Rygende varm tomatsuppe spiser vi selvfølgelig om efteråret og vinteren, når vi rigtig trænger til at få varmen. Men vi spiser faktisk også en hel del om sommeren, for det er, efter min mening, når tomaterne er danske og solmodne i højsæsonen, at suppen smager allerbedst. Og så er tomatsuppe bare sådan en nem og lækker omgang aftensmad, som vi begge to er ret glade for.
Normalt laver jeg tomatsuppe efter denne her opskrift i en gryde og det gjorde jeg faktisk også forleden dag, men i stedet for at sætte gryden på komfuret, satte jeg den i ovnen i en times tid, til tomaterne var møre og løgene let karamelliserede. Efterfølgende blev gryden taget ud og suppen blendet glat med stavblenderen, hvilket gav en fantastisk lækker og aromatisk suppe med en dyb og intens smag. Et kæmpe hit og der vil helt afgjort blive lavet tomatsuppe på den måde igen og igen. Især forestiller jeg mig, at det vil være et hit, og en måde at intensivere tomaternes smag på, om vinteren, når de ikke længere fås solmodne og lækre i butikkerne.
Har man nu ikke en gryde, som kan tåle de høje temperaturer i ovnen, fx en støbejernsgryde eller lignende, så kan man sagtens fordele tomater, løg og krydderurter på en bageplade beklædt med bagepapir i stedet for. Man kan også bruge et ildfast fad med bagepapir i bunden. Og når grønsagerne så er færdige i ovnen, er det bare at vippe dem ned i en gryde, give dem en hurtig tur med stavblenderen og smage til med salt og peber. Overvej måske også lige at varme suppen hurtigt igennem på komfuret – hvis gryden er kold, kan suppen godt være blevet afkølet let og en tomatsuppe skal altså helst serveres rygende varm, hvis man spørger mig.
Tilbehøret denne gang blev for øvrigt dette her skønne madbrød med tomat, hvidløg og rosmarin, som altid er en favorit. Vi ender altid med at spise alt for meget, når jeg bager det, men det er virkelig svært at stoppe, imens legen er god, for det smager fantastisk. Dejen hævede, imens tomatsuppen bagte i ovnen og da gryden kom ud, var brødet lige klar til at sætte ind. Super nem aftensmad med et minimum af arbejde – det hele passede jo nærmest bare sig selv.
Tomatsuppe (ovnbagt)
Ingredienser
- 15 stk tomater (der skal bruges ca 1 kg tomater)
- 2 stk løg (alm løg eller rødløg)
- 3 fed hvidløg
- 2 tsk tørret timian (eller 3 kviste frisk timian)
- 1 tsk tørret oregano (eller 1 kvist frisk oregano)
- 1 spsk olivenolie
- 1 tsk sukker
- 5 dl grøntsagsbouillon (evt vand + bouillonterning)
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Tomaterne halveres eller deles i kvarte, hvis de er meget store. Løgene skrælles og deles i kvarte. Hvidløgsfeddene pilles og halveres. Det hele kommes i en stor gryde, som kan tåle ovnvarme, eller fordeles på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Fordel krydderurterne på toppen, dryp med olie og drys med et nip sukker. Sukkeret fremhæver den naturlige sødme i tomaterne.
- Sæt gryden/bagepladen i ovnen i ca 60 minutter ved 190 °C (alm ovn eller varmluft).
- Tag gryden ud og fjern timianstænglerne. Hvis tomaterne er bagt på en bageplade, hældes de op i en gryde. Tilsæt 2-5 dl bouillon og blend til en glat suppe med stavblenderen. Mængden af bouillon afhænger helt af, hvor meget væde der er ved tomaterne og hvor tyk/tynd suppen ønskes.
- Smag til med salt og peber og varm evt. suppen igennem i gryden.
- Server evt. med en klat creme fraiche på toppen og brød.
Kan suppen fryses?
Karen – Det kan den i hvert fald – det kan de fleste supper uden fyld 😀
Det er bare en usædvanlig god suppe! Tak for opskriften. Vh. Birgit Lyngholm
Birgit – Dejligt at høre, at suppen faldt i god jord. Herhjemme hører den også til blandt favoritterne 😀
Hvorfor er det at det skal i ovnen? Kan det hele ikke bare stå og simre i gryden med bouillonen? Er det fordi det får en lidt anderledes smag af at komme i ovnen..?
Maibritt – Du kan sagtens lade det hele stå og simre i gryden, men jeg synes, at tomaterne og løgene får en skøn og intens smag, når de kommer i ovnen og nærmest karamelliserer 🙂
Skal gryden i ovnen uden låg? Mvh Susanne
Susanne – Ja, det skal den. Så kan vandet nemmere fordampe og smagen bliver dejlig aromatisk og intens 😀
Hej Anne-Kathrine 🙂
Jeg hedder John Eigil og har (ifølge min søster) en hoppy der hedder “MAD”.
Jeg har flere gange lavet “stegte tomater” som smager guddommeligt.
For nylig lavede jeg dem også “Sous Vide” med en smørklat. Samme gode smag.
Min tanke er så gået på “hvorfor kan man ikke få en suppe med samme gode “syre – base balance”. Jeg vil helt klart prøve din udgave.
V.H. John Eigil
John Eigil – Sikke da en dejlig hobby – den har jeg selv 😀 Jeg kan sagtens følge dig, når det kommer til smagen i en tomatsuppe. Og selvom man bruger de sødeste og mest modne sommertomater, så er det stadig ikke helt det samme. Selvom tomatsuppe helt sikkert bliver bedst på gode, modne sommertomater.
Man skal selvfølgelig ikke undervurdere, at de stegte tomater “mister” en hel del vand under tilberedningen, hvorimod man ofte tilsætter vand/bouillon til suppe – så et trick kunne være at spare på væden og så selvfølgelig bare smage rigtig godt til 😀