Menuen forenkles om sommeren. Sådan er det i hvert fald ofte herhjemme hos os. For om sommeren, når temperaturen stiger, så falder appetitten og så må der tænkes kreativt og lidt mere enkelt. Aftensmad skal vi jo trods alt have. Også selvom vi ikke altid lige har lyst til de helt store anretninger med kød, sauce og kartofler.
Spansk tortilla med kartofler.
En af sommerfavoritterne er en spansk tortilla med kartofler, som mest af alt minder om en klassisk æggekage fyldt med kartofler. En spansk tortilla kan serveres både lun og kold og den er uhyre simpel at lave. Især hvis man er så heldig, at der gemmer sig en rest kogte kartofler i køleskabet. Men ellers er det jo ikke fordi, at det tager så voldsomt lang tid at koge en portion kartofler.
Jeg laver gerne tortillaen i stegepanden og vender den så rundt, så den kan blive stegt på begge sider, ved hjælp af en tallerken. Det går både nemt og hurtigt, men har man en stegepande – eller en sauterpande – som kan tåle at komme i ovnen, så kan man også vælge at stege tortillaen færdig i ovnen. Man skal bare sætte den i ovnen ved 200 °C og når æggemassen har sat sig og overfladen er smukt gyldenbrun, så er tortillaen klar.
Andre gode kartoffelopskrifter >> Kartofler i folie I Smørristede nye kartofler I Knuste kartofler
Spansk tortilla med variationer.
Jeg laver som regel en helt simpel tortilla, som udelukkende består af æg, kartofler og løg. Med en lækker, grøn salat ved siden af, er det et helt perfekt bud på en god og mættende vegetarmiddag. Man kan dog også sagtens tilføje ekstra lækkerier til tortillaen. Det ser fx vældig fint ud med rød peberfrugt i tern, ligesom man kan tilsætte alle mulige andre former for grønsager i til æggemassen. Har man en rest skinke eller kylling, så kan det også sagtens skæres i mindre stykker og kommes i panden, så en tortilla er faktisk en perfekt “tøm-køleskab” ret. Og endelig kan man jo servere en spansk tortilla a la dansk æggekage med bacon/flæsk, tomater og et drys purløg.
Pynt den færdige tortilla med masser af friskhakkede krydderurter, fx persille eller purløg og evt. friskhakket rød chili, hvis smagen skal have et ekstra “pift”. En grøn salat og et stykke brød ved siden af og måske et glas kølig hvidvin eller rosé i glasset. Så er der let og sommerlækker aftensmad.
Spansk tortilla med kartofler
Ingredienser
- 800 gr kartofler
- 4 spsk olivenolie (måske lidt mere)
- 1 løg (hakket)
- 6 æg
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Skrub kartoflerne og kog dem møre i letsaltet vand. Lad kartoflerne afkøle let, inden de skæres i grove stykker.
- Opvarm olivenolien på en stor stegepande og kom kartofler og løg på panden. Rist kartofler og løg i ca 5 minutter, til kartoflerne begynder at blive gyldne.
- Slå æggene ud i en skål og pisk dem sammen med salt og peber.
- Kom kartofler og løg i skålen med æg og rør rundt. Hæld herefter blandingen tilbage på panden. Måske skal der tilsættes lidt mere olie til panden.
- Lad tortillaen stege i ca 10 minutter, til den begynder at stivne. Kniber det med at få tortillaen til at stivne i midten, så kan panden dækkes til med et låg eller et stykke stanniol.
- Glid forsigtigt tortillaen over på et skærebræt eller en stor tallerken og læg panden ovenpå tortillaen med bunden opad. Vend det hele rundt i et snuptag ved hjælp af skærebrættet/tallerkenen, så den rå side af tortillaen nu vender nedad på stegepanden.
- Steg tortillaen færdig på panden i ca 5 minutter og lad den herefter afkøle let, inden den skæres i trekantede stykker. Server lun eller kold med salat og evt. et drys friskhakkede krydderurter.
- Evt. rester kan gemmes på køl i 3-4 dage. Retten er ikke fryseegnet.
Noter til opskriften.
Det kræver lidt øvelse, at vende tortillaen. I starten kan det derfor være en god idé, at vende tortillaen henover køkkenvasken, så det er nemt at rengøre, hvis der løber lidt ved siden af.Inspiration til opskriften er fundet hos Dagens opskrifter.
Man kan bare putte panden i ovnen, så slipper man for at vende den
Susanne – Tak for tippet 😀