Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Koldhævede boller – nem opskrift på morgenboller.

173 kommentarer
Annonce, Brød og boller, Brunch - opskrifter., Morgenmad, Nemlig opskrifter, Opskrifter

Morgener – både hverdags og weekendmorgener, der starter med hygge, varm te og lækker morgenmad med nybagte boller hører til blandt mine favoritter. Men selvom jeg ikke har de store problemer med at stå op om morgenen, så har jeg trods alt ikke lyst til at stå op flere timer før vækkeuret ringer for at ælte dej og sætte den til hævning. Derfor er jeg super glad for denne her opskrift på koldhævede boller, der efterhånden har fulgt mig i en del år. En klar morgenmadsfavorit her i huset.

Koldhævede boller til morgenmad.

Da jeg vågnede i nat ved at regnen trommede mod taget og slog mod ruderne, imens lynene glimtede og tordenen rumlede i baggrunden, blev jeg ekstra glad for, at jeg netop havde sat en portion bolledej til hævning i køleskabet, inden vi gik i seng. Hvad er vel mere oplagt end en hyggelig morgenmad med tændte stearinlys og nybagte boller på en regnvejrsmorgen?

Andre skønne opskrifter – Koldhævet franskbrød I Koldhævede kanelsnegle I Koldhævede grovboller

Dejen til bollerne er ualmindelig simpel og består af vand, mel, gær, salt og lidt honning eller sukker, som røres sammen. Herefter skal dejen koldhæve på køl i minimum 10 timer men gerne længere. Når dejen er færdighævet skal den blot sættes på en bageplade med en våd ske og i ovnen og bages. Nemmere kan det næsten ikke blive at servere de lækreste, hjemmebagte boller med sprød skorpe, sej krumme og store, lækre lufthuller.

Køb ingredienserne hos Nemlig.

Måske har du bemærket den “købsknap” til Nemlig, som er dukket op i nogle af mine opskrifter? Jeg har indgået et virkelig smart samarbejde med Nemlig, hvor du med ét klik på knappen får alle ingredienserne til opskriften lagt i indkøbskurven hos Nemlig. Efterfølgende kan du selvfølgelig rette i kurven, og fjerne de varer du har i forvejen, eller tilføje varer du mangler. Det er både nemt og hurtigt.

4,54 fra 258 stemmer

Koldhævede boller

Hævetid10 timer
Samlet tid10 timer 20 minutter
Antal: 12 stk

Ingredienser

 • 5 dl koldt vand
 • 15 gr gær
 • 1,5 tsk groft salt
 • 1 tsk honning (eller sukker)
 • 550 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere)
 • 100 gr durummel (kan erstattes af en grovere meltype)

Læg alle varer i kurv på Nemlig

  Fremgangsmåde

  • Hæld koldt vand i en stor skål og rør gæren ud heri.
  • Tilsæt salt, honning, durumhvede og hvedemel og rør dejen let sammen til den er glat. Vær opmærksom på, at konsistensen på dejen skal være som en fast grød. Hvis dejen er for tynd, vil den løbe ud på bagepladen og bollerne vil blive flade. Er dejen for tynd, så tilsæt lidt mere hvedemel.
  • Dæk skålen til og sæt den på køl i minimum 8-10 timer, fx natten over.
  • Når det er tid til at bage bollerne, varmes ovnen op på max temperatur – min ovn kan gå til 300 °C. Imens ovnen opvarmes, sættes bollerne på en bageplade med en våd spiseske.
  • Når ovnen når max temperaturen, sættes bagepladen med bollerne i ovnen og der skrues herefter ned på 225 °C (varmluft).
  • Bag bollerne i 15-20 minutter ved 225 °C (varmluft), til de er gyldne og gennembagte og det lyder hult, når de bankes under bunden.
  • Afkøl bollerne på ovnristen og server.

  Andre skønne, koldhævede opskrifter – 

   

  Koldhævet franskbrød.

   

  Koldhævet müslibrød.

   

  Et hit til hverdag og weekend.

