Hele huset dufter af efterår, varme krydderier og en lille smule af jul i dag. Jeg har nemlig lavet en portion af det lækreste, krydrede æblesmør og gryden har stået og småsimret på komfuret, imens de skønneste dufte har bredt sig til hele huset. Kan det næsten blive bedre på sådan en halvkold og blæsende efterårsdag i slutningen af september?
Opskrift på krydret æblesmør med kanel.
Æblesmør har ret beset ikke noget med smør at gøre. Der er slet og ret tale om en skøn og krydret form for æblemarmelade, men hvilken form……… Æblesmør eller smørelse – tror det er derfra udtrykket “smør” stammer – smager helt fantastisk lækkert, brunt og nærmest karamelliseret med et strejf af æble og krydderier. Og så er det samtidig noget af det nemmeste at lave. I bund og grund skal der bare koges en portion æblemos. Mosen får efterfølgende lov til at reducere, så vandet fordamper og mosen bliver smørbar og tæt.
Jeg hentede for nyligt en portion æbler fra mine forældres have og til denne her portion brugte jeg 4 stk. Det er egentlig ikke så vigtigt, hvor store æblerne er. Men der skal gerne kunne blive i omegnen af ½ liter æblemos, som efterfølgende tilsættes sukker og krydderier og koges ind til æblesmør. Selvfølgelig kan man lave større eller mindre portioner. Jeg regner i hvert fald med, at jeg skal have lavet et par glas mere. Men gå som udgangspunkt ud fra noget der ligner 200 gr sukker pr. halve liter æblemos.
Jeg bruger halvt almindeligt sukker og halvt brun farin. Brun farin giver en lækker sødme og en fin og afbalanceret smag. Man kan dog sagtens bruge mørk eller lys muscovadosukker, rørsukker eller helt almindeligt sukker i stedet. Det er i øvrigt med vilje, at jeg hverken skræller æblerne eller fjerner kernehuset, inden de koges til mos. Både skræller og kerner indeholder pektin, som får smørret til at tykne naturligt under kogningen. På den måde behøver man ikke bruge geleringsmiddel.
Æblesmør med kanel
Ingredienser
- 4-6 æbler (skåret i grove stykker med skræl/kernehus)
- 2 dl vand
- 100 gr brun farin (mørk/lys muscovado kan også bruges)
- 100 gr sukker
- 2 tsk stødt kanel
- ½ tsk stødt nellike
- 3 tsk vaniljesukker (eller ½ vaniljestang)
- 3 spsk citronsaft
- evt. atamon/alkohol til skylning af glas
Fremgangsmåde
- Kom æblestykker og vand i en gryde med låg og lad dem koge helt ud ved svag varme. Det tager ca 30 minutter.
- Passér æblemosen gennem en sigte eller lignende, så skræller og kerner sies fra. Der skal være omkring ½ liter æblemos tilbage.
- Kasser skræller og kerner og kom den sigtede æblemos tilbage i gryden. Tilsæt sukker, brun farin, kanel, nellike, vaniljesukker og citronsaft.
- Bring gryden i kog ved svag varme og lad langsomt æblemosen koge ind under jævnlig omrøring. Æblesmørret er færdigt, når det er tykt og karamelliseret. Hæld evt. en smule på en tallerken og træk en ske igennem. Hvis mosen ikke flyder sammen, er smørret tilstrækkeligt kogt ind.
- Hæld æblesmørret på 1-2 syltetøjsglas - skoldede og evt. skyllet med atamon.
- Æblesmørret kan spises lige så snart det er afkølet. Det kan dog sagtens holde sig i et års tid eller mere, hvis man har været omhyggelig med skoldningen af glassene og evt. skyllet dem i atamon.
Skønt tilbehør.
Æblesmørret spiser vi som marmelade på brød og boller. Men det krydrede smør fungerer også helt genialt ovenpå ost. Og så er jeg nødt til at anbefale det til hjemmelavede æbleskiver. Sådan en sprødstegt æbleskive med citron og kardemomme, der bliver dyppet i æblesmør med vanilje og nellike. Det er jul for alle pengene og det smager bare helt fantastisk godt.
Overvej også at lave et par glas, der kan gives væk som værtinde- eller julegaver. Spiselige gaver vækker altid begejstring. Og hvis smørret kommes på et fint glas med en flot etiket og pakkes i cellofan med en lille sløjfe på, bliver det bare endnu bedre.
Med den æblekage med kanel, som jeg bagte forleden dag og denne her skønne portion æblesmør er der for alvor taget hul på æbleopskrifterne for i år. Og jeg glæder mig allerede til at lave disse her lækre æblefisk med marcipan og en gammeldags æblekage med makroner og flødeskum. For slet ikke at tale om at presse en ordentlig portion æblemost og lave denne her skønne og varmende æbletoddy. Og måske også koge en lækker omgang æblegrød med vanilje, som smager fantastisk til dessert med iskold mælk på eller måske til morgenmad med en klat skyr og lidt hjemmelavet granola med mandler og kanel.
Æblesmør med kanel.
Burde der under Ingredienser ikke stå at man skal bruge en vanillestang? Jeg har læst den igennem flere gange, men måske overser jeg noget.
Tina – Du har helt ret. Jeg har for nyligt opdateret lidt i opskriften, da vaniljestænger er blevet meget dyre i løbet af de senere år. Og det kunne måske afholde nogen fra at lave æblesmør, som ellers er både nemt, lækkert og budgetvenligt. Derfor har jeg gjort vaniljestangen frivillig og i stedet rettet opskriften til med vaniljesukker. Men jeg havde ikke fået rettet opskriften ordentligt til, så tusind tak for lige at få gjort mig opmærksom på det 😀
Hold da op en lækker opskrift, det smager vildt dejligt
Mie – Hvor er det bare dejligt at høre – det er jo også højsæson for den slags hjemmelavede lækkerier netop nu 😀
Familien er vilde med det.
Men tænker om man kan få en enden smag også??
Connie – Det kan man sagtens. Du kan fx lave lemoncurd (citronsmør), som jeg også har en opskrift på liggende på hjemmesiden 🙂
Jeg prøvede at lave den uden uden brunforin, sukker og citron. Den smagte faktisk. Jeg skal holde mig fra sukker derfor. Men hold da op hvor smager den godt, & da min søster prøvede besluttede hun sig for at lave den.
Channie – Det lyder godt 🙂 Og der er jo masser af naturligt frugtsukker i frugt, som bliver kogt ind og medvirker til at søde, når man laver æblesmør 😀
Det er godt nok anderledes, meget specielt. Og ikke vores smag. Jeg lavede endda vafler i håb om at det smagte godt, men nej. Vi var så heldige at nogle bekendte fik resten.
Dorthe – Øv da, det var da ærgerligt. Jeg er dog lidt i tvivl om, hvordan du mener, at det er specielt. Jeg går ud fra, at du tænker på krydringen med kanel og vanilje sammen med æblerne, eftersom konsistensen er som en klassisk marmelade? 🙂
I min familie er det et kæmpe hit, og jeg kan næsten ikke følge med efterspørgslen om efteråret, men smag og behag er jo forskellig 😀