Jeg elsker specier. De fine, små runde kager er nemme at lave, og indeholder kun få ingredienser. Og så smager de, så englene synger. Knasende sprøde og med et fint “knæk”. Og de her specier med chokolade og nødder er selvfølgelig ingen undtagelse. En virkelig lækker “hverdags-småkage”, som selvfølgelig også er et rigtigt julesmåkage-hit. Herhjemme kan vi i hvert fald ikke undvære specier i julen.
>> Se også alle mine bedste opskrifter på julesmåkager.
Opskrift på specier med chokolade
Som sagt indeholder specier ganske få ingredienser. Faktisk skal der ikke bruges mere end 4 ting for at lave en klassisk specie, nemlig hvedemel, flormelis, vanilje og smør. Vaniljen kan “spares” væk – så indeholder specierne kun 3 ingredienser. Men jeg synes, vanilje gør noget virkelig godt for smagen, så den beholder vi.
Derudover er de her specier tilsat hakket chokolade og hasselnødder. Og det giver selvfølgelig noget ekstra til smagen. Bryder man sig ikke om chokolade, så kan man sagtens nøjes med nødder. Omvendt kan nødderne også erstattes af chokolade. Faktisk kan specier tilsættes et væld af forskellige, lækre smagsgivere. Det har jeg skrevet meget mere om under opskriften.
Tip! Se mine bedste tips til variationer af specier med chokolade under opskriften.
Specier med chokolade
Ingredienser
- 375 gr hvedemel
- 150 gr flormelis
- 2 tsk vaniljesukker
- 300 gr smør (koldt)
- 50 gr hasselnødder (hakkede)
- 50 gr mørk chokolde (hakket)
Fremgangsmåde
- Kom hvedemel, flormelis og vanilje i en skål og smuldr smørret i blandingen.
- Tilsæt hakkede nødder og chokolade og saml det hele til en ensartet dej.
- Bruges en køkkenmaskine så kommes alle ingredienserne i røreskålen, og dejen samles med K-spaden.
- Del dejen i 3-4 dele og tril dem til pølser med en diameter på 3-4 centimeter.
- Læg pølserne på et skærebræt og sæt dem på køl i minimum 1 time eller i fryseren i ca. 30 minutter.
- Skær dejen i skiver á ca. ½ cm tykkelse, og læg dem med en smule afstand på bageplader med bagepapir.
- Bag ved 170 °C (varmluft) eller 180 °C (alm. ovnfunktion) i ca 10 minutter, indtil kagerne er let gyldne i kanten.
- Afkøl kagerne på bageristen og opbevar dem herefter i en kagedåse.
- Kagerne holde sig sprøde i 3-4 uger. De er ikke fryseegnede.
Noter til opskriften.
Personligt synes jeg, det går ud over den sprøde kvalitet, hvis man fryser sine småkager. Jeg anbefaler derfor ikke at fryse småkager, medmindre man har mulighed for at bage dem kort (1-2 minutter) efter optøning, så de bliver sprøde og “friskbagte” igen. Rå kagedej kan dog uden problemer fryses.Tips til opskriften.
Vaniljesukker kan udelades i dejen. Jeg synes, at det giver en lækker smag, men når der også tilsættes hakket chokolade og nødder, så er det ikke så nødvendigt, som hvis man laver helt simple specier bestående af mel, flormelis og smør.
I stedet for chokolade og nødder kan der tilsættes revet appelsinskal, citronskal eller limeskal til dejen. Husk at bruge usprøjtede eller økologiske citrusfrugter, som ikke er overfladebehandlede.
Lækre variationer.
Der er virkelig mange muligheder for at variere specier. Det gælder bare om at bruge sin fantasi. Jeg har tidligere lavet specier med hvid chokolade og tørrede tranebær, samt appelsinspecier. Og ikke mindst de her specier med marcipan, som er en rigtig julefavorit. Derudover kan der bruges hakkede mandler, valnødder og pistacienødder.
Er man fan af choko-orange smag, så kan man bruge chokolade med appelsin eller tilsætte hakket, mørk chokolade til en appelsinspecie. Finthakket daim, chokolade med mintsmag eller chokolade med karamel og havsalt vil helt sikkert også være et hit.
Hej
Jeg har tilmeldt mig din madplan pr. 1/1 ca., der kun et problem.. selvom log- in viser, at jeg logger ind med det rigtige kode ord, logger den aldrig ind..
Mona – Hej Mona. Har du mulighed for at sende mig en mail på kontakt@madenimitliv.dk, så kan vi prøve at finde en løsning på dit problem? Jeg tænker, at det er bedre end i et offentligt kommentarfelt, da jeg muligvis har brug for et par personlige oplysninger for at finde dit login mm 🙂