  Selvom bollerne er dejlige til hverdag, så er de næsten endnu bedre i weekenden. Der er der for alvor er tid til at nyde en langsom morgenmad med alt det gode. Kaffe og te, udskåret frugt, ost og hjemmelavet marmelade, røræg og bacon, friskpresset juice og masser af hygge og snak om, hvad weekenden mon skal byde på?

  Skal der være en snert af brunch over vores morgenmad, så laver jeg også nogle gange en lille portion af mine koldhævede kanelsnegle. Sneglene skal blot laves og sættes på køl aftenen før. Så er de lige til at sætte i ovnen før morgenmaden. Og så er der lune snegle til at skylle det sidste kaffe og te ned med.

  Denne her portion dej giver ca. 12 ret store, pæne boller. Og vi spiser ca halvdelen lørdag morgen og den anden halvdel søndag morgen. Jeg rører derfor dejen sammen fredag aften, dækker skålen til med film og sætter den i køleskabet. Lørdag morgen bager jeg boller af halvdelen af dejen. Derefter rører jeg den resterende dej let sammen og sætter den tilbage i køleskabet.

  Søndag morgen bager jeg så boller af den sidste halvdel af dejen. Dejen kan sagtens tåle at stå i 2-3 dage. Den klasker ikke sammen pga. den minimale mængde gær og den kølige hævning. Og så kan jeg nøjes med at røre én enkelt portion dej sammen i stedet for 2 mindre portioner.

  Subscribe
  Notify of
  173 Kommentarer
  Ældste
  Nyeste
  Inline Feedbacks
  Se alle kommentarer
  Yvonne i
  8 år siden

  Som sædvandligt 😉 altid gode ideer fra din blog. Den skal helt bestemt prøves

  Tanja Bjerg
  3 år siden

  Kan se flere skriver at de får dejen lavet for tynd, så bollerne flyder ud. Et godt fif er, at når en grydeske kan stå i dejen sådan rimelig oprejst af sig selv, så er der tilpas mel i.
  Jeg bager dem med en skål vand i bunden af ovnen, og det gør at de hæver sig mere i ovnen.

  Karsten
  3 år siden

  4 stars
  Rigtig fin opskrift.
  Har efterhånden brugt den en del gange og er begyndt at “freestyle” den lidt 😉 så ryger der lidt af hvert i dejen Havregryn, sigtemel, grahamsmel hvad jeg lige har og det bliver altid godt. Tror kun fantasien sætter grænser. 👍

  Malene
  3 år siden

  Sikke en god opskrift, de hæver vildt godt 👍🏼 Skiftede 100 gr mel ud med 100 gr frø/kerne, og havde vand i bunden af ovnen 🙂

  Michell Neell
  2 år siden

  5 stars
  Rigtig lækre boller som vi endnu en gang skal have glæden af.

  Birgitte Høyer
  2 år siden

  Kan de bages som hurtig boller altså 50 gr. gær og hæve med det samme

  Knud Damgaard
  1 år siden
  Svar  Yvonne i

  Jeg er lige kommet til at dele en portion i seks boller og bage dem ved 275 grader. Store flotte rustikke og let mørke boller, som fra en italiensk bjerglandsby 🙂

  Helle
  8 år siden

  De ser rigtig lækre ud. Har lige lagt dejen til imorgen. Skal dejen kun røres eller æltes som gærdej plejer?

  Connie Hauerslev
  3 år siden
  Svar  Helle

  Hej.
  Tak for en dejlig blog du har med gode og spændende opskrifter 😋 Jeg bruger ofte dine opskrifter og har netop lige sat dejen til koldthævede boller i køleskabet- glæder mig til vi skal smage dem i morgen.
  Der er lidt forvirring mht om der er olie i dejen eller ej. 27/1-20 skriver du i en kommentar at der er olie i dejen og 19/3-20 skriver du at der ikke er olie deri? Jeg har ikke kommet olie i min dej.

  Mari
  8 år siden

  Smager skønt!

  Louise Lindegaard
  3 år siden

  Hej ☺️
  Jeg vil gerne lave dine boller men vil blot vide om man kan bruge tørgær? Hvis ja, hvor meget skal jeg så bruge til den portion du har skrevet.

