De her knuste kartoffel muffins med skinke og ost er strøget direkte ind i toppen over kartoffel-favoritter herhjemme hos os. Og vi har ellers mange favoritter. Men de sprøde, knuste kartofler fyldt med skinke og ost er altså bare virkelig gode og helt igennem vanedannende.
Opskrift på knuste kartoffel muffins.
Kan du lide knuste kartofler, så kan du med garanti også lide de her knuste kartoffelmuffins, da der stort set er tale om det samme. Altså en kogt kartoffel der knuses, dryppes med olie, krydres og bages sprød i ovnen. Forskellen ligger i, at disse kartofler lægges i en muffinform, inden de knuses. På den måde dannes der ligesom en lille “skål”, når kartoflen knuses og mases op langs kanterne i muffinformen. Og den skål kan fyldes med forskellige lækkerier som fx skinke og ost.
Jeg bruger gerne en god, kogt skinke, fx den italienske prosciutto. Osten er en revet mozzarella, som nemt smelter, og danner lange, fine ostetråde. Dog er mozzarella også en ret mild ost, så hvis du foretrækker en ost med mere smag, så bruger du selvfølgelig bare det. I det hele taget er der masser af muligheder for variationer af knuste kartoffel muffins, hvilket jeg har skrevet meget mere om under opskriften.
Tip! Se mine bedste tips til variationer samt tilberedning i airfryer under opskriften.
Knuste kartoffel muffins
Ingredienser
- 12 stk kartofler (eller 6 store kartofler)
- 4 spsk olie
- 50 gr kogt skinke (fx prosciutto)
- 75 gr revet ost
- 0,5 bdt persille
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Skrub kartoflerne og kog dem møre i letsaltet vand. Hæld herefter vandet fra kartoflerne og damp dem tørre.
- Pensl en muffinform med olie og kom 1 hel kartoffel (eller ½ stor kartoffel) i hvert hul. Mas herefter kartoflerne ud med bunden af et æggebæger eller glas.
- Pensl de knuste kartofler med olie og krydr med salt og peber. Fordel herefter skinke og revet ost i "kartoffel-skålene".
- Bag de knuste kartofler ved 180 °C (varmluft) i ca. 20 minutter, indtil de er gyldne og let sprøde og osten er smeltet.
- Drys evt. de knuste kartoffelmuffins med friskhakket persille inden servering.
- Server som fyldigt tilbehør eller snack eller som let hovedret med salat.
- Evt. rester kan gemmes på køl i 2-3 dage. Kartoflerne er ikke fryseegnede.
Noter til opskriften.
Skal kartoflerne være mest muligt sprøde, så anbefaler jeg en muffinform af metal. Metal leder varmen og på den måde får kartoflerne så meget varme som muligt, og bliver sprøde under tilberedningen.Lækre variationer.
Jeg har fyldt de knuste kartofler med skinke og ost, men mulighederne er jo virkelig mange. I stedet for skinke kan du bruge kylling. Enten i form af pålæg eller kyllingebryst, som skæres ud i passende stykker. Lufttørret skinke, chorizo, pepperoni eller lidt stegt bacon er også lækkert. Og selvfølgelig kan du også nøjes med ost og helt udelade kød.
Se også – Knuste kartofler I Kartoffelsalat med knuste kartofler I Feta kartofler
Vil du have ekstra cremede, knuste kartofler, så kan du komme en lille klat creme fraiche (18-38%) eller flødeost med eller uden smag ned i midten af kartoflerne, inden du topper med skinke og revet ost.
Jeg anbefaler, at du bruger en muffinform af metal, hvis du vil have sprøde kartofler. Modsat muffinforme af papir eller silikone, så leder metal varmen, hvilket giver en sprød skorpe på kartoflerne. Vil du gerne have ekstra sprøde kartofler, så kan du også forbage de knuste kartofler i ovnen i 10-15 minutter, inden du tager dem ud, og fylder dem med skinke og ost. Bag herefter de knuste kartoffelmuffins i yderligere 10-15 minutter, indtil osten er gylden og smeltet. Og så har du lækre kartoffelmuffins med sprød overflade.
Kartoffelmuffins i airfryer.
Det er oplagt at tilberede kartoffel muffins i airfryer, og det kan sagtens lade sig gøre. Det største problem er at få plads til muffinformen i airfryeren, men det kan løses ved at bruge små, individuelle forme. Du kan fx bruge små ramekiner eller muffinforme af papir eller silikone. Har du mulighed for det, vil jeg dog anbefale små aluforme, da metal leder varmen bedre, og dermed giver et sprødere resultat.
De knuste kartoffelmuffins skal tilberedes i airfryeren i ca. 10-15 minutter ved 180 °. Har du en airfryer med kraftig luftcirkulation, så kan det være en god idé først at tilberede kartofler og skinke i ca. 5 minutter. Herefter drysses osten på kartoflerne, og får lov til at smelte i et par minutter, inden kartoflerne sættes tilbage i airfryeren. På den måde risikerer du ikke, at den revne ost flyver rundt i maskinen, og ryger op i varmelegemet.
sersuper lækkert ud
John – Tusind tak 😀