Sommertid = majstid. Og der går ikke lang tid, fra jeg spotter de første majskolber i butikkerne, til vi spiser majs 3-4 gange om ugen. Enten som tilbehør, i salater og pastasalater eller bare som de er – rygende varme med smør og salt. En rigtig sommerklassiker, som jeg aldrig bliver træt af.
Opskrift på majskolber.
Fra de udenlandske majskolber dukker op i butikkerne, til de danske majskolber bliver modne og klar til salg går der næsten 3 måneder. De danske majs er som regel ikke klar før i midten eller slutningen af august. Og det giver jo en dejlig lang sæson for friske majs, som det bare er med at udnytte.
Du kan sagtens spise rå majs, men jeg tilbereder stort set altid majskolberne, inden vi spiser dem. Enten ved at koge dem i en gryde eller i mikrobølgeovnen. Har du endnu ikke prøvet at lave majs i en mikrobølgeovn, så kan metoden varmt anbefales. Dels slipper du for at pille blade og tråde af majsene, men al smagen bliver også inde i majsene, i stedet for at ryge ud i kogevandet. Jeg har medtaget begge tilberedningsmetoder i opskriften herunder, og derudover kan du læse flere tips til tilberedning af majskolber mm under opskriften.
Tip! Se mine bedste tips til majskolber under opskriften.
Majskolber i gryde eller mikrobølgeovn
Ingredienser
- 4 stk majskolber
- 1 tsk salt (jeg bruger groft salt)
Fremgangsmåde
Tilberedning i gryde
- Pil blade og tråde af majskolberne og kassér dem.
- Hæld vand og salt i en gryde og bring gryden i kog.
- Læg majskolberne i en gryden og lad majsene koge under låg i 8-12 minutter afhængig af størrelsen. Kniber det med plads i gryden, så kan majskolberne skæres i 2-3 stykker.
- Hæld vandet fra majsene og lad majsene dampe tørre, inden de serveres med smør og salt.
Tilberedning i mikrobølgeovn.
- Læg 2 stk majskolber i mikrobølgeovnen. Bladene skal ikke fjernes først.
- Tilbered majskolberne ved 700-800 W i ca. 6-8 minutter afhængig af størrelse.
- Tag forsigtigt de varme majskolber ud af mikrobølgeovnen og skær bunden af. Pres herefter på toppen af majsen, så selve majskolben "poppes" ud af bunden, imens blade og tråde bliver tilbage.
- Gentag med de resterende 2 majs, og server de varme majskolber med smør og salt.
Noter til opskriften.
Skal du kun tilberede 1 stk majskolbe i mikrobølgeovnen, så er tilberedningstiden ca. 3-4 minutter. Det kommer lidt an på, hvor sprøde majs, du ønsker.Mine bedste tips til majs.
Majs med koldt smør og salt er jo en klassiker, men prøv også at variere smørret og servere majsene med en lækker kryddersmør eller pisket smør. Hvidløgssmør eller baconsmør er ligeledes et hit. Og skal det være ekstra godt, så er det jo ret nemt, at lave hjemmelavet smør, som smager fantastisk til majs.
Du kan bruge friske majs i salater og pastasalater ved at koge majskolberne, og efterfølgende skære majsene er kolben med en kniv. Det gøres nemmest ved at stille majskolben på højkant, og holde den fast med den ene hånd, imens majsene skæres lodret af kolben med den anden hånd.
Grillede majs.
Det er oplagt at lave en omgang grillede majskolber som tilbehør, når grillen alligevel er i gang. Grillet majs passer til det meste, og kan således udgøre tilbehøret til både bøffer og kylling, spareribs, burgere, hotwings og meget mere.
Jeg tilbereder som regel majskolberne kort i gryde eller mikrobølgeovn, inden de ryger på grillen. På den måde er majsene egentlig færdige, og skal bare have lidt fine grillstriber og en god ristet smag, inden de er klar til servering. Gerne med en lækker kryddersmør.
Alternativt kan du sagtens grille de rå majs uden at tilberede dem først. Det gøres bedst ved at lade bladene blive på majsene, og nøjes med at fjerne trådene. Herefter lægges de hele majskolber i blød i koldt vand i ca. 10-15 minutter. Læg majskolberne – stadig med blade på – på grillen, og grill dem i ca. 20 minutter. Husk at vende dem jævnligt. Til sidst fjernes de sorte blade, og så er majsene klar til servering.