Denne uges madplan bød på en tærte, som jeg ikke tidligere har prøvet, nemlig en ostetærte. Ost er i forvejen et farligt ord her i huset, for jeg bor jo sammen med en decideret ostehader, men når det kommer til smeltet og varm ost, fx oven på en pizza eller lign, er han straks meget mere medgørlig, så jeg var egentlig ikke så bange for, hvordan en ostetærte ville blive modtaget. Alligevel valgte jeg, at bruge en nogenlunde mild og ufarlig ost, nemlig en lækker, friskrevet cheddar, men er man vild med ost, kan jeg ikke se nogen grund til, at man ikke skulle kunne skrue op for styrken på osten og dermed også smagen i den færdige tærte.
Tærten blev virkelig en succes – hurtig at tilberede og let og lækker aftensmad på en tirsdag aften. Jeg samlede tærtedejen i min KitchenAid på et par minutter, faktisk tror jeg ikke, jeg har samlet en mørdej i hånden, siden jeg fik den fantastiske maskine for efterhånden en del år siden, men dejen er meget medgørlig og kan altså sagtens samles uden maskine. Den skal ikke forbages – altså dejen, men bare lige hvile på køl efter udrulning, imens man samler fyldet til tærten og så får man den lækreste, sprøde tærtebund, der slipper formen uden problemer.
Jeg serverede en helt enkel grøn salat til tærten lavet på romainesalat i grove stykker og blandet med vindruer, pærestykker og ristede, grofthakkede mandler. En perfekt ledsager til ostetærten og så akkompagnerer både vindruer, pære og mandler jo ost noget så dejligt. Tærten kan også bruges som dessert efter en god middag, hvis man ikke er til det søde. Hvis den serveres lun med lidt vindruer og måske et glas med syltede nødder i honning eller lign, så har man et perfekt alternativ til det sædvanlige ostefad.
Ostetærte med cheddar og chili
Ingredienser
- 175 gr hvedemel
- 100 gr koldt smør
- 1 tsk groft salt
- ½ dl vand
- 4 æg
- 2 dl creme fraiche
- 200 gr revet cheddar (jeg køber en blok og river selv osten)
- 1 nip tørrede chiliflager (friskhakket rød chili kan også bruges)
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Start med at samle bunden. Kom mel, smør og salt i en skål og bland det, til det ligner rasp. Saml derefter dejen vha vandet – måske skal der bruges lidt mere eller mindre vand. Alternativt kan dejen samles ved at komme mel, smør, salt og vand i en køkkenmaskine. Rul dejen ud på et meldrysset bord og kom derefter den udrullede dej i en tærteform, ca 25 cm i diameter. Prik dejen med en gaffel og stil tærtebunden på køl, imens fyldet forberedes.Pisk æg og creme fraiche sammen i en skål. Vend herefter revet ost, chiliflager, salt og peber i og rør det godt sammen. Fordel fyldet i den kolde tærtebund. Bag tærten ved 200 °C (alm. ovn - ikke varmluft) i ca 30 minutter, til den er gylden og æggemassen er stivnet. Tærten hæver meget under bagningen, men falder sammen, når den tages ud af ovnen. Server den lune tærte med en grøn salat.
Det lyder meget lækkert 🙂
Christina – Jeg lover dig, den smager lige så godt som den lyder. Er helt ked af, vi ikke skal have tærte igen i aften 🙂
Hvis man nu har en særdeles kødhungrende familie kunne man så putte skinketern i tærten, tror du ?
Inge – Det kunne man sikkert godt, selvom det så nok kommer til at minde mest om en quiche lorraine, som er en fransk tærte med skinke/bacon og ost. Alternativt kan man også servere et par skiver lufttørret skinke eller måske et par skiver kogt hamburgerryg ved siden af tærten, således at tærten mere udgør tilbehøret 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Mums – den røg lige på næste uges madplan. Glæder mig til at høre familiens dom.
Marie.
Marie – Jeg håber, I vil være lige så glade for den, som vi var 🙂
Rigtig god weekend fra
Anne.
Den var lækker, men med min evne til at spise ostetærte rækker portionen vist til 4 🙂 Man skal ikke have for meget.
Må jeg dele opskriften på min blog, hvis jeg henviser til dig?
Mvh Marie
Merie – Hehe, jeg synes det går, hvis man spiser masser af lækker grøn og knasende salat til og selvfølgelig må du dele opskriften 🙂
Jeg lavede også en god salat med pære, vindruer og blåbær – næsten som du anbefalede. Og det var ok. Men dagen efter spiste jeg tærten kold med noget lun kylling – det var virkelig mums!
Marie 🙂
Marie – Uhhh, det lyder også godt. Er sikker på, at Morten ikke ville have noget imod din version med lidt kød ved siden af – han er så bange for, at ende som vegetar 😉
Den kommer på madplanen, men hvilken salat kan du anbefale dertil? Er ikke så ferm i det med salater 😊
Louise – Uhhh… umiddelbart tænker jeg noget enkelt, som ikke tager for meget fokus fra tærten, fx nogle blandede salatblade. Og så passer ost og vindruer eller pære og valnødder jo helt perfekt sammen, så bryder du dig om frugt i salater, så kan det varmt anbefales. Og så måske en god olie-eddike dressing på toppen 🙂