Det her indlæg skal handle om hjemmelavet tomatsuppe. For nu, hvor vi for alvor har taget fat på efteråret, så er det hyggeligt at varme sig på en skål suppe på de kølige dage, hvor blæsten suser og de gule og røde blade danser rundt i vinden. Villy forsøger at fange bladene, når vi går tur. Han ligner næsten en lille kat, når han suser rundt efter dem og forsøger at gribe dem mellem poterne. Det er ikke altid det lykkes for ham, men fanger han dem, får de lige en ordentlig rusketur mellem tænderne. Så kan de lære at ligge stille.
Se også – Ovnbagt tomatsuppe I Tomatsuppe med tortellini I Mild peberfrugtsuppe I Kartoffel-porre suppe
Hjemmelavet tomatsuppe.
Mine forældres drivhushus bugner fortsat af store, saftige og modne tomater. Forleden plukkede jeg en stor portion og tryllede dem om til en varm og krydret tomatsuppe med masser af smag, saft og kraft. Jeg fulgte stort set samme fremgangsmåde, som sidst jeg plukkede tomater, hvor jeg lavede hjemmelavet tomatsauce. Denne gang tilsatte jeg dog bouillon, paprika, chili og en smule fløde, for lige at gøre suppen ekstra cremet og lækker.
Fløden kan erstattes af en pakke flødeost naturel eller helt udelades. Suppen smager faktisk fint uden. Men selvfølgelig bliver den lige en lille smule mere cremet med fløde, mælk eller flødeost. Desuden kan man udelade chili’en eller nøjes med mindre. Suppen er i forvejen ret kraftig og intens i smagen. Så skal den serveres for mindre børn, er det måske en meget god idé.
Tomatsuppe
Ingredienser
- 1,5 kg tomater (eller 4 ds hakkede tomater)
- 2 spsk olie
- 3 fed hvidløg (hakkede)
- 2 stk løg (grofthakkede)
- 2 spsk tomatpuré
- 2 tsk tørret oregano (eller 2 spsk frisk oregano)
- 2 tsk tørret basilikum (eller 2 spsk frisk basilikum)
- 3 dl grøntsagsbouillon (evt. bouillonterning + 3 dl vand)
- 3 tsk paprika
- 0,5 tsk chilipulver (kan udelades)
- 1 dl madlavnings- eller piskefløde (kan udelades eller erstattes af mælk)
- 2 spsk sukker
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Hvis der bruges friske tomater, skal disse flåes. Det gøres ved at skære et lille kryds i bunden (modsat stilken) af hver tomat, lægge dem i en skål og overhælde dem med kogende vand. Efter 1 minut hældes vandet fra og herefter kan skindet let fjernes fra tomaterne med en lille urtekniv. Skær herefter de flåede tomater i grove stykker.
- Opvarm olien i en gryde og sauter løg og hvidløg heri, til de bliver klare.
- Tilsæt hakkede tomater, tomatkoncentrat, oregano, basilikum, bouillon, paprika og chili. Bring suppen i kog og lad den simre i 15-30 minutter. Rør rundt et par gange undervejs,
- Blend suppen glat med en stavblender og tilsæt fløde eller mælk. Smag til med sukker, salt og peber og varm godt igennem.
- Server den rygende varme suppe med godt brød og evt. en klat creme fraiche og et drys friske krydderurter.
Friske tomater vs. tomater på dåse.
Har man nu ikke et drivhus, hvor de modne tomater nærmest triller ud ad døren. Eller en grønthandler, der sælger friske tomater til spotpris. Så kan suppen også udmærket laves med hakkede tomater på dåse. Det gør jeg selv udenfor tomatsæsonen. Der går ca. 4 dåser hakkede tomater til denne her portion suppe, men det er også en stor portion, som sagtens kan mætte 4 personer.
Man kan evt bruge en blanding af almindelige, hakkede tomater og cherrytomater på dåse for lidt mere smag. Og husk så godt med krydderier og ikke mindst et nip sukker, honning eller lignende til at afrunde smagen. Et lille æble, revet eller skåret i tern, kan også bruges. Men lidt sødt er altså nødvendigt, for det får tomatsmagen til at fremstå endnu mere intens og lækker. Og det kan vi jo godt lide.
Jeg kan mærke på det hele, at jeg snart skal have tomatsuppe!
Bitten – Det er også bare den ultimative efterårs og vintersuppe 😀
Gå bare i gang – det er en rigtig lækker suppe. Jeg gir den lidt ekstra Chili og ungarsk paprika.
