Vi spiser masser af tomatsalat i løbet af sommeren. Den klassiske sommersalat med solmodne tomater, løg, og frisk mozzarella eller fetaost er jo noget af det lækreste og allermest simple tilbehør, man kan tænke sig. Bare lige dryppet med lidt god olivenolie og en smule salt og peber på toppen. Så bliver det ikke meget bedre.
Se også – Marinerede oliven I Vandmelonsalat med feta I Kanariske saltkartofler
Opskrift på klassisk tomatsalat.
Selvfølgelig findes der masser af variationer over den helt simple tomatsalat. Og jeg kan da også godt afsløre, at jeg som regel bruger syltede rødløg i stedet for friske, når jeg laver tomatsalat. De syltede rødløg er ikke helt så “skarpe” i smagen, som de friske. De har til gengæld en fin balance imellem sødme og syre, som jeg synes klæder tomaterne helt perfekt.
Desuden er det ret nemt at lave syltede rødløg. Og de smager skønt i hotdogs, burgere og sandwiches. Og også bare som tilbehør til maden i stedet for asier, agurkesalat eller lignende. Holdbarheden er desuden ret lang, så jeg har som regel altid et glas stående i køleskabet. Men derudover består min tomatsalat blot af små tomater (eller bøf-tomater i skiver), frisk mozzarella, basilikum og gode oliven.
Tomatsalat
Ingredienser
- 300 gr små tomater
- 1 kugle frisk mozzarella (eller 100 gr feta/salatost)
- 100 gr syltede rødløg (se opskrift på syltede rødløg her)
- 50 gr oliven (kan udelades)
- 0,5 bdt frisk basilikum
Dressing
- 2 spsk olivenolie
- 1 spsk eddike (eller 2 spsk lage fra syltede rødløg)
- 1 tsk sennep (kan udelades)
- 1 tsk sukker
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Halvér tomaterne, pluk mozzarellaen i mindre stykker og hæld lagen fra de syltede rødløg. Kom tomater, mozzarella og rødløg i en skål.
- Rør olie, eddike og sennep sammen og smag til med sukker, salt og peber. Vend dressingen i salaten.
- Inden servering pyntes med oliven og frisk basilikum på toppen.
- Evt. rester kan gemmes 1-2 dage på køl. Salaten er ikke fryseegnet.
Tilbehør og hovedret.
En god tomatsalat er sådan lidt en all round salat, der kan bruges til alt lige fra tilbehør til frokost og let aftensmad. Vi kan i hvert fald godt finde på bare at spise tomatsalat med lækkert brød til aftensmad på en varm sommerdag. Skal der lidt ekstra mæthed til, så kan man evt. tilsætte frisk avocado i både eller kogte kikærter, bønner eller linser til salaten. Eller også kan man lave en lille “salat-bar” og servere 2-3 forskellige slags lækre salater med brød til og evt. et par skønne dips. Det kunne fx. være en god, hjemmelavet hummus, en haydari med feta eller en mojo med peberfrugt. Og brødet kunne være et lækkert, hjemmebagt tyrkisk brød, som er et af mine favorit madbrød.
Lav en lækker olie-eddike dressing.
Selvom man sagtens kan nøjes med at dryppe en god olivenolie over sin tomatsalat til sidst, så er det også lækkert at lave en rigtig lækker olie-eddike dressing. Og har man brugt syltede rødløg til salaten, så er det jo helt oplagt at bruge lidt af eddikelagen, når dressingen skal laves. Der skal jo bruges eddike i dressingen og smages til med sukker under alle omstændigheder.
Jeg kan desuden godt lide at tilsætte lidt sennep, når jeg laver olie-eddike dressing. Ikke for meget for jeg bruger lige omkring ½-1 teskefuld. Og mængden afhænger selvfølgelig af smag og behag og hvilken slags sennep der bruges. Selv bruger jeg en classic, yellow mustard, som er en rimelig mild sennep, eller en sød, fransk sennep. Bruger man en stærk dijon sennep, skal man måske lige starte med ½ tsk og så smage sig frem. Sennep kan selvfølgelig også udelades helt i dressingen. Så bliver det til en helt klassisk olie-eddike dressing, som fungerer vældig fint til tomatsalat.