En strassburger er en superlækker og sprød lille småkage, som er sprøjtet ud i fine rosetter, og pyntet med cocktailbær og/eller smuttede mandler eller hasselnødder. Måske en lidt overset småkage. Og det er faktisk synd, for strassburgere smager dejligt, og smelter nærmest i munden. Og bortset fra at det måske tager lidt tid at sprøjte dejen ud i fine rosetter, så er de faktisk også ret nemme at lave.
Se også – Specier I Kransekagekonfekt I Hindbærkranse
Opskrift på strassburger.
Ret skal være ret. Det tager jo ikke længere tid at sprøjte dejen til strassburgere ud til rosetter, end det gør at sprøjte dejen til vaniljekranse ud. Eller køre den igennem en stjerneplade på køkkenmaskinen. Så har man lyst til at prøve en lidt anderledes småkage til jul, så kan jeg kun anbefale en strassburger.
Selve dejen består af bare 4 ingredienser. Blødt smør, lidt marcipan, flormelis og hvedemel. Så er der blevet marcipan til overs fra konfekten, så overvej at lave strassburgere. Selvfølgelig kan man også lege videre med smagen og evt. tilsætte revet appelsin- eller citronskal, ligesom der kan tilsættes vaniljekorn. Det har jeg skrevet meget mere om under opskriften.
Tip! Se tips til lækre variationer under opskriften.
Strassburger
Ingredienser
- 250 gr blødt smør
- 30 gr marcipan (groftrevet)
- 75 gr flormelis
- 250 gr hvedemel
Desuden
- 20 stk cocktailbær
- 20 smuttede mandler
Fremgangsmåde
- Kom smør og revet marcipan i en skål og pisk det sammen.
- Kom flormelis i smørret og pisk til en hvid og luftig creme.
- Tilsæt hvedemel til cremen og pisk kort, indtil melet er arbejdet ind i dejen.
- Kom dejen i en sprøjtepose med en stjernetyl (ca str. 12-18 mm).
- Sprøjt dejen ud i ca 40-45 rosetter på 2 bageplader beklædt med bagepapir.
- Pynt den ene halvdel af rosetterne med cocktailbær og den anden med mandler.
- Bag strassburgerne ved 175 °C (varmluft) i ca 10-12 minutter, indtil de er gyldne og lysebrune i kanten.
- Lad kagerne afkøle på bageristen, og opbevar dem herefter i en dåse.
- Kagerne kan holde sig i 2-3 uger i en lufttæt dåse. De er ikke fryseegnede. Dejen kan fryses, men skal have stuetemperatur, når den skal sprøjtes ud.
Tips til opskriften.
Jeg pisker dejen sammen på min køkkenmaskine, og det går som en leg, men selvfølgelig kan man også bruge en håndmikser. Dog vil jeg ikke anbefale, at man rører dejen til strassburger sammen ved håndkraft. Der skal piskes luft ind i dejen, hvis kagerne skal få den helt rigtige konsistens. Og det gøres bedst ved en eller anden form for motorkraft.
Tip! Se også alle mine opskrifter på julesmåkager lige her.
Vil man variere smagen i kagerne, så overvej at tilsætte fintrevet skal af en usprøjtet citron, appelsin eller lime til dejen. Bruger man appelsin, smager det skønt at dyppe bunden, eller måske halvdelen af kagen, i smeltet chokolade. Lidt vanilje – enten i form af vaniljesukker, vaniljepulver eller korn af en vaniljestang er også lækkert.
Skal de bages nederst, øverst eller midt i ovnen? 🤶🏻
Helle – Jeg lavede en dobbelt portion og havde 3 plader i ovnen på én gang, fordi jeg bagte ved varmluft. Så de blev bagt lidt over det hele. Men bager man kun én plade ad gangen, så ville jeg nok sætte den en smule over midten 🙂