I dag skal det handle om en skøn tacotærte. Tex mex, tacoskaller, enchiladas og det mexicanske køkken i det hele taget står jo højt på manges hitlister og vi har det på præcis samme måde herhjemme hos os. Der er altså bare noget over duften af oksekød eller kylling, som steges i en gryde og blandes med skønne, varme krydderier som fx spidskommen, paprika og chili og lige præcis spidskommen, kan jeg godt afsløre, at vi er storforbrugere af her i huset.
Når der står mexicansk på menuen, er både Morten og jeg ret glade for sprøde tacoskaller. Eller tacotubes, som det for det meste ender med, fordi de små skåle er lidt nemmere at spise end skallerne, hvor en god del af fyldet som regel ender på tallerkenen. Men et andet tex mex hit er denne her tacotærte, som efterhånden har fulgt mig i en del år. Faktisk hører den til blandt de første opskrifter, som kom på bloggen, dengang den var helt lille og nystartet og jeg på bedste beskub prøvede at finde min plads i blogverdenen. Det er for øvrigt næsten 7 år siden, gjorde en læser mig opmærksom på forleden dag – som tiden dog flyver afsted og hvor er der bare sket meget i de snart 7 år.
Nå, men tilbage til den mexicanske tærte – som ingen formentlig kender til eller nogensinde har hørt om i Mexico, men det kan vi ikke tage os af. Præcis ligesom når vi får mexicansk lasagne, så synes jeg, at det er superlækkert at komme salatfyldet ovenpå tærten, så det bliver lidt ligesom at spise en kæmpe tacoskal med fyld. Ikke nok med, at det smager dejligt, men det ser også noget så fint ud og jeg bliver bare så glad af at se på den smukt pyntede tærte.
Jeg bruger gerne et brev færdigkøbt taco spicemix til kødet, men jeg laver også engang imellem mit eget og det er faktisk ret nemt. Desuden kan man lave en stor portion, når man alligevel er igang, for det kan sagtens holde sig i en lufttæt beholder. Oksekødsfyldet i tærten kan desuden tilsættes alle de former for grønsager, som man måtte føle for – det er bare med at bruge fantasien og komme revet gulerod, ekstra peberfrugt, forårsløg, squash i små tern, bladselleri eller hvad man nu har lyst til i gryden. På samme måde er der selvfølgelig ingen regler for, hvilke former for grønt der kan kommes på toppen af tærten, så brug bare det, som normalt fungerer i tacoskallerne hjemme hos jer.
Jeg serverer gerne creme fraiche eller creme fraiche dressing, salsa og guacamole eller bare avocado i grove tern samt jalapeños og oliven i små skåle ved siden af tærten. Så kan vi hver især “pimpe” vores egne tærtestykker. Men det ser også fint ud at fordele hele herligheden på toppen sammen med salaten inden servering. Og skulle der gemme sig et par kølige, mexicanske øl i køleskabet, så er det jo oplagt at drikke en kold øl ved siden af tærten. Der skal jo i virkeligheden slet ikke så meget til for at gøre aftensmåltidet til en helt lille hyggelig tex mex fest.
Tacotærte med salat
Ingredienser
Bund
- 125 gr smør
- 100 gr grahamsmel
- 150 gr hvedemel
- 0,5 dl vand
- 1 tsk groft salt
Tærtefyld
- 1 spsk olie
- 1 løg (hakket)
- 450 gr hakket oksekød
- 1 brev taco spicemix
- 0,5 dl vand
- 1 rød peberfrugt (hakket)
- 1 ds majs
- 2 dl creme fraiche
- 2 spsk mayonnaise
- 75 gr revet ost (fx mozzarella eller cheddar)
- salt og peber
Desuden
- 100 gr salatblade
- 2 tomater (skåret i skiver)
- 1 agurk (skåret i skiver)
- 1 rødløg (skåret i tynde ringe)
Fremgangsmåde
- Kom smør, grahamsmel og hvedemel i en skål og smuldr smørret ud i melet. Tilsæt vand og salt og saml hurtigt dejen.
- Dejen kan også laves i en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med K-spaden.
- Rul dejen ud på et meldrysset bord og beklæd en tærteform (22-24 cm i diameter) med dejen. Prik dejen med en gaffel.