  Elsebeth
  8 år siden

  Her har du ramt plet, Anne! De vil glæde Jens Peter, for dem honningen kan ikke løbe igennem! Jeg synes, de er helt i top. Andendagsholdet, som jeg lagde i fryseren, synes jeg dog, er de bedste, fordi den der ‘våde fornemmelse’, der kan være ved vand-og mel-boller/brød, var helt væk, da jeg tøede en op i morges og gav 6 min. ved
  220°. Jeg brugte 125 g hvid hvede, 475 g almindelig mel og 2 pæne tsk. Meldonsalt.

  Else Frederiksen
  4 år siden

  Har i dag prøvet dine boller. Det var en noget bastant bolle, der kom ud af det. Ikke den du har på billedet. Vil nok i fremtiden tage mine egne gode boller fra fryseren. Der er vi sikre på et let bagværk. Vh Else

  Susanne
  4 år siden

  Hej Made n i mit liv
  Hvor længe kan man bruge dejen. Mere end en dag.
  Tak for skønne opskrifter

  Karina
  4 år siden

  Der står ikke noget med olie i selv opskriften, skal der olie i eller ej?

  Angelina Lykke
  8 år siden

  Fantastisk blog med gode opskrifter ☺️ Faldt over denne opskrift og vil lige høre om du bager dem med varmluft eller i alm. ovn?

  Rigtig god 2. påskedag herfra ?

  Lonni Lauridsen
  4 år siden

  Jeg har lige prøvet dem for første gang og vi er vilde med dem og det er bestemt ikke sidste gang. Men de bliver noget flade og falder sammen. Har jeg for lidt mel i mon?

  Susanne
  4 år siden

  Hejsa 😊
  Så har vi fået dine lækre boller til morgenmad idag og det bliver bestemt ikke sidste gang de skal bages😋 Tak for denne gode opskrift samt mange andre fra din blog👏🏻
  Mvh Susanne

  Ann
  8 år siden

  Hej Angelina Lykke. De boller du har på billedet er vildt flot runde, hvordan gør du det? Har du nogle tips og tricks. Mange hilsner Ann

  Annelise mosch
  3 år siden

  Jeg har bagt efter din opskrift mange gange nu. De bliver lige lækre hver gang! de er også gode med tørrede tranebær, som vi holder meget af. Børnebørnene synes at mormors boller er de bedste i verden! SÅ TAK for det.

  Pia
  7 år siden

  Super god blog, har brugt mange af dine opskrifter. Har prøvet at komme revet gulerod og 5 kornsblanding i bolledejen, blev super gode 🙂

  Trine
  4 år siden

  Hej,
  Super god og nem opskrift.
  Jeg har brug for 16 boller, hvad skal jeg gange op med?

  Maja
  3 år siden
  Svar  Pia

  Hvis man gerne vil bruge sukker, hvor meget skal man så bruge?

  Jytte frederiksen
  7 år siden

  Er lige nu ved og bage dine boller, glæder mig til og smage.
  Jeg skal have morgenbrød med på ferie, kan dine boller bages og fryses og derefter varmes op igen. ??

  Camilla
  6 år siden

  Vi har nu haft lavet de her boller lørdag og søndag morgen…..mums de er rigtig gode. Hele familien er vilde med dem ?. Har lige spist én til frokost, den var stadig god på trods af et par timer i en pose ?. Helt klart vores nye favorit af morgenboller ?

  Simone
  6 år siden

  Nu har jeg prøvet at lave dem to gange og de smager fantastisk! Men de blev begge gange helt flade, dog stadig luftige med huller, men flade så de var helt svære at skære over ? Hvad gør jeg forkert? ?

  Doris
  6 år siden

  Formidable boller – hver weekend – vi har (heldigvis) helt droppet bagerens hvide brød 🙂

  Malene
  5 år siden

  Hejsa!

  Er det meningen at dejen er super elastisk dagen efter?

  Jeg har fulgt opskriften til punkt og prikke, og dejen er virkeligt helt elastisk.

