Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Påskeboller med citroncreme og marcipan.

0 kommentarer
Kager - Mine bedste opskrifter på kager., Opskrifter, Påskefrokost og klassiske påskeopskrifter
Gå direkte til opskriften
Opskrift påskeboller med citroncreme og marcipan og citronglasur formet som et spejlæg på toppen

Kan du lide gammeldags fastelavnsboller med creme, så kan du med garanti også lide de her påskeboller med citroncreme, som jeg har bagt her til eftermiddag. En idé, som har rumsteret i mit hoved i noget tid, og som jeg nu endelig fik afprøvet. Pynten på bollerne blev glasur i 2 farver, nemlig hvid og gul oveni hinanden, så det ligner små spejlæg. Endnu en idé, som jeg var ret spændt på, men det gik heldigvis fint. Og for at være helt ærlig, så er jeg virkelig tilfreds med udseendet på påskebollerne. Nøj hvor jeg synes, de små spejlæg på toppen er fine.

Opskrift på påskeboller med citroncreme.

Som sagt minder påskebollerne om de boller, jeg bager til fastelavn. Og opskriften er da også mere eller mindre den samme. Dog ville jeg gerne have noget lidt mere friskt og “forårslækker” fyld. Jeg valgte derfor at lave en citroncreme i stedet for den klassiske vaniljecreme. Ikke at det på nogen måder er svært at lave citroncreme. Faktisk er det bare den sædvanlige vaniljecreme, som jeg har smagt til med citronsaft og citronskal. Men den smager virkelig godt og dejlig frisk og syrlig.

Bryder man sig ikke om citron, så kan man sagtens bruge den almindelige vaniljecreme, ligesom man kan variere fyldet i bollerne efter smag og behag. Det har jeg skrevet meget mere om under opskriften.

Tip! Se mine bedste tips til lækre variationer af påskeboller under opskriften.

Opskrift påskeboller med citroncreme og marcipan og citronglasur formet som et spejlæg på toppen
5 fra 2 stemmer

Påskeboller med citroncreme

Hæve- og bagetid1 time 45 minutter
Samlet tid2 timer 15 minutter
Antal: 12 stk

Ingredienser

  • 2 dl mælk (lillefingervarm)
  • 50 gr gær
  • 50 gr sukker
  • 1 tsk groft salt
  • 0,5 tsk stødt kardemomme (kan udelades)
  • 1 dl piskefløde
  • 450 gr hvedemel (måske lidt mere eller mindre)
  • 100 gr smør (smeltet)

Citroncreme

  • 2 dl mælk
  • 50 gr sukker
  • 2 æg
  • 2 tsk vaniljesukker
  • ½ dl mælk
  • 2 spsk maizena
  • 0,5 usprøjtet citron (revet skal og saft)

Desuden

  • 100 gr marcipan (skåret i 12 skiver)
  • 1 æg (til pensling)
  • 100 gr flormelis
  • 2 spsk citronsaft
  • gul konditorfarve eller pastafarve

Fremgangsmåde

  • Kom mælken i en skål og udrør gæren heri. Tilsæt sukker, salt, kardemomme, fløde, smør og hvedemel og ælt til en smidig og let klistret dej. 
  • Dejen kan også laves på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
  • Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time.

Citroncreme

  • Mælk, sukker, æg og vanilje kommes i en lille gryde og opvarmes ved svag varme.
  • Rør ½ dl mælk og maizena sammen og hæld det i gryden. Kog cremen under jævnlig omrøring til den tykner. Det tager 6-8 minutter.
  • Tag gryden af varmen og tilsæt 2-3 spsk citronsaft og revet skal af ½ citron. Stil cremen til side og lad den afkøle.
  • Vend dejen ud på et meldrysset bord og rul den ud til et rektangel. Ca 40 x 30 cm. Skær herefter dejen ud i 12 lige store firkanter og læg en klat creme og et stykke marcipan på hver firkant.
  • Luk dejen godt sammen om fyldet ved først at trække de 4 hjørner af dejen sammen på midten og knibe samlingerne sammen. Træk derefter de 4 "nye" hjørner sammen og luk til.
  • Placer bollerne på en bageplade med bagepapir med lukningen nedad. Lad bollerne efterhæve i ca. 30 minutter. Pensl herefter med sammenpisket æg.
  • Bag bollerne ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i ca 15-20 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte. Lad bollerne afkøle på bageristen.

Citronglasur

  • Rør flormelis, citronsaft og en smule vand sammen til en tyk glasur. Brug ikke for meget vand, da glasuren så kan løbe af bollerne.
  • Placer en klat hvid glasur på hver bolle. Tilsæt herefter gul farve til den resterende glasur og sæt en lille gul klat i den hvide glasur, så det ligner spejlæg.
  • Alternativt kan man nøjes med hvid glasur og drysse med hakkede påskeæg.
  • Bollerne kan holde sig i 2-3 dage, hvis de pakkes godt ind. De kan desuden fryses, dog helst uden glasur.
 

Noter til opskriften. 

 
I stedet for hvid og gul glasur kan man nøjes med at pynte bollerne med en klat hvid glasur og efterfølgende drysse med hakkede marcipan eller chokoladepåskeæg, inden glasuren stivner. 
 

>> Se også alle mine påskeopskrifter lige her.

Variationer og tips til opskriften.

Bliver det “lidt for meget” med spejlæg lavet i glasur på toppen af bollerne, så kan man sagtens nøjes med en klat hvid (eller gul) glasur og et drys hakkede påskeæg. Jeg har smagt min glasur til med lidt citronsaft, hvilket jeg synes, passer virkelig godt sammen med citroncremen i bollerne. Men almindelig glasur lavet på flormelis og lidt vand kan selvfølgelig også bruges.

Er man ikke til creme, så kan bollerne også fyldes med marcipan og måske et stykke chokolade, blød nougat eller en klat syltetøj i stedet for. Marcipanen kan også laves til en remonce ved at røre den sammen med blødt smør og sukker i blandingsforholdet 1:1:1. Skal der lidt ekstra knas til, så kan der også kommes hakkede nødder eller mandler i bollerne sammen med fyldet.

Bliver fyldet i bollerne under bagning?

Præcis ligesom når man bager til fastelavn, så gælder der de samme regler, når man laver påskeboller. Hvis fyldet – nærmere bestemt cremen – skal blive indeni bollerne, så går det helt klart nemmest, hvis man koger sin egen creme. Den hjemmelavede creme er altså bare mere bagefast, end det færdigkøbte pulver, som røres ud i mælk.

Derudover skal man selvfølgelig være en smule omhyggelig med at lukke bollerne ordentligt til i bunden. Men al erfaring siger mig, at hvis bare man bruger en god, fed bolledej som den i opskriften herover, og en god, hjemmekogt creme, så skal fyldet nok blive i bollerne under bagningen.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer