Rocky road eller “stenet vej” er en form for hjemmelavet, amerikansk slik, hvor “alt godt fra skuffen” fx nødder, rosiner, kiks, karameller, skumfiduser og lignende blandes med smeltet chokolade og stivner i en stor plade, som til sidst skæres ud i mundrette tern. Jeg har tidligere lavet forskellige udgaver af rocky road, blandt andet disse her med frysetørret hindbær, men for nylig fik jeg lyst til at prøve at lave rocky road chokoladebrownies og så lade browniedejen gøre det ud for den smeltede chokolade og resultatet blev ganske enkelt forrygende lækkert og særdeles vanedannende.
Se også – Hjemmelavede donuts I Klassiske chokolade brownies
Jeg har tidligere fået de lækreste brownies med både nødder, skumfiduser og ekstra chokoladestykker i USA, men jeg bestemte mig for, at der også skulle være karamel i mine kager. Derfor brugte jeg en blanding af valnødder, skumfiduser og lækre Dumle karameller, som blev pakket ud og presset ned i dejen og det blev virkelig en succes. Både skumfiduser og karameller smeltede let under bagningen og imens skumfiduserne blev til et lækkert og let knasende indslag på toppen, så sank karamellerne nærmest bare ned i kagen og lagde sig som små centre af den lækreste, bløde karamel. Det er afgjort ikke sidste gang, at jeg kommer Dumle karameller i mine brownies og jeg er ret sikker på, at der også snart skal eksperimenteres med muffins med Dumle karameller i midten.
Når man bager brownies, er det vigtigt, at kagen ikke får for lang tid i ovnen. Den skal selvfølgelig være nogenlunde færdigbagt, men der er ikke noget så trist, som en fuldstændig tør og gennembagt brownie. En brownie skal være snasket og svampet i midten og have en god, sej overflade, men da ovne bager og varmer forskelligt, kan det være svært at angive eksakte bagetider. Derfor er det vigtigt, at man holder lidt øje med sin brownie, når den er ved at være færdigbagt. Stik evt. et lille træspyd ned i midten af kagen – sidder der flydende dej på pinden, når den trækkes op, så skal kagen selvfølgelig have lidt længere tid i ovnen, men en smule rester af dej må der gerne sidde tilbage.
Kagen kan sagtens holde sig i flere dage – faktisk er det lige før, at den gode og let tunge kage bare bliver bedre og bedre, så det er oplagt at bage brownies, hvis man skal have kage med på arbejde eller ungerne skal dele ud i skolen. Server også gerne en god og tung brownie til dessert – med eller uden skumfiduser og karameller – evt. som en del af en desserttallerken med lidt frisk frugt eller bær og en kugle is. Jeg lover, at det nok skal blive en succes.
Rocky road brownies
Ingredienser
- 125 gr smør
- 125 gr mørk chokolade
- 2 stk æg
- 125 gr sukker
- 125 gr brun farin
- 2 tsk vaniljesukker
- 1 tsk bagepulver
- 100 gr hvedemel
- 2 spsk kakaopulver
Desuden
- 75 gr valnøddekerner
- 50 gr mini skumfiduser
- 1 pose dumle karameller
Fremgangsmåde
- Kom smør og chokolade i en lille gryde og smelt det over svag varme.
- Pisk æg, sukker og brun farin luftigt. Tilsæt chokoladesmørret og pisk det sammen.
- Sigt vaniljesukker, bagepulver og hvedemel sammen, og vend det forsigtigt i chokolademassen sammen med kakaopulver.
- Fordel dejen i et ildfast fad (ca 20×25 cm) foret med bagepapir. Fordel valnødder, skumfiduser og dumle karameller ovenpå dejen.
- Bag kagen ved 175 °C (varmluft) i ca 30-50 minutter, til brownien lige netop har sat sig og skumfiduserne er gyldne og smeltede. Se evt. tip herunder!
- Afkøl kagen på bageristen og skær den i firkanter. Server lun eller kold, evt med en kugle vaniljeis på toppen.
- Brownie kan uden problemer holde sig svampet i 2-3 dage, hvis den pakkes godt ind. Den er desuden fryseegnet.
Tip til opskriften!
- Det er virkelig svært at angive præcis bagetid, da brownies skal bage væsentligt længere i nyere ovne end i gamle. Tjek derfor med en tandstikker eller lignende, om kagen er gennembagt i midten. Der må gerne sidde lidt kagedej på tandstikkeren, når kagen tages ud af ovnen, men den skal selvfølgelig ikke være flydende i midten.