Majgaard – Uhhh, det lyder heller ikke dårligt 😀
Kan den fryses ?
Jytte – Jeg har ikke selv prøvet at fryse suppen, men omvendt har jeg aldrig hørt, at tomatsuppe ikke skulle kunne fryses, så det er jeg sikker på, at den sagtens kan 🙂
Jeg har lavet ekstra stor portion og frosset suppen uden problemer.
Tak for en lækker opskrift i øvrigt 🙂
Ann Kirstine – Hvor er det bare dejligt at høre. Og suppe i fryseren er jo et hit på en kold dag 😀
Bedste tomatsuppe jeg har smagt i mit liv
Ali – Tusind tak for din hilsen – hvor er det bare dejligt at høre 🙂
Glæder mig til at prøve denne opskrift i aften ❤ drivhuset er simpelthen fyldt med skønne tomater lige nu 😊
Maria – Ja, så er det da bare med at komme i gang, så du kan få brugt flest mulige, inden de bliver dårlige 😀
Nok den bedste tomatsuppe jeg nogensinde har lavet!
Jeg tåler hverken løg eller hvidløg så jeg erstattede det med lidt revet ingefær. Suppen smagte virkelig aromatisk og havde en rigtig god tomatsmag, selvom jeg brugte dåsetomater.
Sandra – Tusind tak for din hilsen – hvor er det bare dejligt at høre. Og fantastisk fif med ingefær i suppen – det skal jeg vist prøve 😀
Fantastisk opskrift. Den bedste jeg nogensinde har smagt.
Flot cremet.
Har ikke brugt mælk eller fløde da jeg synes det tager meget af smagen.
Kjeld – Hvor er det bare dejligt at høre. Og du har helt ret ift. mælk/fløde – det er nærmest ikke nødvendigt 😀
Kan jeg bruge friske cherrytomater uden at flå dem? Det vil. være et kæmpe arbejde at flå de små lækkerbidskner
Inge Lise – Du burde ikke være noget problem. Hvis bare suppen blendes godt, så man ikke sidder med en masse stykker tomatskind imellem tænderne, så kan det sagtens lade sig gøre 😀
hej lyder lækkert. Bruger du røget paprika eller sød paprika
Lasse – Jeg bruger helt almindelig sød paprika, men det er bestemt også en mulighed at udskifte lidt at den søde paprika med den røgede variant, hvis man bryder sig om smagen 🙂
Hej,
Det skal prøves i morgen. Vil dog komme nogle peberfrugter fra drivhuset i som ekstra fyld.
Og måske en enkelt chili.
Anja – Uhhh ja, den slags lækkerier skader jo aldrig i en god suppe 🙂
Problemet med både dåsetomater og sågar de friske tomater (på denne årstid) er at de bare ikke smager af noget overhovedet. Dåsetomater smager surt og kræver supper tilsætning efter min mening.
Er sikker på at denne suppe kan smage godt, man skal bare sikre sig at anvende tomater som har en god sød og aromatisk smag. Find tomater fra spanien, italien eller portugal – Jeg vil prøve at lave suppen med mine egne hjemmekonserverede sommertomater fra drivhuset, så tænker jeg suppen smager extra-godt.
Mette – Det lyder som en fantastisk suppe, hvis du har din egne hjemmekonserverede tomater og jeg giver dig helt ret i, at der skal sukker til på denne her tid af året. Jeg har desuden haft stor succes med at lave tomatsuppe hvor jeg også tilsætter cherrytomater på dåse – de små tomater er skønne og lidt mere aromatiske 😀
Super lækker tomatsuppe. Og med egen avl fra drivhuset. Den falder bare i alles smag her i hjemmet. 😋😋😋👍
Mona – Uhhhh ja, der er ikke noget så lækkert som tomatsuppe lavet på solmodne tomater fra drivhuset 😀
WOW……en SKØN tomatsuppe, den bedste jeg nogensinde har lavet og også fået på restaurant.
Og når nu mit minidrivhus alligevel bugner med skønne tomater, den suppe skal mine gæster smage.
Tak for en skøn opskrift
Venlig hilsen
Hanne Tirstrup
Hanne – Tusind tak for din tilbagemelding – hvor er det bare dejligt at høre, at tomatsuppen er en kæmpe succes 😀
Verdens bedste tomatsuppe, af hjemmedyrkede tomater.
Den er altid en sikker succes. Jeg har lavet den mange gange. Med et lækkert brød til.