  Vh
  Malene

  Mie
  4 år siden

  Hej 🙂

  Hvis jeg vil lave dobbelt portion af disse lækre boller – skal mængden af gær så fordobles?

  Mvh.

  Mie

  Christina
  4 år siden

  Hej Anne-Kathrine.

  Jeg må simpelthen rose dig til skyerne for denne opskrift. Den har gennem noget tid været opskriften jeg foretrækker at bage til morgenbordet. Hele familien er vild med den – der er lidt bid i og grovhed som de voksne gerne vil have men ikke med kærner (som ellers kan skræmme ungerne 😉🙈).

  Mange tak.

  Mange hilsner fra Christina

  Anja
  4 år siden

  Virkelige lækre boller og nem opskrift. Jeg lavede dem med fuldkorns durum 👏🏻

  Heidi
  4 år siden

  Hej.
  Ser rigtig godt ud. Nu er jeg en novice i bagning og leder stadig efter gode opskrifter, men bruger meget akaciehonning i madlavningen. Kan jeg bruge det her eller skal jeg ud og have fat i alm bihonning?
  På forhånd tak
  Heidi 🙂

  Katharina
  4 år siden

  Super lækker opskrift. Tænker om man kan lave 2 store brød ud af den også…ville du så dele dejen i to former så ikke den flyder for meget ud? Og havd med bagetid? Tak for alt inspirationen

  Emilie
  4 år siden

  Hej Anne! Jeg har ligesom Simone fået en tynd dej. Er det muligt at komme mere mel i, selvom dejen allerede har hævet?

  Emilie
  4 år siden

  Tak for svaret Anne😊 Fandt ud af, at jeg havde glemt de hundrede gram durummel, som jeg ikke havde😂 Men nu er der jo en løsning til næste gang jeg glemmer det (for det gør jeg helt sikkert!) Og mange tak for din flotte blog. Er rigtig glad for dit design og din hjemmeside også er især glad for din madpakke-snack serie. Jeg er nemlig en skolepige, der er træt af de klassiske rugbrødsmadpakker, så jeg prøver at bage så mange forskellig sjove sager om søndagen, så jeg har til resten af ugen. Så mange tak igen😊

  Mette
  4 år siden

  De bedste koldhævede boller jeg nogensinde har bagt- tak 🙂

  Merete
  4 år siden

  Hej! Jeg prøvede din opskrift som det første i min nye røremaskine og serverede nybagte boller for manden her til morgen! Jeg brugte lige dele hvedemel, fuldkornshvedemel og rugmel, og bollerne blev slet ikke så flotte og luftige som på dit billede. 😬 Dejen var ellers fin om morgenen, havde dog ikke hævet så meget som jeg tidligere har prøvet at en koldhævet dej har gjort.. har du nogen forslag til, hvor det kan være gået galt mon?

  Merete
  4 år siden

  Tusind tak for dit svar, det giver god mening! Fagre nye verden, jeg må til at sætte mig godt ind i tips og tricks til bagning, så jeg får mest muligt ud af min nye maskine!

  Lene
  4 år siden

  Kan man bare flere plader på samme tid?

  Marianne Grønning
  4 år siden

  Kan jeg bruge tørgær i stedet ?

  Nanna
  4 år siden

  Skal de ikke pensles med æg eller andet?

  Nanna
  4 år siden

  Tak for svar – det giver mening og de blev også rigtig gode mine boller i morges uden pensling 🙂

  Line Marie
  4 år siden

  Vildt lækre boller! Mums 🙂

  Jeg er blot lidt i tvivl om, hvor længe man kan gemme dejen i køleskabet? Vi er nemlig kun 2, så jeg laver ikke alle 12 på samme tid…

  Line Marie
  4 år siden

  Skønt, det var da en god idé – tak for tippet! 😀

  Lene
  4 år siden

  God opskrift 🙂 jeg brugte mindre mel og brugte lidt havregryn i stedet for.

