Lige for tiden står disse her skønne romkugler i en bøtte i køleskabet og hver aften snupper vi en til en kop te. De er super nemme at lave og smager næsten som mine sædvanlige romkugler, men til forskel fra de sædvanlige er disse her lavet helt uden sukker og mel og består udelukkende af dadler, havregryn, romessens og kakao. Jeg har derfor valgt at kalde dem for “sundere” romkugler, omend man skal huske på, at dadler (og tørret frugt i det hele taget) indeholder en del frugtsukker. Til gengæld indeholder dadler også en række vitaminer og mineraler, som man ikke får, hvis man spiser en traditionel romkugle, men jeg spiser nu begge dele med stor glæde. I sidste ende lever vi efter den regel herhjemme, at vi spiser det vi har lyst til, bare ikke for meget. Hellere lidt, men godt.
Jeg elsker dadler og har dem stort set altid i køleskabet og jeg køber konsekvent de store, friske dadler fra papæsker, som findes på køl i supermarkederne. Udover at forvandle dem til romkugler og til diverse andre, sjove projekter, spiser jeg dem som snack og så bruger jeg dem til en af mine yndlingshapsere, nemlig dadler i baconsvøb. Man kan selvfølgelig købe mange slags dadler i butikkerne, men for at få et rigtigt godt resultat, når man laver disse her romkugler, så skal man bruge friske dadler, da dadlerne ikke bare skal søde men også hjælpe med en god konsistens.
Stort set hver gang jeg poster en opskrift, hvor sukkeret er udskiftet med dadler, bliver jeg spurgt, om man kan bruge andet end dadler, så derfor vil jeg skynde mig at sige, at man ikke rigtigt kan smage dadlerne. Når først dadlerne er blendet med havregryn, kakao og romessens forsvinder den karakteristiske smag af dadler og deres primære funktion bliver derfor at søde romkuglerne. Hvis man alligevel ikke ønsker at bruge dadler, så vil jeg tro, at andre former for tørret frugt kan bruges, men måske ikke med helt samme heldige resultat som dadler.
Abrikoser er søde, men også let syrlige og desuden mere “tørre” i det end dadler, hvilket kan gå ud over konsistensen. Figner er ligeledes syrlige og har desuden massevis af små, knasende kerner, men hvis man er ligeglad med det, burde det godt kunne lade sig gøre, hvis man finder nogle figner, som ikke er alt for tørre. Rosiner vil måske også være en mulighed, men jeg vil anbefale jumborosiner, igen på grund af konsistensen. Har man problemer med, at den frugt som anvendes er for tør, vil man muligvis kunne supplere med en moset banan – både for en mere cremet konsistens og sødme, men som sagt har jeg kun prøvet at lave de her romkugler med dadler, så jeg kan ikke love noget – man må prøve sig lidt frem.
Jeg har trillet romkuglerne i kokos, men man kan selvfølgelig også bruge forskellige slags krymmel, hakkede nødder eller mandler, kakaopulver, frysetørret hindbær, lakridsgranulat eller hvad man nu har lyst til. Man kan også overtrække romkuglerne med et tyndt lag god, mørk chokolade – det bliver de bestemt ikke ringere af.
Sundere romkugler
Ingredienser
- 50 gr havregryn
- 25 store bløde dadler (se evt. mere i teksten ovenfor)
- 3 spsk kakaopulver
- 4 spsk vand (måske skal der bruges mere eller mindre)
- romessens eller rom efter smag (jeg brugte 4 tsk)
- kokosmel
Fremgangsmåde
- Kom havregryn i en food processor og kør til groft mel - det letter processen med at blende de klistrede dadler, når havregrynene ligger i bunden.
- Udsten dadlerne og kom dem i food processoren sammen med kakaopulver.
- Tilsæt vand og romessens efter smag og kør til en ensartet masse. Smag evt til med ekstra romessens og kakao. Er massen for blød, tilsættes flere havregryn, er den for sej tilsættes mere vand.
- Skrab massen ud af food processoren og tril den til 8 kugler lidt større end golfbolde. Vend kuglerne i kokosmel.
- Er massen meget svær at trille, så kan man evt. lade den hvile på køl i ca 30 minutter, inden den trilles til romkugler, så den kan sætte sig.
- Opbevar romkuglerne på køl i en lufttæt beholder.
De er gode
Mor – Ja, det er de nemlig. Vi har snart heller ikke flere og jeg lavede 8 🙂
Tak for den gode opskrift har aldrig før lavet noget mad dadler og jeg er positiv overrasket, mine to drenge på 4 og 1 år var vilde med dem
Jonna – Det glæder mig, at du kan bruge opskriften – herhjemme forsvinder de lækre “dadelkugler” også bare som dug for solen 🙂
De er gode. Dadlerne gør dem overraskende gode !
Hanne – Det er de nemlig. Det er også derfor, at jeg anbefaler folk, som normalt ikke bryder sig om dadler, at lave kuglerne alligevel 🙂
Hvis man bruger dadelmasse , hvor mange gram tror du man skal bruge?
Iben – Jeg er ikke heeeelt klar over, hvad dadelmasse er, men hvis det bare er blendede dadler, så har jeg lige prøvet at veje en enkelt af mine egne dadler fra køleskabet og de vejer ca 15 gr stykket. Så de 25 dadler i opskriften vejer omkring 375 gr. Jeg tænker, at det er nogenlunde samme mængde dadelmasse 🙂
De smager bare godt:-)
Mari – Det lyder godt – jeg er helt enig 😀
Super gode. Jeg er ikke til dadler…..troede jeg👍
Trine – Hvor er det bare dejligt at høre, at du kunne lide romkuglerne – også selvom du ikke er til dadler 😀
Mega god, tak!
Kan man bruge dadler fra pose eller skal det helst være dem i æske?
Pia – Jeg synes, at dem fra papæske er mest bløde/saftige, så de er altså lidt nemmere at blende til en lækker og fugtig romkuglemasse 😀
Min familie og venner er alle vilde med julestudenterbrød🎄❤️
Susanne – Hvor er det bare dejligt at høre 😀