På denne her tid af året er jeg altid på jagt efter inspiration til spændende småretter – både nogle som kan bruges til årets julefrokoster, hvor vi har tradition for et mix af klassiskere og fornyelse, men sandelig også ideer til hhv. snacks og forret til nytårsmiddagen, der på festligste vis skal runde året af.
For nylig har jeg leget med en spinatroulade, som efter min mening opfylder stort set alle krav for at komme på tale til både julefrokost og nytårsmiddagen. For det første er den virkelig smuk at se på – især hvis man gør sig en smule umage med anretningen. Derudover er den supernem at lave, men endelig så har den også den store fordel, at den helst skal laves dagen før, den skal spises – den skal nemlig trække i køleskabet, inden den kan skæres ud i fine skiver. Det er derfor oplagt at vælge spinatroulade som en del af julefrokosten eller som forret, fx til nytårsaften, hvor der også skal laves en del andre ting og man derfor gerne vil have forberedt så meget som muligt i god tid.
Spinatroulade er desuden oplagt at servere for folk, som ikke bryder sig om fisk – og da jeg har en far, som indgår i lige præcis den kategori, ved jeg, hvor svært det ofte kan være, at finde på forretter uden fisk. Men spinatrouladen er så nem at lave, at man bare kan lave dobbelt portion af hhv. roulade og flødeostefyld og så kan man komme fisk i den ene roulade og udelade det i den anden. Bryder man sig ikke om laks, kan jeg eksempelvis anbefale, at man i stedet kommer et par dåser tun i flødeostefyldet. Der kan også bruges rejer – rejer er for øvrigt også lækre at kombinere med både laks og tun, men skal det overhovedet ikke være fisk, så prøv med en god skinke, gerne en lufttørret serrano, parmaskinke eller lignende. Faktisk kan der også bruges kogt eller stegt kyllingebryst, som er skåret i mindre stykker. Man skal bare sørge for, at flødeostefyldet bliver smagt godt til, da kylling ikke har en helt så kraftig smag som eksempelvis røget laks.
Spinatrouladen kan – uanset fyld – pyntes med næsten alt mellem himmel og jord. Man kan lægge skiverne på en bund af plukket salat eller spæde salatblade – det er især en fordel, hvis rouladen serveres til frokost, hvor der godt må være lidt ekstra fylde – og så ellers toppe op med diverse salatgrønt, agurke- og citronspringere og måske rejer eller andre former for skaldyr. Man kan også bare gå helt enkelt til værks og nøjes med lidt plukkede krydderurter.
Jeg synes især, det ser fint ud, når man anretter rouladeskiverne med frisk dild og citronperler, som findes på køl i større supermarkeder ved siden af rogn- og kaviarprodukterne. Citronperlerne er ikke en form for kaviar, men derimod små geléperler, hvis smag og konsistens mest af alt minder om de små hinder, som er indeni en citron. Udover at være meget dekorative, så synes jeg også, at de giver en fin smag, som passer helt perfekt til laks og spinat. Jeg har købt citronperlerne i Føtex og Bilka – de står på køl sammen med fiskeprodukterne, lige ved siden af kaviar mm.
Spinatroulade med laks
Ingredienser
- 450 gr hakket, frossen spinat
- 6 æg (delt i blommer og hvider)
- 1 dl fløde
- 2 spsk hvedemel (kan udelades)
- 300 gr flødeost naturel
- 3 spsk citronsaft
- 2 spsk sød sennep
- 1 rød peberfrugt
- 2 bundter purløg
- 200 gr røget laks i skiver
- salt og peber
- evt. frisk dild og citronperler
Fremgangsmåde
- Optø spinaten og pres den fri for væde. Kom spinat, æggeblommer, fløde, hvedemel, salt og peber i en food processor og kør til en cremet blanding. Man kan også komme ingredienserne i en skål og røre det godt sammen med en elmikser. Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt sammen med spinatblandingen. Fordel blandingen helt ud til kanten på en bageplade beklædt med bagepapir - laget skal være ca ½-1 cm tykt. Bag spinatbunden ved 200 grader (ikke varmluft) i 15-20 minutter eller til den har sat sig - mærk evt. efter ved at give bunden et let tryk med fingerspidserne. Lad bunden afkøle helt. Læg et stykke bagepapir på køkkenbordet og læg spinatbunden herpå med bagsiden opad. Træk det brugte bagepapir af.Rør flødeost sammen med citronsaft og sennep. Tilsæt hakket peberfrugt og klippet purløg. Skær laksen i mindre bidder og kom den i flødeosteblandingen. Smag til med salt og peber. Fordel fyldet på den afkølede spinatbund og rul bunden stramt sammen til en roulade ved hjælp af bagepapiret. Pak rouladen ind i bagepapir og lad den hvile på køl til dagen efter. Skær rouladen i skiver á 1-1½ cm's tykkelse og anret dem på et fad. Pynt med frisk dild og evt. citronperler på toppen.
