På denne her tid af året er jeg altid på jagt efter inspiration til spændende småretter – både nogle som kan bruges til årets julefrokoster, hvor vi har tradition for et mix af klassiskere og fornyelse, men sandelig også ideer til hhv. snacks og forret til nytårsmiddagen, der på festligste vis skal runde året af.

For nylig har jeg leget med en spinatroulade, som efter min mening opfylder stort set alle krav for at komme på tale til både julefrokost og nytårsmiddagen. For det første er den virkelig smuk at se på – især hvis man gør sig en smule umage med anretningen. Derudover er den supernem at lave, men endelig så har den også den store fordel, at den helst skal laves dagen før, den skal spises – den skal nemlig trække i køleskabet, inden den kan skæres ud i fine skiver. Det er derfor oplagt at vælge spinatroulade som en del af julefrokosten eller som forret, fx til nytårsaften, hvor der også skal laves en del andre ting og man derfor gerne vil have forberedt så meget som muligt i god tid.

Spinatroulade er desuden oplagt at servere for folk, som ikke bryder sig om fisk – og da jeg har en far, som indgår i lige præcis den kategori, ved jeg, hvor svært det ofte kan være, at finde på forretter uden fisk. Men spinatrouladen er så nem at lave, at man bare kan lave dobbelt portion af hhv. roulade og flødeostefyld og så kan man komme fisk i den ene roulade og udelade det i den anden. Bryder man sig ikke om laks, kan jeg eksempelvis anbefale, at man i stedet kommer et par dåser tun i flødeostefyldet. Der kan også bruges rejer – rejer er for øvrigt også lækre at kombinere med både laks og tun, men skal det overhovedet ikke være fisk, så prøv med en god skinke, gerne en lufttørret serrano, parmaskinke eller lignende. Faktisk kan der også bruges kogt eller stegt kyllingebryst, som er skåret i mindre stykker. Man skal bare sørge for, at flødeostefyldet bliver smagt godt til, da kylling ikke har en helt så kraftig smag som eksempelvis røget laks.

Spinatrouladen kan – uanset fyld – pyntes med næsten alt mellem himmel og jord. Man kan lægge skiverne på en bund af plukket salat eller spæde salatblade – det er især en fordel, hvis rouladen serveres til frokost, hvor der godt må være lidt ekstra fylde – og så ellers toppe op med diverse salatgrønt, agurke- og citronspringere og måske rejer eller andre former for skaldyr. Man kan også bare gå helt enkelt til værks og nøjes med lidt plukkede krydderurter.

Jeg synes især, det ser fint ud, når man anretter rouladeskiverne med frisk dild og citronperler, som findes på køl i større supermarkeder ved siden af rogn- og kaviarprodukterne. Citronperlerne er ikke en form for kaviar, men derimod små geléperler, hvis smag og konsistens mest af alt minder om de små hinder, som er indeni en citron. Udover at være meget dekorative, så synes jeg også, at de giver en fin smag, som passer helt perfekt til laks og spinat. Jeg har købt citronperlerne i Føtex og Bilka – de står på køl sammen med fiskeprodukterne, lige ved siden af kaviar mm.

Print opskrift Pin opskrift
0 fra 0 stemmer

Spinatroulade med laks

Bagetid20 min
Samlet tid40 min
Antal: 20 stk

Ingredienser

 • 450 gr hakket, frossen spinat
 • 6 æg (delt i blommer og hvider)
 • 1 dl fløde
 • 2 spsk hvedemel (kan udelades)
 • 300 gr flødeost naturel
 • 3 spsk citronsaft
 • 2 spsk sød sennep
 • 1 rød peberfrugt
 • 2 bundter purløg
 • 200 gr røget laks i skiver
 • salt og peber
 • evt. frisk dild og citronperler

Fremgangsmåde

 • Optø spinaten og pres den fri for væde. Kom spinat, æggeblommer, fløde, hvedemel, salt og peber i en food processor og kør til en cremet blanding. Man kan også komme ingredienserne i en skål og røre det godt sammen med en elmikser. Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt sammen med spinatblandingen. 
  Fordel blandingen helt ud til kanten på en bageplade beklædt med bagepapir - laget skal være ca ½-1 cm tykt. Bag spinatbunden ved 200 grader (ikke varmluft) i 15-20 minutter eller til den har sat sig - mærk evt. efter ved at give bunden et let tryk med fingerspidserne. Lad bunden afkøle helt. Læg et stykke bagepapir på køkkenbordet og læg spinatbunden herpå med bagsiden opad. Træk det brugte bagepapir af.
  Rør flødeost sammen med citronsaft og sennep. Tilsæt hakket peberfrugt og klippet purløg. Skær laksen i mindre bidder og kom den i flødeosteblandingen. Smag til med salt og peber. Fordel fyldet på den afkølede spinatbund og rul bunden stramt sammen til en roulade ved hjælp af bagepapiret. Pak rouladen ind i bagepapir og lad den hvile på køl til dagen efter. Skær rouladen i skiver á 1-1½ cm's tykkelse og anret dem på et fad. Pynt med frisk dild og evt. citronperler på toppen.

Noter

Rouladen kan holde sig i flere dage på køl, hvis den er pakket godt ind. Den kan fryses, men man kan risikere, at det går ud over smagen i laksen og at flødeosten bliver grynet.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)