En lakseroulade med flødeost er ikke bare lækker. Det er også en nem anretning, der kan forberedes i god tid, og som gør sig godt både til frokost og til forret. Og så ser den jo bare rigtig fin ud. Især når den anrettes på en bund af blandede salatblade med citronbåde og flutes til.
Se også – Spinatvaffel med røget laks I Laksetatar I Lakserilette
Nem opskrift på lakseroulade.
En lakseroulade er jo en rigtig klassiker, når det kommer til både frokoster og forretter. Fx til påskefrokosten eller forretten til nytårsaften. Men herhjemme kan jeg nu også sagtens finde på at lave den lækre roulade på en hverdag og servere den som let aftensmad med masser af blandet salat og godt brød til. Og indimellem er det jo lige netop på en almindelig hverdag, at man for alvor sætter pris på lidt ekstra godt.
Køb ingredienserne hos Nemlig.
Måske har du bemærket den “købsknap” til Nemlig, som er dukket op i nogle af mine opskrifter? Jeg har indgået et virkelig smart samarbejde med Nemlig, hvor du med ét klik på knappen får alle ingredienserne til opskriften lagt i indkøbskurven hos Nemlig. Efterfølgende kan du selvfølgelig rette i kurven, og fjerne de varer du har i forvejen, eller tilføje varer du mangler. Det er både nemt og hurtigt.
Tip! Se mine tips til lækre variationer samt opbevaring/frysning under opskriften.
Lakseroulade
Ingredienser
- 300 gr røget laks i tynde skiver
- 150 gr flødeost naturel
- 3 spsk creme fraiche
- 1 bdt dild (friskhakket)
- 2 spsk citronsaft
- 1 tsk sød sennep (kan udelades)
- salt og peber
Desuden
- 100 gr salatblade
- 1 citron (delt i både)
Fremgangsmåde
- Læg et stykke husholdningsfilm på køkkenbordet og placer lakseskiverne herpå i en firkant (ca 20 x 25 cm), så skiverne overlapper hinanden let.
- Rør flødeost, creme fraiche, dild, citronsaft og sennep sammen og smag til med salt og peber.
- Fordel flødeostecremen ovenpå lakseskiverne, men lad ca 2 cm af den nederste kant være fri. Så er det nemmere at rulle sammen, uden at ostefyldet løber ud.
- Rul det hele sammen til en fast roulade ved hjælp af husholdningsfilmen, og læg rouladen i fryseren i ca 1 time, så den bliver skærefast. Man kan også lade rouladen hvilke på køl, men så er det lidt sværere, at skære pæne skiver.
- Skær rouladen i ca 12 skiver á 2 cm og anret på en bund af blandede salatblade. Pynt med citronbåde og server.
- Rouladen kan forberedes i god tid og lægges på køl. Husk at lægge den i fryseren ca 1 time inden den skal skæres ud. Rouladen kan desuden fryses – så skal den blot optøs i ca 1 time, inden den skæres ud.
Lækre variationer.
Er lakseroulade er jo rimelig simpel og indeholder ganske få ingredienser. Men det skal selvfølgelig ikke udelukke muligheden for at lave lækre variationer. I stedet for flødeost naturel kan man eksempelvis bruge en lækker flødeost med smag. Fx pikant, hvidløg, krydderurter eller sød chili. Og selvfølgelig kan man også erstatte den friskhakkede dild i flødeostecremen med andre former for friskhakkede krydderurter, eller man kan bruge en blanding.
Og selvom det hedder en lakseroulade, så kan man også uden problemer bruge røget ørred i tynde skiver. Ligesom man kan tilsætte en håndfuld grofthakkede rejer til flødeostecremen, hvis man synes, at der skal være lidt ekstra at tygge på.
Opbevaring og holdbarhed.
Som sagt er en lakseroulade helt oplagt som nem frokost eller forret til gæster, fordi den uden problemer kan laves på forhånd og ligge klar på køl. Selvfølgelig skal man ikke opbevare fisk i køleskabet i ugevis, men dagen i forvejen er ikke noget problem. Så får rouladen også tid til at sætte sig og trække ekstra smag.
