poser med paprika, som man køber i de mindre supermarkeder, hvor udvalget er begrænset, hører som regel til i den milde ende, og de kan sagtens bruges.
Paprikasaucen blev denne gang serveret til den her skønne mørbrad med parmaskinke og timian. Ved siden af fik vi små ovnristede kartofler og gulerødder, som var skåret i tynde skiver på skrå og lynstegt på panden i en blanding af olie, honning, timian, salt og peber. Et perfekt match til såvel mørbrad som paprikasauce og en rigtig lækker middag, som jeg ikke ville tøve med at servere for gæster, hvis det skulle blive aktuelt.
Paprikasauce
Ingredienser
- 2 spsk smør
- 2 spsk tomatkoncentrat
- 1 spsk paprika
- 1½ spsk hvedemel
- 2 dl mælk
- 1 dl piske- eller madlavningsfløde
- 2 tsk eddike (fx hvidvinseddike)
- 2 tsk sukker
- 1 nip chilipulver efter smag (kan udelades)
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Kom smør og tomatkoncentrat i en lille gryde og lad det smelte.
- Tilsæt paprika og hvedemel og rør det hele sammen.
- Tilsæt mælk og fløde og pisk grundigt til en klumpfri sauce. Bring saucen i kog og lad den koge i et par minutter, til den tykner og evt. melsmag forsvinder.
- Smag saucen til med eddike, sukker, chilipulver, salt og peber. I stedet for eddike og sukker kan man bruge 1-2 spsk ketchup og evt. 1 nip sukker, som giver lidt samme sød-syrlige resultat.
- Varm saucen igennem og server den til fjerkræ, hakkebøffer eller svinekød.
Uhm. En dejlig og ligetil sovs som har en god kraftig smag. Fik den til en fyldig kartoffelmos, kyllingefrikadeller og broccoli 🤤 tak for inspiration. Det var netop den type sovs jeg ledte efter 👍
Mark – Hvor er det bare dejligt at høre, at opskriften kunne bruges 😀