En hjemmelavet lakserilette med varmrøget laks er en fantastisk forret eller velkomstsnack, fx nytårsaften. Evt. blot anrettet i en skål med sprøde rugbrødschips til. Den er lynhurtig at lave, og så smager den bare eminent godt. Derudover er der faktisk også et hav af andre anvendelsesmuligheder for den lækre lakserilette, for den er også eminent lækker på frokostbordet, fx til påskefrokosten, og som fyld i en sandwich. Og anretter man riletten i små glas, så er den oplagt til både brunch og som en del af en tapasmenu.
Se også – Koldhævede flutes I Spinatroulade med laks I Sprøde rugbrødschips
Nem og lækker opskrift på lakserilette.
Som nævnt er det ret nemt at lave lakserilette, da den indeholder ganske få ingredienser, som blot skal røres sammen. Derfor er det heller ikke uvæsentligt, at man bruger ingredienser af en god kvalitet. Jeg anbefaler, at man køber et helt stykke varmrøget laks og selv plukker det i stykker. Det tager ingen tid og gør bestemt en forskel. Hvorvidt den røgede laks så skal være “neutral” eller med peber, krydderurter eller noget tredje bestemmer man jo selv. Og har man rester af et større stykke varmrøget laks, så kan resterne selvfølgelig også bruges til rilette.
Tip! Se mine bedste tips til servering og variationer af lakserilette under opskriften.
Lakserilette
Ingredienser
- 2 stk varmrøget laks (ca 200 gr)
- 2 spsk mayonnaise
- 4 spsk creme fraiche
- 2 spsk citronsaft
- 1 tsk sennep (kan udelades)
- 2 spsk friskhakket purløg (+ lidt til pynt)
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Fjern skindet fra laksen, pluk fisken i mindre stykker og kom det i en skål.
- Tilsæt mayonnaise, creme fraiche, citronsaft, sennep og hakket purløg og rør det hele sammen til en cremet lakserilette med en gaffel.
- Smag riletten til.
- Anret riletten i en skål (eller flere små glas) og drys med friskhakket purløg på toppen.
- Server riletten med ristet rugbrød eller flute. Den kan også anrettes på en bund af salatblade.
- Riletten kan holde sig i 3-4 dage på køl. Har man lavet for meget rilette, kan den også fryses og blot røres igennem efter optøning. Jeg foretrækker dog frisklavet rilette.
Variationer af rilette.
Umiddelbart er det jo ret naturligt, at en lakserilette indeholder laks. Men bryder man sig ikke om laks, så kan riletten sagtens laves med andre former for røget fisk. Fx et stykke varmrøget ørred eller røget makrel. Faktisk kan man også lave kyllingerilette og rilette af and, for nu blot at nævne et par eksempler. Og jeg har også fået serveret en superlækker rilette af kanin. Så der er altså flere forskellige muligheder.
Purløg også kan selvfølgelig også erstattes af andre krydderurter. Laver man en rilette med fisk, så vil jeg selvfølgelig anbefale nogle af de friske krydderurter, der særligt går godt med fisk. Jeg er eksempelvis ret vild med friskhakket dild. Og nu hvor det er sæson for ramsløg, kunne jeg da sagtens forestille mig, at tilsætte en håndfuld finthakket ramsløg til riletten. Karse og sprøde radiser vil også gå supergodt til en rilette med røget makrel.
Laver man derimod kyllinge- eller anderilette (eller kaninrilette), så kan man godt bruge nogle af de mere “kraftige” krydderurter som fx timian eller salvie.
Servering af rilette.
Som jeg allerede har nævnt, så er lakserilette oplagt til forret, på frokostbordet, som en snack/appetizer og som fyld i sandwiches. Og også gerne som en del af en brunch eller tapas, hvis den anrettes i mindre glas. Man kan selvfølgelig sagtens servere flutes eller lyst brød til lakserilette. Blandt andet kan jeg anbefale de her hjemmebagte, koldhævede flutes. Men faktisk smager riletten også helt fantastisk til ristet rugbrød. Og det er oplagt at servere en skålfuld lakserilette med sprøde rugbrødschips.