Vil man være i rigtig god tid, så kan rouladen faktisk også fryses. Jeg fryser stort set altid lakserouladen i ca 1 time, inden jeg skærer den ud. På den måde er det nemmest at skære pæne skiver. Men rouladen kan sagtens ligge i fryseren i længere tid. Så skal man bare huske, at den skal tages ud af fryseren ca 1 times tid inden udskæring, så den ikke er stenhård.
Hej!
Er det creme fraiche 18 eller 38%?
Vh Helle
Helle – Jeg har brugt begge dele, så det er nok mest en smagssag 😀
Hej
Der skrives at laksen kan fryses i rouladen når den er lavet (hvis den tages fra frost ,kan den vel ikke fryses igen )?
Mvh Birgit
Birgit – Jeg har engang læst, at det der med at optø og genfryse kød ikke er et spørgsmål om bakterier men derimod et spørgsmål om kvalitet. Der sker nemlig det, at kødet mister saft hver gang det fryses og optøs. Så jo flere gange et stykke kød fryses og genoptøs, des mindre saftigt bliver det. Og jeg kunne forestille mig, at det samme gør sig gældende for fisk. Dog ville jeg ikke tøve med at fryse en lakseroulade, hvis jeg havde brugt laks, som havde været frosset tidligere 🙂
Laks og regnbueørred fra dambrug bør man holde sig fra. Absolut ikke bæredygtigt. Forurenende og usunde fisk.
Jørgen – Ja, du har ret i, at fisk fra dambrug ikke er af den bedste slags – men heldigvis behøver man jo heller ikke købe den slags fisk for at lave den her lakseroulade.
Generelt er det meste røget laks noget der kommer fra Norge og Færøerne og det er alt sammen opdrætter laks
Hej Anne-Kathrine, nu er nutidens laks fra dambrug ikke forurenende, som Jørgen skriver. De nuværende, og fremtidige opdrætsmetoder er ikke forurenende. I dag er det meget få ørred og laks i forretningerne, der ikke er opdrættet. Dem man fanger selv, i en å, eller havet, kan være vilde, men ikke nødvendigvis.
Allan – Nej heldigvis er der jo kommet meget mere fokus på miljø og forurening i forbindelse med dambrug, og som du selv skriver, så kan det være meget vanskeligt at skaffe fisk, der ikke er opdrættede 🙂
At nutidens ørred og laks ikke er forurenende, eller forurenede, er ikke sandt. Derudover er der problematikken med at specielt de norske fortrænger vildlaksen og lakselusen slår smolten ihjel. Der findes dog alternativer, og her mener jeg IKKE de økologiske der ikke er bedre, men derimod dem som står angivet som vildlaks. Findes bl.a. i Føtex og Bilka. Der kommer problematikken med CO2 og transport ind over da de ofte er fra Canada.
Hej, vi vil anbefale creme fraiche med 38%. Forsøgte med 18%, men så var vores dressing noget tynd.
Michael – Øv da. Jeg har brugt både 18% og 38% creme fraiche til flødeostefyldet uden problemer. Man skal dog også være OBS på, at man kan komme til at gøre en flødeost tynd (eller tyndere) – både med og uden creme fraiche, hvis man rører for meget i den. Så jeg ved ikke, om det måske kan være derfor, at jeres dressing er blevet lidt tynd?
Hej.
Kan man godt lave den dagen før, og lade den ligge i fryseren 1 døgn? Eller det bedst at den kun lige kommer ind og vender??
Mvh mRilke
Rikke – Du kan sagtens lave den i god tid og lade den ligge på frost. Men så skal du måske lige lade den optø en smuuuule, så den ikke er stenhård, når du skal skære den ud 😀
Hvor længe kan den opbevares i fryseren ?
Nina – Alt er jo relativt, men jeg ville nok ikke opbevare fisk længere end 3 måneder i fryseren, da det kan gå ud over såvel smag som kvalitet 😀