  Vagn Hendel
  4 år siden

  Skønne boller der er kommet for at blive! Vi brugte havegryn i stedet for durum og bollerne blev megalækre

  Gitte
  3 år siden

  Hejsa 🙂

  Tusind tak for en lækker opskrift på koldhævede boller. Endelig er det lykkedes mig og lave noget lækkert hjemmelavet bagværk 👏
  Jeg er SÅ glad. Super lækker og nem opskrift 😛🥳
  Både kæreste og søn er vilde med dem.

  Vi har snakket om at prøve og bruge opskriften til pizza på grillen, det glæder jeg mig til 🥰

  God weekend 😉

  Kærlig hilsen Gitte

  Camilla L. K.
  3 år siden

  Hejsa

  Vil lige rose denne opskrift til skyerne!!!! Min søster og jeg køber slet ikke boller fra supermarkedet mere, da de her boller slår alt! De er så sprøde og lidt “seje” på den dér super lækre måde… og med masser af lufthuller. Det er ren win-win at man bare sætter dejen i køleskabet, og så nemt kan forme dem næste morgen med en ske og lidt vand…. TAK! 😃

  Morten
  3 år siden

  Kan man bage bollerne på stenplade.?

  Mette Nielsen
  3 år siden

  Hej😊
  Hvis man laver pizza af dejen, skal fyldet så direkte på den “våde” dej, eller skal den forbages?
  Og hvor lang tid skal den have i ovnen?

  Vh. Mette

  Louise
  3 år siden

  Vil manitoba mel gøre noget godt for disse boller eller er alm hvedemel bedst? 🙂

  Stine
  3 år siden

  Fantastisk opskrift! Lette, luftige boller, herhjemme også tilsat gulerødder.
  Det har du virkelig gjort godt!

  Signe
  3 år siden

  5 stars
  Jeg har bagt rigtig mange koldhævede boller, men denne er altid den jeg vender tilbage til som basisopskrift. Jeg skifter mellem durum og havregryn eller fuldkornshvedemel. Kommer lidt ekstra hvedemel i (ca 25g), så dejen ikke er for tynd og bollerne bliver altid runde og flotte.

  Pernille
  3 år siden

  Tak for en skøn opskrift🙏🏼😊.
  Er det muligt at
  bage bollerne af Tipo 00 hvedemel og havregryn?
  På forhånd tak☺️

  Betina Jensen
  3 år siden

  5 stars
  Super god opskrift. Virker hver gang 👍🏻😁

  Janni
  3 år siden

  5 stars
  Det er en super lækker opskrift – en kollega – som er tidligere bager – anbefalede din opskrift til mig !
  Da vi i vores familie er glade for brød med kerner, rører jeg 2 gode håndfulde kerner i (jeg blander græskarkerner, hirsefrø og soksikkekerner).
  Som regel rører jeg dejen sammen fredag aften og så passer mængden med at jeg bager halvdelen lørdag morgen og resten søndag morgen.
  Jeg har også brugt opskriften til at bage flütes. Det var også en stor succes.
  Så tusind tak for en rigtig fantastisk opskrift.

  Lillian Jørgensen
  3 år siden

  Kan man mon bruge ølandshvede i stedet for durum? 😃

  Pernille
  3 år siden

  5 stars
  Hejsa😊
  Seriøst de bedste morgenmadsboller. Da jeg var hjemsendt i foråret bagte jeg dem her hver dag. Pigerne og manden var vilde med dem. Holdt så lidt pause efter sommerferien men gør det nu jævnligt igen. Jeg siger dig DE VIL IKKE HA’ ANDRE SLAGS
  TUSIND TAK
  og glædelig jul

  Anne
  3 år siden

  Jeg har lige haft debut med de her lækre boller. Og så er det ovenikøbet til yngstebarnets fødselsdag. Hold nu helt op hvor er de fantastiske. Vi er alle kæmpe fans, og næste portion dej er sat på køl. Tusind tak for en skøn opskrift❤️

  Sussi
  3 år siden

  Er de egnet til at bage på et bagestål?