Hvor køber man citronperler?
Heidi – I større supermarkeder – de har dem i Føtex og Bilka 😀
Hvad er citron perler, hvilken afd finder man dem
Lonnie – Jeg har skrevet meget mere om citronperler i opskriften, så jeg kopierer lige teksten ind her 🙂
…Jeg synes især, det ser fint ud, når man anretter rouladeskiverne med frisk dild og citronperler, som findes på køl i større supermarkeder ved siden af rogn- og kaviarprodukterne. Citronperlerne er ikke en form for kaviar, men derimod små geléperler, hvis smag og konsistens mest af alt minder om de små hinder, som er indeni en citron. Udover at være meget dekorative, så synes jeg også, at de giver en fin smag, som passer helt perfekt til laks og spinat. Jeg har købt citronperlerne i Føtex og Bilka – de står på køl sammen med fiskeprodukterne, lige ved siden af kaviar mm…
Til vegetarer eller andre, der ikke er til fisk, kan der anbefales at bruge hytteost m. Hakket rød peber ( er der meget væde i hyttosten, skal den selvfølgelig lige drænes lidt. Jeg laver en del vegetarisk mad og den er et hit hos alle.
Lena – Tak for dit gode råd, som hermed er givet videre 😀
Man kan måske også erstatte flødeosten med hytteost og så bibeholde laksen???
Dorte – Det er jeg sikker på, sagtens kan lade sig gøre 😀
Hejsa! Kan man tilføje lidt hakket rødløg i blandingen?
Anna – Det kan du sagtens – rødløg og purløg bidrager jo begge med lidt skarphed 😀
Det ser lækkert ud, nu kom forretten på plads til familesammenskudsgilde i julen.
Vi bliver 13, hvor stor en portion skal jeg lave, mener du?
Dorthe – Det kommer jo lidt an på, hvad I skal have bagefter, men personligt ville jeg nok lave 2 roulader og så glæde mig over at have rester 😉 Der skal næsten være 2 skiver til hver og jeg skar 22 skiver af en enkelt roulade – dog kan man måske godt skære 26 meget tynde skiver af en roulade 😉 Men hvis du laver 2 roulader, så kan du i hvert fald servere 2 pæne skiver pr mand og så kan dem, som har lyst til det, få en tredie skive 🙂
Så fik jeg lavet rouladen eller rettere to blev det til. Der var rigeligt, men dejligt med smagsprøve og rester bagefter.
Rouladen var nem at lave, og den så så lækker ud. De jeg serverede for var meget begejstrede, og en som ellers ikke er til røget laks spiste med stort velbehag.
Jeg har selv en madside på facebook og har tilladt mig at lægge et link op til din side, håber det er ok.
Dorthe – Uhh hvor er jeg glad for, at det blev en succes – jeg har selv haft stort held med at få ikke-fiske-spisere til at spise rouladen, så et eller andet må den jo kunne 😉 Det er helt i orden, at du har lagt et link op – links er altid dejlige 🙂
Rigtig godt nytår til dig 😀
Hejsa.
Tænker at denne roulade skal laves som forret til nytårsaften.
Hvad med dressing til, er det nødvendigt? Og i givet fald hvilken én?
Ann – Jeg synes egentlig ikke, at det er nødvendigt med en dressing, men hvis man alligevel synes, at der skal lidt ekstra til, så foreslår jeg en creme fraiche dressing med dild, lavet på creme fraiche, lidt citronsaft, friskhakket dild og så smagt til med sukker, salt og peber 😀
Rigtig godt nytår til dig 😀
Kan den laves med frisk spinat? 🙂 -hvis ja er det mon samme mængde?
