Hvis du bor langt fra en fiskehandler, men gerne vil have fisk på bordet, så kan jeg anbefale tunfrikadeller. En virkelig lækker og lidt utraditionel måde at spise tun på, som kun kræver, at du har lidt konserveres i skabet. Desuden både sund og særdeles budgetvenlig aftensmad. Og skal det ikke være aftensmad, så kan tunfrikadellerne også bruges som appetizer/snack. Eventuelt serveret med en lækker, krydret dip.
>> Se også min opskrift på lækre og nemme tun- og torskerognsfrikadeller lige her.
Lækker opskrift på tunfrikadeller.
De fleste, der ikke bryder sig om fisk, kan faktisk lide tun, hvilket gør tunfrikadellerne særdeles velegnede til børn og fiskeforskrækkede typer. De sprødstegte tundeller med masser af løg og hvidløg smager stort set ikke af fisk. Og når de først er stegt sprøde på panden, er de en skøn lille mundfuld. Tunfrikadellerne kan varieres i det uendelige, og tilsættes et væld af smagsgivere. Fx chili, koriander eller timian. Det smager også godt at tilsætte et bundt friskhakkede krydderurter til farsen. Det kunne eksempelvis være dild, purløg, persille eller ramsløg.
Tunfrikadeller
Ingredienser
- 2 ds tun i vand eller olie (ca 140 gr tun pr. dåse)
- 1 stk æg
- 1 stk løg (revet)
- 2 fed hvidløg (pressede)
- 25 gr rasp
- 1 spsk citronsaft
- 3 spsk olie (til stegning)
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Afdryp tunen, kom den i en skål og findel den med en gaffel.
- Tilsæt de øvrige ingredienser og rør det hele sammen til en formbar tunfars.
- Lad farsen hvile på køl i ca 15 minutter.
- Form tunfarsen til 12 frikadeller som steges brune og sprøde i olie på en pande. Vær sikker på at frikadellerne har sat sig, før de vendes. Ellers kan de smuldre.
- Server frikadellerne med kartofler og persillesauce eller salat.
- Evt. rester kan holde sig i 2-3 dage på køl. Frikadellerne kan desuden fryses.
Noter til opskriften.
I stedet for rasp kan du bruge hvedemel, havregryn eller lignende som bindemiddel i frikadellerne. Creme fraiche kan erstattes af lidt mælk eller en sjat vand.Tips til opskriften.
Bryder du dig ikke om varm tun – og det er der jo trods alt en del mennesker, der ikke gør – så smager tunfrikadellerne mindst lige så godt, når de er kolde. Server dem med citronbåde og en lækker blandet salat, pastasalat eller kartoffelsalat og måske en kold creme fraiche dressing, og nyd så den nemme aftensmad. Tunfrikadellerne er for øvrigt også et hit som fyld i hjemmelavede pitabrød med masser af salat, tomater, agurk, majs, ærter og en god dressing på toppen.
Hejsa
Jeg er stor fan af din side og printer tit dine opskrifter ud. Jeg er også stor tilhænger af smileys, men når jeg printer dine opskrifter ud, så fylder hver smiley en side. Uanset hvordan jeg forsøger at printe…
Jeg ved ikke, om du allerede er blevet gjort opmærksom på det – men nu er det sagt 🙂
Stina
Stina – Mange tak for rosen 🙂 Det med smileys har jeg ikke hørt før, og jeg må ærligt indrømme, at jeg desværre heller ikke har nogen ide om, hvorfor det sker. Men jeg vil prøve at skrive det til min blogudbyder og høre, om ikke der kan gøres noget ved det? 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Mums -det er bare et hit! Jeg har ellers altid hadet varm tun (eller måske nærmere lugten). Men som frikadeller er det godt nok en anden sag. Prøv også at rulle ‘farsen’ til små kugler og bag med på en pizza 😉
Malou – Uhhh, det skal jeg da helt sikkert prøve. Jeg eeeeeeeeeeeelsker nemlig varm tun og tilhører også den lille bitte del af befolkningen, der rent faktisk engang imellem bestiller pizzaer fyldt med fisk og skaldyr 🙂
Wooooow en lækkerbisken! DEN MÅ JEG PRØVE, for jeg vil vædde med, at gemalen min også vil elske dem, da han er en sucker for tun 😉
Kristine – Jeg har prøvesmagt dem, selvom vi officielt først skal have dem til aftensmad, og jeg lover dig de er SKØNNE. Lækre og cremede indeni, med en konsistens a la tunmousse – rent guf!!!!
Vi testede dem i aften – det var super godt. Vi var begge to meget positive overrasket. Nu kommer resten med på madpakken i morgen, det glæder jeg mig til 🙂
Mette – Jeg var også selv meget positiv overrasket den første gang jeg lavede dem, for de er jo sindssygt lækre 🙂 Nu er jeg da lidt misundelig på din madpakke 😉
Mange hilsner fra
Anne.