  Per Møller
  3 år siden

  Har prøvet at bage boller igen efter mange års “køkkenpause”.
  Egentlig med et godt resulate, men de blev dog lidt vel hårde. Måske skulle jeg prøve 200 grader m/eller u varmluft?
  Per

  Kim Granly hansen
  3 år siden

  5 stars
  Har prøvet bollerne her til morgen, og de faldt i rigtig god jord ved familien. Jeg brugte fuldkorns speltmel i stedet for durum, og selv om jeg tilføjede 30 g ekstra hvedemel til dejen skal jeg lige have den anelse tykkere næste gang for at bollerne hæver lidt bedre. Men første forsøg blev klart godkendt af familien 🙂

  linda Christensen
  3 år siden

  Hold nu op, nogle dejlige boller, jeg fik bagt af denne opskrift! Den er hermed godt gemt i mit arkiv, så jeg altid kan vende tilbage 🙂 tusind tak for nogle fantastiske opskrifter i det hele taget 🙂

  Emilie
  3 år siden

  Elsker denne opskrift! Jeg er begyndt at lave den fast hver tredje aften, så jeg altid har til morgenmaden. Snart vil jeg prøve mig frem med lidt grovere meltyper for ekstra smag og fibre. Jeg bruger altid tørgær, da det bare er nemmere altid at have liggende – selvom pakken siger at forholdet er 1:1 har jeg størst succes med at komme lidt ekstra gær i.

  Marianne Bangsgaard
  3 år siden

  5 stars
  Super gode boller. Bagt dem 2 dage i træk. Putter lige lidt havregryn i. Det med vand i bunden bliver de bare bedre af. Tak for en god side med mange fantastiske opskrifter. Vh Marianne

  Anne
  2 år siden

  5 stars
  Rigtig lækre boller som nu er blevet en tradition at lave i sommerhuset

  Lotte
  2 år siden

  Jeg prøvede dine langtidshævede med gulerødder igår, pg hold fast de var gode.
  Igår satte jeg så denne opskrift over, som der jo er dobbelt vand i, så var bange for det ikke kunne være i skålen til morgen, men de hævede ikke engsng til dobbelt størrelse, og har kun fået 9 i stedet for 12. De er i ovnen nu og glæder mig til at smage 😃

  Sabby
  2 år siden

  Vi laver gerne dejen fredag aften, hjemme hos os.
  Så laver vi en halv portion lørdag og en halv søndag, altså dejen får lov bare at passe sig selv i køleskabet. Det er ikke surdej men smagen kan fornemmes lidt. Jeg kan kun forestille mig at dejen vil blive endnu bedre ved at lave en ny dej oveni “resten fra weekenden” hvis man er til boller hele ugen. Jeg vil prøve 👏 derudover bager jeg dem i dampoven, som giver samme resultat som en skål vand i bunden. Virkelig lækre boller!

  Lisbeth
  2 år siden

  Virkelig nem og god opskrift. De smager fantastisk! Jeg satte også vand i bunden af ovnen og fik de flotteste sprøde boller med et sejt indre og masser af huller. De smagte godt, men… Efter et par timer blev de mega bløde og seje. Kan de ikke holde sprødheden på skorpen eller skal de spises med det samme? Eller gør jeg noget forkert?

  Pedersen
  2 år siden

  hvad sætter man ovnen til når man har gasovn ingen varmluft?

  Anton Johannsen
  2 år siden

  Jeg prøvede dine koldhævede boller, for første gang her til morgen. de blev luftige og smagen var god. Men der manglede en del på højden. De var dog blev noget flade. Jeg har før bagt brød i en jern gryde under låg, som altid var perfekt afbagt ved 250 grader. Der vendte jeg den bløde dej ud på bordet og æltede lidt mere mel i ved at vende dejen med en spartel ( stadig blød men kunne hånteres) lidt efterhævning inden jeg dumpede det i den brændvarme gryde.
  Kunne man med dine bolle opskrift, tilføje lidt mel efter hævning og forme dem med let hånd i stedet for med ske?

  Mette Davidsen
  1 år siden

  Hvordan bliver den med tipo 00 i stedet for alm hvedemel ?
  Super god opskrift 👏