Jeg flår aldrig tomaterne, da de jo bliver blendettil sidst.
De rå tomater bliver skåret i kvarte og “blomsten” fjernes og så bare op i gryden😊
Susanne – Jeg må indrømme, at jeg heller ikke altid flår tomaterne. Det har lidt med tid, smag og behag at gøre 😀
Den bedste supper jeg har prøvet at lave. Jeg er en stor elsker af tomat suppe 👍🏻🥰 Så denne her er alle stjernerne vær 😄 tak
Hilsen fra Charlotte
Charlotte – Tusind tak – hvor er det bare dejligt at høre, at opskriften fald i din smag 🙂
Simpelthen den bedste tomatsuppe jeg nogensinde har smagt, var ellers skeptisk fordi den var så simpel at lave, men det er så bare et plus nu 🙂
Sandie – Nøj, hvor er det bare dejligt at høre, at opskriften kan bruges. Den er altså også bare et kæmpe hit herhjemme 😀
Jeg fik den her serveret ved en kammerat, den var super god og jeg vil gerne lave en stor portion så der er til en kedelig vinteraften 😀
Vi er ikke helt sikre på, hvor stor portionen faktisk blev.. Så øhh.. hvor mange liter kommer der cirka ud af sådan en omgang her? 😅
Joachim – Dejligt at høre, at opskriften blev en succes 🙂 Jeg vil skyde på, at der bliver ca 2 liter færdig suppe ud af portionen. Men det afhænger jo også af, hvorvidt der bruges friske tomater eller tomater på dåse, størrelsen på løg, hvidløg mm, samt hvor meget fløde/mælk, kan vælger at tilsætte 😀
En super lækker suppe. Lavede den med 1 kg lækre bøftomater og 1 dåse flåede og uden fløde. Lidt sukker og pyntede med hakket persille. Mums.
Dortet – Uhhh det lyder sørme også bare superlækkert 😀
Har man mange tomater, kan de med fordel fryses. Kom dem i en frost pose og i fryseren med dem, så kan man lave tomatsuppe hele året. Velbekomme.
Hej😊
Jeg har ingen kommentar, men derimod et spørgsmål, som jeg håber du kan hjælpe mig med. Jeg var engang på Tortilla flats i Vejle og spise. Jeg fik en mexicansk suppe med oksemarv. Den smagte simpelthen SÅ godt, og jeg har efterfølgende forsøgt at finde opskriften, men desværre uden resultat. Skulle du mon ligge inde med den, eller har du måske et forslag?
Og til sidst, tak for inspirerende og lækre opskrifter😊😊
Venlig hilsen
Joan
Joan – Uhhh, det var da et godt spørgsmål. Jeg må indrømme, at jeg aldrig har fået den mexicanske suppe, når vi har været på Tortilla Flats, så der må jeg vist desværre blive dig svar skyldig 🙂
Hvor mange kcal tænker du cirka der er i suppen?
Naja – Jeg udregner ikke kcal i min mad, så det ved jeg ikke. Men du kan evt. taste ingredienserne ind i nogle af de gratis kalorieberegningsapps, fx Lifesum eller Myfitnesspal, så får du lynhurtigt svaret 😀
Jeg har reddet mig en slem omgang forkøelse. Tror jeg vil lave den her i dag 🙂
Michael – Ja, så kan det godt hjælpe med en god, varm suppe. God bedring til dig 😀
Den bedste!! Jeg skal ALDRIG have pulver igen.. NEVER!!
Maria – Hihi, hvor er det bare dejligt at høre 😀
Livet er ikke vær at leve uden tomatsuppe, lav dine egne erfaringer. Mogens
Jeg glemte at skrive, at skyllede fiskeboller hører til min suppe, der enentlig blev lavet på fiskesuppe.
Fantastisk god tomatsuppe, havde masser af tomater i fryseren, uden skind, fulgte opskriften og uhm hvor det var godt.
Connie – Hvor er det bare dejligt at høre – tak for din tilbagemelding 😀
Bedste tomatsuppe jeg har smagt, 10 stjerner herfra🤩🤩
Mette – Tusind tak – hvor er det dejligt at høre 😀
Fantastisk smag og det hele sukker er bare lidt for meget syntes jeg.
Ellers er det en virkelig god opskrift!
Tristan – Hvor er det dejligt at høre 🙂 Mængden af sukker afhænger af, hvor meget smag der er i tomaterne (fx dybde og sødme). Det er derfor, jeg skriver i opskriften, at man skal smage til med sukker, salt og peber 😀