Forleden aften fik vi en skøn pandebøf med ost og tomat til aftensmad. Sådan en form for kæmpestor hakkebøf, som fyldes med lækre sager og steges hel på panden, inden den deles i mindre snit og serveres med ristede kartofler, salat og – i dagens anledning – en lækker, hjemmelavet bearnaisesauce. Et enkelt lille glas rødvin blev det også til ved siden af bøffen og det blev bare sådan en hyggelig middag. Hverdagsmad, som helt spontant udvikler sig til at minde lidt om weekend. Og så kunne vi oven i købet nyde solnedgangen over søen, imens vi spiste – dejligt.
Jeg fyldte pandebøffen med revet løg, hvidløg og hakket peberfrugt i denne her omgang, men jeg kan kun opfordre til, at man prøver sig lidt frem og bruger de grønsager, man kan lide. Det smager også supergodt at tilsætte en håndfuld friskhakkede krydderurter – det plejer jeg at gøre, når vi har friske krydderurter i krukkerne i haven, men der går lige lidt tid endnu, inden vi igen kan hente smag og pynt til maden i haven.
Jeg plejer at brune bøffen på panden og efterfølgende pynte den med tomatskiver og revet ost og knalde det hele i ovnen, til bøffen er gennemstegt – det giver en let gratinering af tomatskiverne og osten smelter og bliver lækker og gyldenbrun. Det er klart, at det er nemmest, hvis man har en pande, som kan tåle at komme i ovnen – pander med plastikhåndtag mm. duer ikke.
Som alternativ kan man dog glide bøffen fra panden over i et ildfast fad og så sætte den i ovnen og endelig kan det selvfølgelig sagtens lade sig gøre, at stege bøffen færdig på komfuret, hvis den dækkes til. Har man en pande med tilhørende låg, er det jo oplagt at bruge den, men et stort grydelåg kan også bruges og det kan lidt stanniol, som lægges hen over panden, faktisk også. Det er helt klart nemmest, at få osten til at smelte, hvis panden på en eller anden måde dækkes til.
Man kan lave en omgang pasta og en lækker tomatsauce som tilbehør, men jeg serverer for det meste pandebøffen med salat og en form for kartofler, som tilberedes i ovnen – det er nemmest, når nu bøffen alligevel skal i ovnen. Ofte bliver det de her super nemme og lækre ristede kartofler, men pizzakartofler med ost, tomat og basilikum eller de her hasselback kartofler med timian passer også forrygende godt til bøffen. Og så måske med en whiskeysauce eller en hjemmelavet favorit-sauce ved siden af.
Pandebøf med ost og tomat
Ingredienser
- 450 gr hakket oksekød
- 1 stk løg (revet)
- 2 fed hvidløg (pressede)
- 1 stk peberfrugt (hakket)
- 1 stk æg
- 3 spsk olie
- 2 stk tomater (skåret i skiver)
- 50 gr revet ost
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Kom oksekødet i en skål og rør det sammen med løg, hvidløg, peberfrugt, æg, salt og peber.
- Varm olien op på en stegepande og bred oksekødsfyldet ud på panden.
- Steg kæmpebøffen let på den ene side og vend den så om og steg den på den anden side. Det gøres nemmest ved at lægge en tallerken som låg over panden og tippe det hele rundt, så bøffen falder ned på tallerkenen. Herefter sættes panden tilbage på komfuret og så kan man nemt glide bøffen fra tallerkenen over på panden igen.
- Imens bøffen brunes, varmes ovnen op til 200 °C (varmluft).
- Fordel tomatskiver og revet ost på toppen af bøffen og steg bøffen færdig i ovnen i ca 15 minutter, eller til centrumtemperaturen i bøffen er ca 70 grader og osten er smeltet. Server bøffen med salat og ovnristede kartofler.
Jeg oplever at denne ret bliver sindssygt våd på panden. Det gør det bl.a. svært at lave vendetricket. Har du et forslag til den ikke bliver væskefyldt fremover? 😊
Sylvester – Hmmm, det problemer har jeg ikke oplevet. Kan du eventuelt have noget at gøre med det kød du bruger (måske fedtprocenten)? Indimellem synes jeg også, man kan være uheldig, og få fat i noget kød, som mærmest bare koger på panden i stedet for at stege. Du kan eventuelt prøve at hælde lidt af væden væk fra panden, inden du laver vende-tricket. Alternativt kan du stege kødet lidt længere, så væden fordamper, men jeg er godt klar over, at det er en balancegang ift. at kødet helst heller ikke skal stege tørt 😀