Vi har spist virkelig mange salater, imens jeg har skrevet min kommende e-bog omhandlende massevis af lækre måltidssalater. En af dem, som ikke kom med i bogen, var denne her kartoffelsalat med tomater og mozzarella. Ikke fordi salaten ikke er virkelig lækker. Men hvis jeg skulle have alle de skønne salater med, som jeg testede, så ville bogen være blevet alt for lang.
Se også – Spidskålsalat med feta og blåbær I Salade nicoise med tun og æg I Tomatsalat med syltede rødløg
Kartoffelsalat med tomater og mozzarella – nem opskrift.
Men selvom kartoffelsalaten ikke kom med i bogen, så skal I nu ikke snydes for opskriften. Der er nemlig tale om en virkelig dejlig salat, der både kan spises som tilbehør og som selvstændig hovedret. Og lige nu, hvor drivhusene stadig bugner af modne tomater, selvom sæsonen efterhånden synger på sidste vers, er opskriften jo bare endnu mere aktuel.
Jeg bruger små, aromatiske cherrytomater til salaten. Men store tomater skåret i både kan selvfølgelig også bruges. Skal det se rigtig fint ud, så kan man bruge tomater i forskellige farver. Det giver et flot farvespil i salatskålen, men er selvfølgelig ikke et must. Udover kartofler og tomater har jeg brugt rødløg og frisk mozzarella. Og det er faktisk det hele. Hvis man ser bort fra en håndfuld friske basilikumblade, som jeg dryssede på toppen.
Basilikumbladene kan udelades eller erstattes af andre former for friske krydderurter. Men der er jo bare et eller andet med kombinationen af tomater, mozzarella og basilikum. Det er altid en sikker vinder og smager af “lune sommeraftener”, sol og ferie.
Kartoffelsalat med tomater
Ingredienser
- 600 gr små kartofler (kogte og afkølede)
- 500 gr små tomater (halverede)
- 2 rødløg (skrællede og skåret i tynde både)
- 2 kugler frisk mozzarella
Vinaigrette
- 3 spsk olivenolie
- 1 spsk hvidvindseddike
- 1 spsk sennep (evt sød sennep)
- 1 tsk honning (eller sukker)
- 1 bdt frisk basilikum
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Halver kartoflerne og kom dem i en skål sammen med halve cherrytomater og rødløg i både.
- Knug vandet af mozzarellaen, pluk eller skær den i mindre stykker og kom den i kartoffelsalaten.
- Rør olivenolie, eddike, sennep og honning sammen til en cremet dressing. Smag til med salt og peber.
- Vend dressingen i kartoffelsalaten og pynt med frisk basilikum på toppen.
- Lad kartoffelsalaten trække på køl indtil servering.
Skønne variationer.
En af grundene til, at salaten ikke kom med i min e-bog om måltidssalater var, at jeg ikke var helt sikker på, om den ville mætte nok. Selvfølgelig indeholder den både kartofler og ost. Men jeg ville måske nok tilsætte en smule ekstra protein, hvis jeg skulle spise mig mæt i salaten. Det kunne fx være et stykke grillet kyllingebryst i skiver, eller varmrøget laks plukket i mindre stykker. Avocado, kikærter, grillet halloumi eller en klat hummus kunne også være en mulighed.
Frisk mozzarella kan desuden erstattes af smuldret feta (salatost). Og skal der lidt ekstra fyld til, så kan man overveje at tilsætte friske jordbær, når de er i sæson. Jordbær, tomater og basilikum er en skøn kombination. Jeg laver bl.a disse her bruschetta med jordbær, tomater og basilikum om sommeren, og de forsvinder som regel som dug for solen. Endelig er der jo ikke noget som friske, grønne asparges, der virkelig kan gøre en salat sommerlækker.