De her små, ristede kartofler hører til blandt vores yndlingstilbehør såvel sommer som vinter. Jeg har rigtig tit nævnt i madplanen, at vi skulle have ristede kartofler som tilbehør til både det ene og det andet, men forleden dag kom jeg i tanker om, at jeg vist aldrig har postet en opskrift på netop de kartofler. Og det må vi selvfølgelig have lavet om på.
Kartoflerne er super nemme at lave, hvilket også gør dem geniale at servere som gæstemad, hvor der ofte er nok at tænke på i køkkenet. De skal hverken skrælles eller koges, blot skylles og evt. skrubbes let, inden de kommes i ovnen med olie og salt, og så passer de ellers sig selv. Nemt og bekvemt og så bliver resultatet altså bare noget af det lækreste, som passer til stort set alle former for kødretter og fisk. Vi får desuden ofte ristede kartofler til en god burger – det være sig både en hjemmelavet fiskeburger eller en traditionel burger.
Jeg køber gerne små, økologiske kartofler i en bakke, som er vaskede. På den måde behøver jeg ikke bruge tid på at skrubbe dem og fjerne jord, men kan blot skylle dem en ekstra gang og så er de klar til brug. Denne her opskrift er en helt plain udgave af ristede kartofler, men det står selvfølgelig enhver frit for at tilsætte yderligere smag. Det er fx lækkert at drysse lidt oregano eller timian over kartoflerne, ligesom en smule hvidløgspulver eller fintrevet parmesan bestemt heller ikke skader. I bund og grund kommer det jo helt an på, hvad man bryder sig om og hvad der skal serveres sammen med kartoflerne.
Vi spiste denne her portion ristede kartofler til et lækkert stykke ovnbagt laks med honning og sennep. Udover laks og kartofler lavede jeg en krydderurtedressing magen til denne her og så fik vi en sprød salat med friske spinatblade, edamamebønner, tørrede tranebær og letristede pinjekerner til. Helt enkel og lækker sommermad, som blev nydt på terrassen med et koldt glas hvidvin ved siden af.
Ristede kartofler
Ingredienser
- 800 gr små kartofler med skræl
- 2 spsk olie
- salt (evt havsalt/flagesalt)
Fremgangsmåde
- Skrub kartoflerne men lad skrællen blive på.
- Dup kartoflerne tørre og kom dem i en stor frysepose sammen med olie og salt.
- Ryst posen godt, så olie og salt fordeles på alle kartoflerne og vend herefter kartoflerne ud på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Rist kartoflerne i ovnen ved 200 °C (varmluft) i 25-30 minutter, indtil de er gyldne og møre. Ryst evt. bagepladen et par gange undervejs, så kartoflerne bliver jævnt ristede.
- Drys evt en smule ekstra salt på kartoflerne og server som tilbehør til kødretter, burgere og fiskeretter.
Kan din opskrift på ristede kartofler bruges med samme fremgangsmåde hvis man skræller kartoflerne?
Anette – Det burde ikke være noget problem – dog skal du være opmærksom på, at kartoflerne måske skal have en smuuule længere tid i ovnen, hvis de er lidt større end de små, fine kartofler, som man køber med skræl 🙂
Lækkert med kartofler med skræl!
Men der er også et kvalitetskrtav til kartoflen, den skal være fri for øjne, sår og andre deformiteter, og skrællen skal være lys og sart. Kun kartofler der er helt gule i skrællen er egnet til den rustikale servering.
Så kartofler med brun skræl er simpelthen forbudt, og skal som minimum pilles.
Men desværre er der danske restauranter, der ikke har uddannede kokke ansat, og de kender ikke kvalitets kravet til en kartoffel, og om den egner sig til servering med skræl.
Peter – Ja, selvfølgelig skal der grundig rengøring til og kartofler med diverse misdannelser og snit skal ikke bruges. Men jeg må indrømme, at jeg synes, det er ret nemt at finde de fine og lyse kartofler med helt gul skræl i supermarkederne, så dem bruger jeg gerne. Dog må jeg lige korrekse, at det kun er uddannede kokke, der kender til diverse kvalitetskrav – den slags lærer man også på ernæringsuddannelserne under fag som “Råvarekendskab”. Et fag, som jeg selv havde, da jeg læste til diætist 😀