Morgener – både hverdags og weekendmorgener, der starter med hygge, varm te og lækker morgenmad med nybagte boller hører til blandt mine favoritter. Men selvom jeg ikke har de store problemer med at stå op om morgenen, så har jeg trods alt ikke lyst til at stå op flere timer før vækkeuret ringer for at ælte dej og sætte den til hævning. Derfor er jeg super glad for denne her opskrift på koldhævede boller, der efterhånden har fulgt mig i en del år. En klar morgenmadsfavorit her i huset.

Koldhævede boller til morgenmad.

Da jeg vågnede i nat ved at regnen trommede mod taget og slog mod ruderne, imens lynene glimtede og tordenen rumlede i baggrunden, blev jeg ekstra glad for, at jeg netop havde sat en portion bolledej til hævning i køleskabet, inden vi gik i seng. Hvad er vel mere oplagt end en hyggelig morgenmad med tændte stearinlys og nybagte boller på en regnvejrsmorgen?

DSC_0008

Dejen til bollerne er ualmindelig simpel og består af vand, mel, gær, salt og lidt honning eller sukker, som røres sammen. Herefter skal dejen koldhæve på køl i minimum 10 timer men gerne længere. Når dejen er færdighævet skal den blot sættes på en bageplade med en våd ske og i ovnen og bages. Nemmere kan det næsten ikke blive at servere de lækreste, hjemmebagte boller med sprød skorpe, sej krumme og store, lækre lufthuller.

Andre skønne opskrifter – Koldhævet franskbrød I Koldhævede kanelsnegle I Koldhævede grovboller I Koldhævet focaccia

Et hit til hverdag og weekend.

Selvom bollerne er dejlige til hverdag, så er de næsten endnu bedre i weekenden. Der er der for alvor er tid til at nyde en langsom morgenmad med alt det gode. Kaffe og te, udskåret frugt, ost og hjemmelavet marmelade, røræg og bacon, friskpresset juice og masser af hygge og snak om, hvad weekenden mon skal byde på?

Skal der være en snert af brunch over vores morgenmad, så laver jeg også nogle gange en lille portion af mine koldhævede kanelsnegle. Sneglene skal blot laves og sættes på køl aftenen før. Så er de lige til at sætte i ovnen før morgenmaden. Og så er der lune snegle til at skylle det sidste kaffe og te ned med.

Denne her portion dej giver ca. 12 ret store, pæne boller. Og vi spiser ca halvdelen lørdag morgen og den anden halvdel søndag morgen. Jeg rører derfor dejen sammen fredag aften, dækker skålen til med film og sætter den i køleskabet. Lørdag morgen bager jeg boller af halvdelen af dejen. Derefter rører jeg den resterende dej let sammen og sætter den tilbage i køleskabet.

Søndag morgen bager jeg så boller af den sidste halvdel af dejen. Dejen kan sagtens tåle at stå i 2-3 dage. Den klasker ikke sammen pga. den minimale mængde gær og den kølige hævning. Og så kan jeg nøjes med at røre én enkelt portion dej sammen i stedet for 2 mindre portioner.

Print opskrift Pin opskrift
4.78 fra 71 stemmer

Koldhævede morgenmadsboller

Hævetid10 t
Samlet tid10 t 20 min
Antal: 12 stk

Ingredienser

 • ½ liter koldt vand
 • 1/4 pk gær
 • 1½ - 2 tsk groft salt
 • 1 tsk honning (eller sukker)
 • 500 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere)
 • 100 gr durumhvedemel (kan erstattes af en grovere meltype)

Fremgangsmåde

 • Hæld koldt vand i en stor skål og rør gæren ud heri.
 • Tilsæt salt, honning, durumhvede og hvedemel og rør dejen let sammen til den er glat. Vær opmærksom på, at konsistensen på dejen skal være som en fast grød. Hvis dejen er for tynd, vil den løbe ud på bagepladen og bollerne vil blive flade. Er dejen for tynd, så tilsæt lidt mere hvedemel.
 • Dæk skålen til og sæt den på køl i minimum 8-10 timer, fx natten over.
 • Når det er tid til at bage bollerne, varmes ovnen op på max temperatur – min ovn kan gå til 300 °C. Imens ovnen opvarmes, sættes bollerne på en bageplade med en våd spiseske.
 • Når ovnen når max temperaturen, sættes bagepladen med bollerne i ovnen og der skrues herefter ned på 225 °C (varmluft).
 • Bag bollerne i 15-20 minutter ved 225 °C (varmluft), til de er gyldne og gennembagte og det lyder hult, når de bankes under bunden.
 • Afkøl bollerne på ovnristen og server.

Noter

Andre skønne, koldhævede opskrifter - 

 

Koldhævet franskbrød.

 

Koldhævet müslibrød.

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)