Brusebadsboller. I grunden et lidt pudsigt navn til en bolle. Jeg kan huske, at jeg første gang stødte på opskriften i en af min mors kogebøger, da jeg var lille. Men jeg kunne simpelthen ikke finde ud af, om det betød, at bollerne skulle overhældes med vand, ligesom i et brusebad. Og selvom jeg ikke syntes, at det lød logisk, så må billedet af en pladefuld boller i en brusekabine alligevel have gjort et stort indtryk på mig, for jeg husker det stadig.

Se også – Koldhævede morgenmadsboller I Krydderboller I Grove fødselsdagsboller

Nem opskrift på brusebadsboller.

Det er selvfølgelig sidenhen gået op for mig, at brusebadsboller blot henviser til en portion boller, som er super nemme og lynhurtige at lave. Modsat alle mulige andre opskrifter på boller, som er bagt med gær, skal de her nemlig ikke hæve mere end 20-25 minutter. Eller nogenlunde lige så lang tid, som det tager at tage et brusebad. I hvert fald hvis man starter tiden, fra man går ind i badeværelset, til man kommer ud igen. Og medregner hårvask, aftørring af brusekabinen, evt. hårtørring, bodylotion mm, selvfølgelig.

Den korte hævetid gør brusebadsbollerne til de ideelle morgenmadsboller. Også selvom jeg lige så godt kan indrømme, at det primært er de her koldhævede boller, vi spiser til morgenmad i weekenden. Men engang imellem bager jeg også en pladefuld klassiske brusebadsboller.

Tip! Se tips til variationer af dejen i teksten under opskriften. 

Brusebadsboller
Print opskrift Pin opskrift
4.7 fra 13 stemmer

Brusebadsboller

Hæve- og bagetid35 min
Samlet tid50 min
Antal: 12 stk

Ingredienser

 • 1 pk gær
 • ½ dl vand (lillefingervarmt)
 • 2 tsk sukker
 • tsk groft salt
 • 3 dl mælk
 • 50 gr smør (smeltet)
 • 450-500 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)

Fremgangsmåde

 • Hæld vandet i en skål og opløs gæren i det lune vand.
 • Tilsæt sukker, salt, mælk, smeltet smør og hvedemel og ælt til en blank og smidig dej.
 • Dejen kan også laves på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
 • Form dejen til 12 boller og sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad bollerne hæve tildækket i 20-25 minutter.
 • Bag bollerne ved 200 °C (alm. ovnfunktion) på midterste ovnrille i 15-20 minutter, til de er gyldne og gennembagte.
 • Lad bollerne afkøle på bageristen og server dem lune eller kolde.

Skønne variationer.

Brusebadsbollerne minder en smule om fødselsdagsboller og de er skønne med smør, ost eller marmelade. Man behøver selvfølgelig ikke kun at lave dem om morgenen. De er også helt perfekte til en kop eftermiddagste eller kaffe. Og hvem kan ikke bruge en opskrift på lækre og lynhurtige boller til en gang eftermiddagshygge?

Man kan tilføje 1 tsk stødt kardemomme til dejen, hvis man bryder sig om det. Det giver en lækker smag, som minder en smule om krydderboller. Sukkeret kan udskiftes med honning eller sirup, hvis man foretrækker det. Til gengæld anbefaler jeg ikke, at man dropper sukkeret helt. Sukkeret giver gæren et “boost”, så den lynhurtigt går i gang med at arbejde. Og når bollerne ikke får længere tid at hæve i, så er det en ret god ide.

Desuden kan man udskifte noget af hvedemelet med en grovere meltype, fx fuldkornshvedemel eller grahamsmel. Så bliver bollerne lidt ligesom disse her fødselsdagsboller med et groft twist. Og de er altså også ret lækre med pålæg, ost og syltetøj. Både til morgenmad og til eftermiddagshygge.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)