Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Rødbedesuppe – nem og lækker opskrift på Borsjtj.

8 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Billig aftensmad - mad på budget., Hovedretter, Hverdagsmad, Lette retter, Opskrifter, Sund mad, Suppe, Vegetar
Gå direkte til opskriften

Der er stort set ikke den form for grønsagssuppe, som jeg ikke er vild med, hvilket den opmærksomme læser måske har luret. Alligevel har jeg ikke tidligere prøvet kræfter med den russiske rødbedesuppe, også kaldet borsjtj. Men da jeg har fungeret som hus- og hundepasser for mine forældre i den seneste uges tid, og køkkenhaven i øvrigt bugner af kæmpestore rødbeder, så var det jo oplagt at give suppen et forsøg. I øvrigt er det efterhånden blevet så fugtigt og råkoldt, at suppe jævnligt er på menuen herhjemme – både til frokost og til aftensmad. Jeg arbejder jo hjemmefra, så en rest suppe fra aftensmaden til frokost er virkelig noget, som jeg nyder.

>> Se evt. alle mine opskrifter på lækre supper lige her.

Lad mig sige med det samme, at jeg på forhånd vidste, at jeg ville blive vild med farven på suppen. Jeg ved jo godt, at rødbeder farver madvarer sådan rimelig intenst. Jeg havde dog ikke troet, at suppen ville ende med at blive helt så smuk pink, som den faktisk gjorde. Af samme grund vil jeg også lige skynde mig at advare imod at blende suppen uden forklæde eller iført lyst tøj. Rødbedepletter er næsten umulige at fjerne fra tøjet, så hvis uheldet er ude, kan man godt forberede sig på en kasseret trøje.

Suppen er helt helt simpel og består primært af løg, hvidløg, rødbeder, kartofler, pastinakker og bouillon. Den er i øvrigt uden mælkeprodukter i form af mælk, fløde eller flødeost, så her kan stort set alle være med. Jeg brugte en god hønsebouillon, men foretrækker man grønsagsbouillon, så kan suppen sagtens laves helt vegetarisk. Jeg smagte rødbedesuppen til med chilipulver, salt og peber samt lidt hvidvinseddike. En smule syre er altså vigtigt, når man arbejder med rødbeder, som godt kan have tendens til en let flad, sødlig og “jordet” smag, men en smule citronsaft eller en anden form for eddike kan også gøre det.

Peberrod er for øvrigt fantastisk til rødbeder, så man kan evt. drysse lidt friskrevet peberrod ovenpå suppen ved servering, og man kan også røre fintrevet peberrod sammen med creme fraiche eller flødeskum og lægge en klat i suppen. Sprødstegt bacon i tern er også en mulighed og endelig kan man pynte suppen med hjemmelavede brødcroutoner. Enten lavet på franskbrød eller ristet rugbrød.

4,38 fra 8 stemmer

Rødbedesuppe

Samlet tid40 minutter
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 1 spsk olie
 • 2 fed hvidløg (hakkede)
 • 2 løg (hakkede)
 • 300 gr rødbeder (skrællede og skåret i grove tern)
 • 200 gr kartofler (skrællede og skåret i grove tern)
 • 2 pastinakker (skrællede og skåret i grove tern)
 • 1 liter hønse- eller grønsagsbouillon (evt. vand + bouillonterning)
 • 1-2 spsk hvidvinseddike (citronsaft kan også bruges)
 • 1 nip chilipulver (eller efter smag)
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Varm olien op i en stor gryde og sauter hvidløg og løg heri, til de bliver klare.
 • Tilsæt rødbeder, kartofler og pastinakker og sauter 2-3 minutter under omrøring.
 • Tilsæt bouillon til gryden, læg låg på og bring suppen i kog. Lad suppen simrer i 20-25 minutter, til grønsagerne er helt møre.
 • Blend suppen glat med en stavblender.
 • Smag til med eddike eller citronsaft, chilipulver og salt og peber.
 • Varm suppen igennem og server evt med creme fraiche eller flødeskum vendt med fintrevet peberrod.
Rødbede indeholder rigtig meget farve og evt. pletter eller sprøjt er næsten umulige at få af tøjet. Vær derfor forsigtig, når suppen skal blendes og brug et forklæde eller mørkt tøj. 
Subscribe
Notify of
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Irina
4 år siden

Nej, nej, nej, nej…….. du blev snydt, hvis nogen har fortalt dig, at det er “borsjtj”! Det er ikke ikke “borsjtj” og er i den grad har ikke noget til fælles med den lækker, mættende, spændende, rig og meget eventyrlig suppe, der hedder “borsjtj”.
Borsjtj laves helt fra bunden på et oksekød/ og kraften, den indeholder løg, gulerødder, rødbeder, med også kartofler, rød peber, tomat, hvidkål osv…osv…
Kald den suppe, som du beskriver, hvad du vil men det er ikke en borsjtj og en fornemmelse af borsjtj!

Dimitri
4 år siden
Svar  Irina

Tror også man finder forskelligheder i den ultimative frikadelle opskrift hvis du spørger en i Nordjylland og en i sydsjælland. Der er langt fra øst til vest i Rusland Irina. Super lækker suppe. 🙂

ERIK NIELSEN
3 år siden

3 stars
Tak for mad, lavede den her til aften, er ved at slå mave nu : det smagte rigtig lækkert og jeg vil helt sikkert prøve igen

Elsebeth
2 år siden

Den suppe har mange opskrifter. Men det undrer mig dog, at det kun er brødrene Price, der bruger det ældgamle råd med til slut at tilføje en fintrevet rå rødbede; så bliver suppen smuk rødbederød. Sådan lærte jeg at lave den – af en ‘ældgammel’ dame – da det bleger på farven at koge rødbederne.