Jeg elsker gode oliven. Det er jeg så også den eneste der gør herhjemme, så jeg får dem som regel helt for mig selv. Men sådan en skålfuld marinerede oliven, måske med lidt godt brød til, er da bare den skønneste snack. Evt. sammen med en lille pre-dinner drink før maden. Og selvfølgelig som en del af et lækkert oste- eller tapasbord.
Se også – Pimientos de padrón I Bacon løgringe I Saltede mandler
Nem opskrift på marinerede oliven.
Hvis man, som mig, er vild med oliven, så kender man formentlig også til de mange forskellige varianter, der findes i diverse delikatesseforretninger? Og måske har man også prøvet at købe alt for mange oliven og bruge alt for mange penge, fordi det kan være virkelig svært at begrænse sig. Det er i hvert fald sket for mig adskillige gange.
Men efterhånden har jeg fundet ud af, at det er faktisk er ret nemt at lave marinerede oliven. Og at man relativt hurtigt kan peppe et glas neutrale og kedelige supermarkedsoliven op. En kæmpe fordel for alle os, der bor i provinsen og ikke har en delikatesseforretning liggende på hvert andet gadehjørne. Og så er faktisk også ret sjovt at eksperimentere med at lave sine egne marinerede oliven og personlige smagsvarianter.
Tip! Se tips til forskellige smagsvarianter i teksten under opskriften.
Marinerede oliven
Ingredienser
- 400 gr grønne eller sorte oliven (drænet vægt)
Hvidløgs- citronmarinade
- 2 fed hvidløg (skrællede og skåret i tynde skiver)
- 2 spsk friskhakket rosmarin
- revet skal af ½ usprøjtet citron
- 2 spsk citronsaft
- ½ dl olivenolie
Chilimarinade
- 1-2 tsk tørrede chiliflager (eller 1 finthakket, frisk chili)
- 3 spsk friskhakket persille
- ½ dl olivenolie
Fremgangsmåde
- Hæld vandet fra olivenerne og lad dem afdryppe.
- Rør hvidløg, rosmarin, citronskal, citronsaft og olivenolie sammen til hvidløgs- citronmarinade eller rør chiliflager, persille og olivenolie sammen til chilimarinade.
- Vend de afdryppede oliven sammen med hvidløgs- eller chilimarinaden og lad dem trække i minimum 15 minutter inden servering med gerne længere.
- Holdbarheden på de marinerede oliven er ca 3-5 dage. Vær dog OBS på at de friske krydderurter (rosmarin og persille) skal være grundigt skyllede.
Skønne variationer.
Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser, når man skal lave sine egne, marinerede oliven. Man kan enten bruge grønne oliven, sorte oliven eller en blanding. Og man bruger selvfølgelig bare de oliven, som man allerbedst kan lide. Evt med fyld af mandler eller hvidløg, hvis man foretrækker det.
Citronskal kan erstattes af lime eller appelsinskal. Der kan bruges hele krydderier som fennikelfrø, korianderfrø og allehånde i marinaden. Og man kan lægge sine oliven i olie med store tern af en god feta eller soltørrede tomater.
I opskriften herover har jeg lavet 2 rimeligt simple marinader til oliven, men der er ingen problemer i eksempelvis af blande chili og hvidløg sammen med en masse krydderier eller krydderurter. Og man behøver bestemt ikke begrænse sig til enkelte former for krydderurter. Har man haven fuld at friske krydderurter, så pluk løs og bland det hele sammen med olie og oliven.