Uhm, de ser lækre ud.
Tror du jeg kan stege dem i ovnen fremfor panden? 🙂
Maj-Britt – Hehe, jeg er så lige kommet hjem fra Tyrkiet og kan se, at du allerede har dem på bloggen nu 🙂 Men jeg ved faktisk ikke, om du kan stege dem i ovnen – umiddelbart forestiller jeg mig, at de ikke bliver helt så sprøde, men smagen er der jo stadig 🙂
Det er helt sikkert at jeg skal prøve at lave dem i morgen. Glæder mig allerede. Der købt ind til det.
Niels – Jeg lover dig, at de er både lækre og dejligt nemme at lave 🙂
I fik ret. Hold da op, de er bare lækre. Konen min blev noget overrasket. De skal laves igen, det er helt sikkert. TAK for det.
Niels – Det glæder mig, at opskriften og tunfrikadellerne blev en succes. Hvis du er interesseret, så kan jeg også kun anbefale nedenstående opskrift på tun- og torskerognsfrikadeller. De er lige så nemme at lave og superlækre 🙂
https://madenimitliv.dk/sprode-tun-og-torskerognsfrikadeller/
Uhhm det lyder lækkert. Hvor mange gram tun er der i dåserne? Hvilken fedtprocent skal creme fraichen have? Vh Bente
Bente – Det er en helt almindelig dåse tun, som jeg bruger – der er vist 140 gr drænet vægt, men det er jo bare +/- og så kan konsistensen justeres med mere eller mindre rasp 🙂 Creme fraichen er 6% – 9% eller 18 %…. altså det der nu pt står i køleskabet 🙂
Hejsa. Tak for dine gode opskrifter! 🙂 Kan man bruge andet end rasp?
Fatima – Velbekomme 🙂 Du kan sagtens bruge andet end rasp – det drejer sig bare om at finde noget, som “binder” frikadellerne sammen, så de kan formes og steges uden at gå i stykker. Fx lidt ekstra mel, havregryn eller lignende 😀
Hvad servere man til tun-frikadeller?
Ris, pasta eller små/nye kartofler
sovs må næsten blive hollandaise (evt med et strejf af citron
Robert – Det bestemmer man selv, men jeg kan i hvert fald anbefale små kartofler og en persillesauce 😀
Salat, rissalat, pastasalat eller dampet grønt er også en mulighed og som du selv er inde på, så er en hollandaise bestemt heller ikke dårlig 😀
Fremragende opskrift. Smuldrer nemt, så jeg justerede med lidt mere væde og rasp. Vi fik dem i naanbrød med rucola, tomat, advocado, forårsløg, tahindressing og sesam. Smagte fremragende, både varme ogkolde dagen efter. Tunsmagen er meget neutral, er ikke selv tilhænger af varm tun, men det virkede helt fin her. Opskriften er kommet med i min samling af ynglinge….
Lars – Hvor er det bare dejligt at høre, at tundellerne er blevet en succes. Og så oven i købet hos en “varm tun – skeptiker” 😀
Hej. Du skriver det både kan være tun i olie og tun i vand. Hvilken bruger du eller andre for der må da være en forskel 🙂 Skal lave dem til gæster lørdag….
Kirsten – Jeg har altid købt tun i vand, da jeg er vokset op med tun i vand. Andre foretrækker tun i olie, så det er nok lidt en smagssag. Dog tænker jeg ikke, at smagsforskellen er specielt stor, når tunen blandes med de andre ingredienser og steges til frikadeller. Man kan nok nærmere smage forskel, hvis man eksempelvis spiser tunen på et stykke brød eller i en sandwich. Men du kan under alle omstændigheder bruge lige præcis den slags tun, som du plejer at købe 😀
Tak for hurtigt svar. Jeg prøver halv af hver, så må vi se. Kan jo lige melde tilbage 🙂
Jeg gik slavisk frem med halv tun i olie/halv tun i vand. Smagen var fantastisk, men de var altså noget porøse i det, så næste gang vil jeg bruge lidt mere æg end angivet 🙂 Men gæsterne var vilde med dem og opskriften er givet videre…. Kh
Kirsten – Dejligt at høre 🙂 Mht. konsistensen, så skyldes det formentlig æg, som du selv er inde på, eller mel. Størrelsen på æg kan jo variere, men vil farsen ikke rigtigt binde, så tilsætter jeg ofte lidt ekstra hvedemel 🙂
Hvor meget cremefraiche skal der i?
Bianca – Creme fraiche? Jeg har aldrig brugt creme fraiche i mine tunfrikadeller. Det er heller ikke nævnt i ingredienslisten 🙂