Søndag, sidst på eftermiddagen, begyndte regnen at vælte ned her i Vejle. Vi havde heldigvis ikke nogen planer. Alle weekendens gøremål var overstået. Og udover en fodboldkamp i fjernsynet (for Mortens vedkommende) og en god bog for mit vedkommende, var der ikke det store på programmet. Til gengæld var der masser af træ i brændekurven. Så jeg fik tændt op i brændeovnen og supplerede så lige med de sædvanlige stearinlys. Selvom det er skønt med forårssol og varme, kan det også være vældig hyggeligt med en regnvejrsaften.
Og da vi så sad der i sofaen, fik jeg lyst til at lave lidt snacks, som vi kunne nippe af inden aftensmaden. Der var kogte kikærter i køleskabet, som blev blendet med lidt olie, creme fraiche, citron og krydderier til en lækker og cremet humus. Derudover havde vi en chorizopølse liggende. Så halvdelen af pølsen blev skåret i tykke skiver, ca. 1,5 cm, og stegt sprøde og lækre på en varm pande.
Nem opskrift på pandebrød.
Men så var der jo det med brødet. For et eller andet skulle vi jo have som tilbehør til den hvidløgsduftende hummus. Og det blev en portion pandebrød, som faktisk er noget af det allernemmeste og hurtigste bagværk, man kan tænke sig. Dejen skal bare samles, æltes og rulles ud. Ingen hævning eller opvarmning af ovn. Bare frem med en stegepande, og så er der brød i løbet af få minutter.
De lune og lækre, friskbagte brød, som faktisk minder ret meget om pitabrød, blev skåret i mindre stykker. Og så var de ellers klar til at skovle den lækre hummus op med. Perfekt kombination.
Til gengæld er de perfekte som madbrød til alverdens retter, fx i stedet for naanbrød til de indiske klassikere. Og fordi de er så nemme at lave, og sagtens kan bages i forvejen og efterfølgende lunes i ovnen, er de også gode at servere for gæster. Jeg har ofte brugt dem som en del af en forret eller appetizer bestående af små, tapasinspirerede retter og hvis man serverer dem sammen med god feta, oliven, humus, tzatziki, diverse pestoer/tapenader, saltede og krydrede nødder/mandler og lidt god pølse og ost har man faktisk et helt måltid. Et måltid af den slags, som kan vare i timevis og hvor man bare sidder og nipper til den gode mad, nyder stemningen og selskabet.
Pandebrød (fladbrød)
Ingredienser
- 250 gr hvedemel (måske lidt mere eller mindre)
- 2 tsk bagepulver
- 1½ tsk groft salt
- 1½ dl vand
- 2 spsk olie + olie til pensling
Fremgangsmåde
- Kom hvedemel, bagepulver og salt i en skål.
- Tilsæt vand og 2 spsk olie og ælt sammen til en blank og smidig dej.
- Form dejen til 4 boller og rul dem ud til flade, runde brød á ca 1/2 cm tykkelse.
- Pensl et brød med lidt olie og læg det på en tør, varm pande med den oliesmurte side nedad. Pensl herefter oversiden med olie. Vend brødet når det er gyldent på undersiden og steg den anden side. Forsæt til alle 4 fladbrød er bagte.
- Lad brødene afkøle på ovnristen, inden de skæres ud i trekanter og serveres lune til fx hummus og tapenade.
Fin og nem opskrift! Tak for den!
Søren – Velbekomme og tak for din hilsen 😀
Super hyggeligt. Hvor høj varme bruger du til brødene? Og ca hvor længe på hver side?
Fru Nielsen – Uhhhh jeg tænder vist bare på jævn varme og så bager jeg brødene i nogle minutter, til de har lysebrune “pletter” – du kan evt. løfte lidt op i brødet på panden og tjekke hvordan det ser ud på den side som bager, hvid du er i tvivl 🙂
Jeg forstår ikke rigtigt de 2 pander hvor bages brødet ???
Benny – Brødet bages på den varme stegepande. Du skal bare lægge dejen på panden 🙂