Derudover kan man anrette riletten på en bund af sprøde salatblade og med pynt af eksempvis agurkeskiver, friske krydderurter og kapers, hvis man er til den slags. Helt oplagt til forret eller som en lille, lækker frokostanretning med brød (flute eller ristet rugbrød) til.
Jeg vil hermed gerne stoppe mit nyhedsbrev.
Der er kommet for mange reklamer.
Held og lykke fremover
Bettina – Du kan desværre ikke stoppe dit nyhedsbrev ved at skrive til mig, men hvis du går ned i bunden af nyhedsbrevet, så står der “afmeld” – der skal du bare klikke. Håber du får en rigtig dejlig dag 🙂
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Kan vi ikke blive fri for de vanvittige mange reklamer – hold da op der er mange .
Hilsen Lone
Lone – Reklamer er desværre en nødvendighed her på madenimitliv. Det koster virkelig mange penge at drive en blog, som er så stor og med så mange besøgende, som min blog. Pt. har jeg ca 600.000 besøgende og 1.000.000 sidevisninger om måneden, og hvis det hele skal gå op i en højere enhed, ventetiden ikke skal være for lang, designet skal spille og vi alle skal kunne komme ind på bloggen i myldretiden, så skal der bruges en pæn bunke penge hver måned.
Lige nu er der således forskellige baggrundsreklamer, men disse burde ikke genere i de enkelte indlæg. Jeg har sikret mig, at der kun afspilles en enkelt reklamefilm i de enkelte indlæg – det varer typisk 5-10 sekunder, før den lukkes igen og den dukker ikke op igen, medmindre du åbner en ny side/opskrift. Jeg har ligeledes fået det installeret sådan, at du ikke er tvunget til at se en reklame, før du kan få adgang til opskrifterne, som man eksempelvis kender det fra Youtube. Tværtimod er reklamefilmene indstillet sådan, at de lægger sig i bunden af skærmen, hvorefter de forsvinder automatisk. Man kan således sagtens læse opskriften og indlægget, selvom filmen spiller i bunden.
Du har helt ret i, at det ville være mest optimalt med en reklamefri blog, men så vil bloggen være tvunget til at lukke, for så har jeg ikke længere råd til at drive den. Jeg lægger jo alt mit materiale ud til fri afbenyttelse. En anden mulighed kunne være, at man skal købe sig adgang til bloggen, fx igennem et abonnement, men den løsning har jeg heller ikke rigtigt lyst til, da jeg synes, alle skal have lige ret til adgang til bloggen og mine opskrifter.
Der er dog den mulighed, at du kan købe min app. Den hedder madenimitliv og koster 49 kr (engangsbeløb) og den er 100 % reklamefri 😀
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Vi får en del reklamer på mobil og andre steder etc. Her vil jeg skrive som Beatles “Let It Be” Jeg ser stadig med c,”)
Claus – Hvor er det bare dejligt at høre 🙂 Som jeg har været inde på et par gange tidligere, så er det bestemt ikke billigt at drive en blog i denne her størrelsesorden, så reklamer er en nødvendighed. Jeg tilstræber, at reklamerne virker så lidt generende som muligt, men omvendt lægger jeg også alt mit materiale ud til fri afbenyttelse, ligesom jeg står til rådighed for læsernes mange spørgsmål næsten i døgndrift. Og for at det hele skal kunne løbe rundt, skal der nødvendigvis også penge ind 😀
Jeg er så glad for dine opskrifter , reklamer dem tager vi med 👍
Hilsen Marianne.
Marianne – Hvor er det bare dejligt at høre 😀 😀 Ja, det koster jo mange penge at drive en blog, som har vokset sig så stor, som min har – faktisk har jeg pt 2 mio sidevisninger om måneden, så uden reklamer ville det slet ikke være muligt at drive bloggen. Og jeg er virkelig glad for, at I er så mange, som har forståelse for det 😀