Kartoffelbrød. Et superlækkert madbrød med kartofler, ost og rosmarin i skøn forening, der mest af alt minder om en klassisk kartoffelpizza med en lækker, tyk bund. Og nu er kartoffelpizza faktisk en af mine absolutte yndlings-pizzaer, så selvfølgelig er det her madbrød også blevet en kæmpe favorit herhjemme. Helt ærligt – det smager bare vildt godt.
Se også – Hurtigt madbrød I Focaccia med rosmarin I Koldhævede flutes
Opskrift på kartoffelbrød med rosmarin og ost.
Det er ret nemt, at lave et kartoffelbrød. Dejen skal nemlig hverken æltes eller udrulles, men blot røres sammen i en skål med en ske. Man kan selvfølgelig også røre den sammen i en køkkenmaskine, men det er næsten spild af opvask.
Når dejen er rørt sammen, skal den hæve og så skal den hældes i en form og pyntes med kogte kartofler, revet ost og rosmarin. Og det er faktisk det hele. Jeg bruger en rund metalform til kartoffelbrød, men selvfølgelig kan man også bage brødet i en springform eller et firkantet, ildfast fad.
Kartoffelbrødet får en lidt sprødere bund, hvis man bruger en metalform, idet metal virker varmeledende. Og vi kan godt lide den sprøde bund, så jeg pensler bare med olie og hælder så dejen direkte ned i formen. Men et ildfast fad af stentøj eller keramik, som er foret med bagepapir, kan også sagtens bruges.
Tip! Se evt. tips til serveringsmuligheder med kartoffelbrødet under opskriften.
Kartoffelbrød
Ingredienser
- 2 dl vand (lillefingervarmt)
- 15 gr gær
- 1 tsk salt (jeg bruger groft salt)
- 1 tsk sukker
- 100 gr durummel
- 175 gr hvedemel
- 2 spsk olivenolie
Desuden
- 2 spsk olivenolie
- 150 gr kartofler (kogte og afkølede)
- 50 gr revet ost
- 2 tsk tørret rosmarin (der kan også bruges frisk rosmarin
- 1 tsk salt (jeg bruger havsalt)
Fremgangsmåde
- Hæld vandet i en skål og opløs gæren heri.
- Tilsæt salt, sukker, durummel, hvedemel og olivenolie og rør dejen sammen med en ske, indtil den minder om en tyk grød.
- Lad dejen hæve tildækket i ca 1½ time.
- Smør et rundt fad eller en springform (ca 20 cm) med olie og hæld dejen i bunden af fadet. Der kan selvfølgelig også bruges et firkantet fad.
- Dryp lidt olivenolie på dejen. Tryk herefter dejen ud med fingerspidserne, til den fylder hele fadet.
- Skær kartoflerne i grove stykker og fordel dem på dejen sammen med revet ost. Drys med rosmarin og salt på toppen.
- Lad brødet efterhæve i ca 30 minutter.
- Bag kartoffelbrødet ved 225 °C (varmluft) i 25-30 minutter, indtil overfladen er gylden og brødet er gennembagt.
- Løft brødet op af formen og lad det afkøle på bageristen.
- Server brødet som tilbehør til gryderetter og supper. Det kan også bruges som snack og til tapas.
- Bliver der rester, så kan brødet holde sig i 2-3 dage i en lufttæt pose og lunes ved servering. Brødet kan desuden fryses.
Lækre serveringsmuligheder.
Et kartoffelbrød er et rigtig madbrød. Og hjemme hos os er det et hit som tilbehør til gode gryderetter, supper og måltidssalater. Måske især til de kødfri gryderetter, hvor der indimellem skal tænkes lidt ekstra mæthed ind, så ingen går sultne fra bordet.
Derudover er det altså noget så fristende bare at skære det nybagte kartoffelbrød ud i store stykker og spise løs. Og det er perfekt til både buffeter og tapasanretninger. Eller måske bare som en lækker snack inden gæsterne går til bords.
Endelig kunne jeg forestille mig, at kartoffelbrødet vil være helt perfekt som grillbrød til sommerens hyggelige grillaftener. Både på hverdage og i weekenden. Så kan vi jo også bruge nye, danske kartofler til brødet, hvilket bestemt ikke vil gøre det dårligere.
Jeg regner med at bage brødet i runde folieforme til sommer. Ikke bare fordi, at kartoffelbrødet så bliver meget nemmere at tage med på ture og hyggelige picnics. Men på den måde kan formen med brødet også nemt stilles direkte på grillristen, så brødet bliver lunt og lækkert inden servering.
Kan man med fordel bage brødet før og stille det i fryseren til den dag gæsterne kommer?
Nina – Du kan sagtens fryses brødet og så blot optø og lune det før servering. Det har jeg gjort uden problemer 😀
Lækkert.. Tænker det kunne godt trække lidt mere smag.. Vil næste gang tilføje løg og hvidløg og lidt extra rosmarin. 🙂
Majbritte – Jeg tænker sagtens, at du kan tilsætte løg og hvidløg. Det har jeg selv gjort i lignende madbrød, så det gælder jo bare om at bruge sin fantasi 😀
Præcis! Det afprøver jeg i dag 🙂 Tænker det bliver lækkert.. God weekend og tak for dine skønne opskrifter.
Majbritte – Velbekomme og i lige måde 😀
Den røde farve på brødet, hvad er det? Vil bage det til suppe i morgen. 😋
Ruth – Rød farve? Jeg må indrømme, at jeg ikke ser noget rødt på billedet – her hos mig er der grøn, gul og brun, hvilket er hhv. rosmarin, ost og kartofler samt bagt brødskorpe 🙂
Kan man lave brødet med koldhævet dej?
Anna – Ja, det tænker jeg sagtens, at man kan. Det lyder lækkert 😀