Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Donuts – opskrift på hjemmelavede donuts.

4 kommentarer
Ideer til studentermad, Kager - Mine bedste opskrifter på kager., Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Hjemmelavede donuts er som regel et hit. I hvert fald her i huset, hvor såvel hjemmelavede berlinere som norske klejner med citronglasur og donuts altid er garanti for succes. Og det er faktisk ret nemt at lave hjemmelavet donuts. Og så er det jo samtidig noget så hyggeligt, at pynte kagerne fint efterfølgende, inden de skal spises. 

Se også – Norske klejner med citronglasur I Hjemmelavede churros (spanskrør) I Sprøde vafler med syltetøj

Donuts opskrift. 

Imens berlinere og norske klejner mest er noget, som vi forbinder med jul – i det mindste her i Danmark – så spiser vi donuts hele året. Men der er jo stort set tale om den samme form for kage. Nemlig en lækker og blød gærdej, som koges i olie i en gryde, og efterfølgende dekoreres fint med sukker, flormelis eller glasur og krymmel.

Som sagt er det ikke svært at lave donuts, men man skal selvfølgelig være lidt forsigtig, når kagerne skal koges i den rygende varme olie. Det er KUN for voksne. Til gengæld vil børn som regel gerne være med til at rulle og udstikke kagerne og efterfølgende pynte dem fint. I det hele taget er hjemmelavede donuts et rigtigt familie-hygge-projekt. 

Tip! Se også mine bedste tips til tilberedning af donuts under opskriften. 

4,50 fra 24 stemmer

Donuts

Hævetid1 time 15 minutter
Samlet tid2 timer
Antal: 12 stk

Ingredienser

 • 0,75 dl mælk (lillefingervarmt)
 • ½ pk gær
 • 25 gr sukker
 • ½ tsk groft salt
 • 1 æg
 • ½ tsk stødt kardemomme (kan udelades)
 • 1 tsk vaniljesukker
 • 250 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)
 • 50 gr smeltet smør
 • 1 liter smagsneutral olie (fx solsikkeolie)
 • glasur, sukker og krymmel til pynt

Fremgangsmåde

 • Hæld mælken i en skål og udrør gæren heri.
 • Tilsæt sukker, salt, æg, kardemomme, vaniljesukker, hvedemel og smør og ælt til en blank og smidig dej. Lad dejen hæve tildækket i ca 45 minutter.
 • Dejen kan laves i en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
 • Vend dejen ud på et meldrysset bord og rul den ud til ca ½ cm's tykkelse. Udstik cirkler af dejen med en rund udstikker (ca 10 cm i diameter) og udstik små cirkler (ca 2 cm i diameter) i midten af hver cirkel. Har man ikke runde udstikkere, så brug 2 glas. Fortsæt til al dejen er brugt.
 • Læg de rå donuts på en bageplade beklædt med bagepapir og drysset med en smule hvedemel og lad dem hæve tildækket i ca 30 minutter.
 • Opvarm olien i en gryde til den er ca 180 °C varm. Tjek evt. med et termometer. Har man ikke et termometer, så kan man komme en terning franskbrød i den varme olie. Det skal syde og boble omkring brødet og det skal blive gyldent på 1-2 minutter.
 • Kog 1-3 donuts af gangen i den varme olie. De skal have ca 1 minut på hver side og er færdige, når de er fint lysebrune.
 • Lad de nykogte donuts afdryppe på et stykke bagepapir. Skal nogle af dem dyppes i sukker, så tages de direkte fra gryden med olie over i sukkeret på en tallerken. Så sidder sukkeret bedre fast.
 • Afkøl de resterende donuts og dekorer dem med glasur, gerne i forskellige farver, krymmel og diverse pynt.

 

Hvordan laver man donuts?

Donuts laves på en gærdej der udrulles og udstikkes til flade “ringe” med et hul i midten. Efterfølgende koges ringene i en gryde med varm olie til de er gyldne og gennembagte. De afkølede donuts kan dyppes i sukker eller pyntes med chokolade eller glasur og krymmel.

 

Hjemmelavede donuts – min bedste opskrift.

Det tager lidt tid at lave donuts. Mest fordi dejen skal hæve et par gange, præcis som med al anden gærdej. Men det tager jo også lidt tid at koge kagerne i den varme olie. Man skal bruge en stor gryde, som kan indeholde 2-3 stykker af gangen. Flere anbefaler jeg ikke, at man koger, for så vil temperaturen på olien falde og kagerne suge for meget fedt.

Det gælder derfor om hele tiden at holde øje med olien og justere temperaturen, så den ikke bliver hverken for varm eller kold. Jeg stikker som regel mit stegetermometer i gryden og så kan jeg hele tiden holde øje med temperaturen. Har jeg man ikke et stegetermometer, så kan man også sagtens dumpe en terning franskbrød i olien. Når det syder og bobler omkring brødet, og det bliver gyldent på ca 1-2 minutter, så er olien varm nok.

Lav en passende portion.

Nedenstående opskrift giver ca 12 store eller 16 mindre donuts. Der er altså ikke tale om nogen kæmpe portion, og det er der en helt logisk forklaring på. Donuts er nemlig bedst, når de er helt friskbagte. Men skal således ikke lave en kæmpe portion, for de bliver bare kedelige, tørre og seje, hvis man gemmer dem.

Man kan dog fryse sine donuts, hvis man har fået lavet for mange. Men så skal man lade være med at pynte dem, for en tur i fryseren gør intet godt for glasuren. Efter optøningen kan man lune sine donuts ganske kort i ovnen og så pynte dem. Men det optimale er altså helt friske donuts.

Masser af glasur og krymmel på toppen.

Når de skønne donuts færdige og afkølede, så begynder det sjove, for så skal de jo pyntes. Og selvom dekoreringen også tager lidt tid, så er det jo samtidig vældig hyggeligt. Og helt sikkert et projekt, som børn og barnlige sjæle med glæde vil deltage i. Er man derimod ikke typen, som har lyst til at stå og fedte med glasur og farvestrålende krymmel, så kan man i stedet vende de nykogte donuts i sukker tilsat lidt vanilje. Eller man kan drysse med lidt flormelis lige inden servering. Nemt, let og lækkert.

Donuts kan pyntes lige så vildt eller simpelt, som man ønsker det. Personligt kan jeg godt lide donuts, som bare er vendt i lidt sukker. Måske tilsat en smule vanilje. Der er dog ingen tvivl om, at det er de farvestrålende donuts med masser af glasur og krymmel, der for alvor hitter i disse år. Og det giver jo egentlig rigtig god mening. De er da ikke til at stå for, når de lyser op i kagemontren i de forskellige kagebutikker. Pyntet med alt imellem himmel og jord lige fra slik og chokolade til friske bær, marengs, guldstøv og glace.

Subscribe
Notify of
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Katrine
2 år siden

Fantastiske opskrifter du har.
Har prøvet 2 og vil igang med flere 🥳🥳

Sheila geta
2 måneder siden

5 stars
De er virkelig gode. Og nemme at lave.