Camilla – Du kan sagtens lave rouladen med frisk spinat, men vær opmærksom på, at spinaten i såfald skal dampes, hakkes og knuges helt fri for vand og frisk spinat svinder som bekendt en hel del ind, når det opvarmes. Jeg kan ikke sige 100 % hvor meget, du skal bruge, men jeg ville i hvert fald købe et par gode store poser frisk spinat. Så kan du evt. veje det efterhånden som du får det dampet, så du får nogenlunde den rette mængde – der må jo godt være lidt mere eller mindre 😀
Rigtig godt nytår til dig 😀
Hej Anne-Kathrine
En nem og enkel ret.
I øvrigt er det muligt selv at lave citronperler, hvis man har overskud :
200 ml. citronsaft
3-4 blade husblas
Desuden: 3-4 dl neutral madolie
En sprøjte eller pipette
Stil en skål med neutral madolie i fryseren
Varm citronsaften op (den må ikke koge) og tilsæt opblødt husblas.
Lad saften køle af uden at størkne.
Sug saften op i en sprøjte eller pipette. Dryp må (perler) dråber ned i den meget kolde madolie. Stil beholder/skål med madolie og citrondråber tilbage på køl. Når man skal bruge perlerne, tages de op af olien og skylles i koldt vand.
Anne-Mette – Tak for din hilsen og din opskrift på citronperler, som hermed er delt med alle de andre læsere. Jeg har endnu til gode at lave citronperler, men jeg har prøvet med hindbærperler til en dessert. Et rigtig sjovt projekt 😀
Rigtig godt nytår til dig 😀
Tak for en skøn opskrift. Lavede den som nytårsforret og alle var begejstret.
Jette – Det lyder godt, tak for din søde tilbagemelding og rigtig godt nytår til dig 😀
Serverede du dressing eller brød til ?
Irene – Normalt serverer jeg ikke dressing til rouladen, men man kan sagtens røre en creme fraiche dressing sammen med lidt dild eller andre friske krydderurter og servere et stykke flutes til 🙂
Hej hvor i Føtex finder jeg citronperler syntes aldrig jeg hat set dem.
Gitte – De står på køl sammen med kaviarprodukterne 🙂
Den skal prøves. Men hvilken størrelse bradepande passer til opskriften?
Anne-Mie – Jeg bruger den store bradepande fra ovnen 🙂
Har du prøvet at lave rouladen uden mel? 😊
Anne – Nej, der må jeg melde pas – jeg har endnu til gode at prøve en version uden mel 😀
Hej
Jeg har lovet at lave denne til forrest til min kæreste får gæster på lørdag. De bliver 10 drenge og dette var tænkt som en forret, hvor der er hovedret efterfølgende. Er 1 portion nok eller skal jeg lave dobbelt?
Line – Jeg ville nok lave dobbelt portion, så de som minimum kan få 2 skiver hver – det er jo drenge 😀
Bliver der rester, så kan rouladen sagtens holde sig et par dage på køl og den er superlækker til frokost 😀
Hej, det lyder nemt og lækkert. Men knækker bunden ikke når den skal køles helt af? Eller sammenligner jeg for meget med søde roulader…😊
Mie – Nej, bunden knækker ikke. Du kan ikke sammenligne bunden med søde roulader, da konsistensen mere minder om en stor æggekage/pandekage – og de er som bekendt lidt mere bøjelige og håndterbare 😀
kan man skære “wraps” ud af bunden og fryse denne ned så man kan tage frem efter behov?
Li – Det burde godt kunne lade sig gøre.
Dog er jeg ikke helt sikker på, hvordan konsistensen på flødeost og især peberfrugten bliver efter en tur i fryseren, men hvis du bare har dette in mente, burde der ikke være problemer med at fryse resten 🙂
Hej. Kan ruladen fryses om man laver den en uge i forvejen? Den ser så lækjer ud og vi ønsker at lave den som forret til konfirmasjonen😊
Maria – Jeg har endnu ikke selv prøvet at fryse rouladen, men jeg har hørt fra flere, som har frosset rouladen med et fint resultat, så konklusionen må vist være, at det kan man godt 😀
Jeg har lavet rouladen,og sikke et hit,den er fantastisk lækker og meget nem at lave.Jeg skal lave den igen,og det bliver sammen med en buffet,glæder mig til at servere den for mine gæster😋
Hilde – Hvor er det bare dejligt at høre – og rouladen er jo oplagt på en buffet 🙂
Kan man erstatte Fløde med mælk?
Line – Ja, det burde ikke være noget problem at udskifte fløden i spinatrouladen med lidt mælk 😀