- Forbag bunden ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i ca. 10 minutter, indtil den er let gylden.
Tærtefyld
- Varm olien op i en gryde og sauter løget heri. Tilsæt oksekød og brun det godt af.
- Rør taco spicemix og vand i kødet og tilsæt halvdelen af peberfrugten og halvdelen af majsene (resten af majsene gemmes til pynt).
- Bring gryden i kog og lad det snurre i ca 5 minutter, så vandet fordamper. Fordel oksekødsfyldet i den forbagte tærtebund.
- Rør creme fraiche, mayonnaise og revet ost sammen. Tilsæt resten af den hakkede peberfrugt og smag til med salt og peber. Husk at taco spicemix er ret saltet i forvejen, så oksekødsfyldet bidrager med salt. Fordel creme fraiche fyldet ovenpå oksekødet.
- Bag tærten ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i 30-40 minutter eller indtil den har sat sig og er gyldenbrun på toppen.
- Pynt med salat, tomater, agurk, majs og rødløg og server.
Det er en fantastisk lækker ret, der er nem at lave:-)
Mari – Jeg er helt enig 😀
Den er bare mega god den tærte!! Vil lave den til gæster på lørdag. Skal lave 3 stk.. Kan det på nogen måde fryses og tages op, og så bare puttes i ovnen??? Det ville være nemt.
Karina – Du kan sagtens fryse tærterne og så bare tø dem op og varme dem ved servering. Læg evt. et stykke stanniol over tærterne i ovnen, når du varmer dem, så de ikke bliver for mørke. Og så skal du selvfølgelig først komme salat på tærterne ved servering 😀
Hej Anne-Kathrine. Samlet tid skal vist justeres lidt, da den jo også skal bages 😊 God weekend!
Camilla – Ups…. ja, der havde da lige sneget sig en lille fejl ind – tak fordi du gjorde mig opmærksom på det 🙂
Hvilken mayonnaise bruger du? 🙂
Lisbeth – Det varierer lidt, så jeg bruger bare den, som står i køleskabet. Som regel K-salat eller Hellmann’s 😀
Virkelig en fantastisk opskrift 😀 den faldt i god jord herhjemme 👍
Mette – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
Skal formen smøres? Eller er der smør nok i dejen, til at den ikke hænger i?
Lise – Jeg smører som regel aldrig formen, når jeg bager tærte. Tærtedejen er så fedtholdig, at det endnu aldrig har været et problem 😀
Tak for en rigtig lækker opskrift 🙂 Vi er vilde med den tærte herhjemme!
Line – Velbekomme – dejligt at høre 😀
Det er en klar favorite-tærte her hos os. Tak for opskriften. En sikker vej til, at alle spiser en stor potion salat…..som også sagtens kan indeholde bønner at forskellig slags, og dermed give endnu mere “fyld” i maven.
Helle – Dejligt at høre, at tærten er en stor succes 😀
Hej.
I stedet for at lave dejen selv, hvad vil du så anbefale af “købe-dej”
Jens – Jeg må indrømme, at sjældent synes, at jeg ligefrem har et valg, når jeg står i supermarkedet. Så jeg tager gerne den rulle tærtedej, som nu engang ligger i køledisken 😀 Til gengæld synes jeg ikke, at jeg endnu har været i stand til at smage den store forskel på de forskellige varianter, så det bliver svært at fremhæve én slags fremfor en anden 😀
Tak for svar. Har du et godt fif til en sprød bund. Det lykkes alt, alt forsjældent.
Jens – Mit bedste tip til en sprød bund må være forbagning, og så skal man huske at sautere diverse grøntsager mm, før de fordeles i tærtebunden. Grøntsager er meget vandholdige, og hvis ikke man får dem sauteret, så noget af overskudsvæden fordamper, så vil det sive ud af grøntsagerne og ned i tærtebunden under bagningen.
Et andet tip er at bruge en tærteform af metal. Jeg ved godt, at der findes mange fine tærteforme i glas og keramik, ligesom en traditionel tærteform som regel har været lavet af keramik. Men metal leder varmen bedre, og på den måde kan man få en sprødere tærtebund. Selv bruger jeg en metalform med løs bund, så jeg nemt kan løfte tærten fri af formen, når den er færdigbagt og skal serveres 🙂