Jeg elsker italiensk mad. Italienerne har virkelig fanget det der med “less is more” i madlavningen. Og uanset hvor få ingredienser, der er til rådighed, så skal resultatet nok blive fuldstændigt forrygende, hvilket den klassiske spaghetti aglio e olio (eller spaghetti med hvidløg og olivenolie) er et glimrende eksempel på.
Spaghetti aglio e olio opskrift.
Spaghetti aglio e olio e peperoncino, hvis vi skal have hele navnet med, består udelukkende af friskkogt pasta, som vendes med hvidløg og en smule chili sauteret i olivenolie på en pande. Til sidst tilsættes et drys friskhakket persille og måske en smule friskrevet parmesan ved servering, men det er også det hele. Mere simpelt kan det næppe blive. Og jeg har været vild med spaghetti aglio e olio, siden jeg smagte det første gang for snart mange år siden.
Tip! Se også tips til servering og tilbehør til pasta med hvidløg og olie under opskriften.
Spaghetti med hvidløg og olie
Ingredienser
- 500 gr spaghetti (tørret eller frisk)
- 8 spsk olivenolie
- 5 fed hvidløg
- 1 tsk tørrede chiliflager (kan udelades)
- 1 bdt persille
Fremgangsmåde
- Kog spaghettien efter anvisning på pakken og lad den afdryppe.
- Opvarm olien på en pande ved svag varme.
- Hak hvidløgene og kom hvidløg og chiliflager på panden.
- Sauter hvidløg og chili i olien ved svag varme, så olien tager smag, uden at noget brunes.
- Vend den afdryppede pasta i hvidløgs-olien, tilsæt friskhakket persille og smag til med salt og peber.
- Servér evt. med salat og brød.
- Evt. rester kan holde sig i 3-4 dage på køl. Retten kan desuden fryses.
Noter til opskriften.
Chili kan udelades, men det giver en lækker smag og en smule “bid” til retten. Prøv også også at erstatte tørret chili med revet skal fra en usprøjtet citron. Det giver retten et lækkert strejf af citrus, som smager fantastisk til store rejer med hvidløg.Nem hovedret eller tilbehør.
Spaghetti aglio e olio serveres ofte som en form for hjemmelavet “fast food” i Italien. Fx til uventede (og sultne) gæster, til natmad, som en lille mellemret, eller når det bare skal gå hurtigt. Jeg har indimellem fået spaghetti med hvidløg og olivenolie som mellemret imellem antipasti og hovedret i Italien. Men ofte er de portioner, der serveres på restauranterne, så store, at de fint kan fungere som hovedret. Evt. med et stykke brød til.
Herhjemme kan jeg sagtens finde på at lave en portion til mig selv, hvis jeg har lyst til varm mad til frokost, men derudover spiser vi også spaghetti aglio e olio som nem og lækker aftensmad. Enten som vegetarret med et drys friskrevet parmesan på toppen og en grøn salat ved siden af, eller som tilbehør til grillet fisk eller kylling. Og det er også lækkert med en klassisk tomatsalat til pastaen.
Brug gode råvarer.
Som med alle andre simple retter, så er det vigtigt, at der bruges råvarer af en ordentlig kvalitet. Især når de skal stå så “alene”, som det er tilfældet i den her opskrift. Man kan ganske enkelt smage hver enkelt ingrediens. Det betyder, at det godt kan betale sig at købe en god spaghetti og en god olivenolie.
I originalopskrifterne bruges gerne små, tørrede chilier – peperoncino. Har du ikke lige mulighed for at skaffe sådan nogle, så gør som mig og brug i stedet tørrede chiliflager efter smag. Tørrede chiliflager kan købes i de fleste, større supermarkeder, og de kan holde sig i årevis, så de skal nok blive brugt med tiden.
Kan man bruge andet end speghetti, eks de små suppehorn/quickpasta?
Vi har en lille dreng på 1 år og det er nemmere for ham at spiser de andre pastaer ?
Mie-Pil – Det kan man i hvert fald – du bestemmer helt slev faconen på pastaen. Min eneste bekymring er, at pasta med hvidløg og chili måske er en smule for krydret til sådan en lille dreng, men da jeg ikke selv har børn, har jeg ikke rigtigt nogen idé om børns smagsløg – det var bare en tanke 😀
Du har så evig ret mht enkelt italiensk mad ?
Hvis du ikke kender den i forvejen, så skulle du prøve nogle af de lidt mindre kendte retter; pasta e fagioli, pasta al forno med æg og skinke og min personlige favorit arancini ❤️
Lisbeth – Pasta al forno er en favorit herhjemme, men de 2 andre vil jeg da lige kigge lidt nærmere på 😀