Hej
Har prøvet denne opskrift og de er rigtig gode, meget vanedannende 🙂
Du har glemt at skrive hvor/hvornår den brune farin skal tilsættes, jeg kom det sammen med melet og det blev fint 🙂
Mvh Carsten
Carsten – Upsss, det er min fejl. Det er fordi, at brun farin i min verden er brunt sukker, så jeg har bare skrevet, at æg og sukker (underforstået hvidt sukker og brunt sukker) skal piskes 🙂
Jeg har nu rettet det og så skulle der helst ikke opstå tvivl 🙂
Det glæder mig, at kagerne blev gode – herhjemme hos os er de også et hit 🙂
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Skal karamellerne og valnødderne hakkes, eller kommer du dem bare hele på?
Laura – Jeg kommer dem bare hele på 🙂
Hej.
Jeg har nu lavet den 2 gange og begge Gange har den været helt flydende efter 1 time i ovnen (ny ovn så virker fint) og jeg følger opskriften helt og er vant til at bage men kan ikke forstå den falder sammen og er ubagt ? Den bliver sprød i overfladen og flydende nedenunder.
Og tak for mange gode opskrifter.
Vh Mette
Mette – Hmmmm, ja det lyder da godt nok underligt. Umiddelbart tænker jeg, at det måske kan have noget med den nye ovns varmeindstillinger at gøre, men hvis du er vant til at bage i den, så burde det jo ikke være der, problemet ligger. Jeg har dog aldrig oplevet, at kagen stadig kunne være rå i midten efter en hel time i ovnen. Og brownie skal jo som bekendt næsten ikke indeholde mel, så det kan jo heller ikke være der, at problemet ligger.
Er du sikker på det skrevne mål på ild fast fad ?
Min var også i ovnen meget længe og var stadig dej i midten 🤔
Synes jeg har fuldt opskrift helt præcis
Majken – Nu ved jeg jo ikke, hvor lang tid “meget længe” i ovnen er. Men ja, jeg er sikker på målene. Har lige tjekket for en sikkerheds skyld, men den skulle være god nok. Har netop bagt en brownie i en lidt mindre form, så dejlaget var lidt tykkere, og den fik 35 minutter. Men ovne varmer jo forskelligt – derfor skriver jeg også, at man lige tjekke med en tandstikker i midten 🙂
Oplever desværre som mange andre af kagen er ubagelig i nyere ovne hvis opskriften skal bages vil jeg foreslå af bage bunden og der efter fylde topping på hvis den nogenlunde skal se lækker ud og bages ordenligt….
Mine to børnebørn, har netop bagt den til en konfirmation, vi tog dobbelt portion, og brugte en bradepande,bagte den ca 45 min det sidste kvarter med varmluft ,.Den blev helt fantastisk, siderne var høje men fladere i midten, så vi skar kanterne af, så vi havde pæne stykker, den er især god fra dag 2 .
Lis – Hvor er det bare dejligt at høre – det er altså også bare en favorit brownie herhjemme 😀 😀
Hejsa.
Står og skal bage denne skønne kage til min søns konfirmation- kan den fryses (tænker skumfiduserne bliver lidt sjove)?
Mette – Det burde ikke være noget problem med skumfiduserne – de fleste bliver alligevel “indkapslet” i kagen, så konsistensen forbliver nogenlunde den samme. Vær i øvrigt OBS på, at det kan være, at kagen skal have længere tid i ovnen, hvis du har en ny/nyere ovn. Jeg selv har en ovn, der er 8 år gammel, og jeg har aldrig oplevet problemer. Men jeg har hørt fra flere, der har haft problemer med at få især brownies gennembagt i nyere ovne – kagerne skal ganske enkelt have længere tid, og jeg må indrømme, at jeg ikke rigtigt har luret hvorfor endnu 😉 😉 Og stort tillykke med din søn, selvfølgelig 😀
Jeg har lige lavet kagen, og den blev fint bagt til den angivne tid. Har en ovn der er 3 år gammel.
Maria – Tusind tak for din tilbagemelding 😀 Ja, det er lidt noget bøvl med de der nye vs gamle ovne, men dejligt at høre, at du havde succes med opskriften 😀