En saftig sandkagebund med pærestykker, let sprød marengs og en top af flødeskum, syltede pærer og chokoladesauce. Det er i al sin enkelthed hvad denne her Pære Belle Helene kage indeholder. En hyldest til den traditionelle Pære Belle Helene dessert og en skøn dessertkage, der altid vækker begejstring, når jeg laver den.
Se også – Sommertærte med marengs I Pavlova med flødeskum I Æblekage med flødeskum
Pære Belle Helene kage.
Selvom Pære Belle Helene kagen er helt sin egen, så var det faktisk den klassiske Bedstefars skæg kage, der blev startskuddet for kagen. Såvel bunden som marengslåget er nemlig stort set kopieret direkte fra den anden opskrift. Jeg har selvfølgelig fjernet hindbærmarmelade og i stedet erstattet med saftige pærestykker i kagedejen. Men groft sagt er der tale om en Bedstefars skæg kage, som er blevet pimpet med pærer, flødeskum og chokoladesauce. Og den er så lækker og temmelig vanedannende.
Tip! Se mine bedste tips til servering af Pære Belle Helene kagen under opskriften.
Pære Belle Helene kage
Ingredienser
- 75 gr blødt smør
- 100 gr sukker
- 3 æggeblommer
- 2 tsk vaniljesukker
- 1 tsk bagepulver
- 200 gr hvedemel
- 1½ dl mælk
- 1 ds henkogte pærer (6-8 halve pærer i alt til kagebund og pynt)
Marengstop
- 3 æggehvider
- 125 gr sukker
Desuden
- 2 dl piskefløde
- chokoladesauce
Fremgangsmåde
- Kom smør og sukker i en skål og pisk det lyst og luftigt.
- Tilsæt æggeblommerne én ad gangen og pisk grundigt imellem hver.
- Sigt vaniljesukker, bagepulver og hvedemel sammen og rør det i dejen skiftevis med mælken.
- Skær 2-3 halve pærer i små tern og vend dem i dejen. Gem resten af pærerne til pynt på kagen.
- Fordel dejen i en smurt springform (ca 20 cm i diameter) evt. foret med bagepapir i bunden.
- Bag kagen ved 175 °C (alm. ovnfunktion) i ca. 30 minutter, indtil den er gylden og gennembagt. Tjek evt. med et lille træspyd, om kagen er færdig i midten.
- Stil kagebunden til side og lad den afkøle let, imens marengstoppen laves.
Marengstop
- Hæld æggehviderne i en skål og pisk til de er helt stive.
- Tilsæt sukker og pisk igen til en glat og cremet marengsmasse.
- Fordel marengsmassen ovenpå den bagte kagebund.
- Sæt kagen tilbage i ovnen og bag den ved 150 °C (alm. ovnfunktion) i yderligere 15-20 minutter, indtil marengsen er gylden og sprød på overfladen.
- Afkøl kagen.
- Pisk fløden til skum og fordel den ovenpå kagen.
- Skær de resterende pærer i skiver og placer dem i flødeskummet.
- Dryp med chokoladesauce på toppen og server.
- Kagen skal helst "samles" umiddelbart inden servering. Den kan ikke laves dagen i forvejen og den er ikke fryseegnet, da marengstoppen bliver blød.
Tips til servering.
Kagen kan sagtens bages et par timer inden servering, men den skal helst bages samme dag, som den skal spises. Ellers kan man risikere, at marengstoppen står og suger fugt til sig og bliver blød. Det er desuden bedst, at man venter med at pynte den med flødeskum, pærer og chokoladesauce, indtil umiddelbart inden servering.
Man kan vælge at servere både flødeskum og chokoladesauce ved siden af kagen. På den måde kan den enkelte selv kan dosere den ønskede mængde. Jeg må dog indrømme, at jeg godt lide det lidt overvældende udseende, som den færdige kage har, når den står der med al sin overflod af flødeskum og pærer og med chokoladesauce dryppende ned ad siderne. Så jeg pynter altid kagen helt færdigt, inden jeg serverer den. Men det bestemmer man jo selv. Og hvis man ved, at der bliver rester, så giver det måske mere mening, at servere kage og flødeskum/chokoladesauce hver for sig.
Den bliver helt sikkert desserten her når jeg skal holde fødselsdag, vi bliver 9 plus en etårig. Er der nok kage til det, eller skal jeg forsøge at gange lidt op? Glæder mig til at prøve den.
Cindie – Uhhh det lydet lækkert 😀
Der bliver 8 stykker ud af kagen, så jeg ville nok lave halvanden portion eller måske lave 2 kager 🙂 Det kunne jo være, at nogen kunne spise et ekstra stykke 😀