Tunmousse hører til blandt de mange klassikere, som Karolines køkken var med til at udbrede igennem 1980’erne. Og selvom der er noget lidt “old school” over en mousse med tun, så holder den stadig. Det synes jeg i hvert fald. Og jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har serveret en tunmousse til forret, hvor alt er blevet revet væk, og fadene nærmest slikket. Og så er tunmousse jo bare helt oplagt forret til nytårsaften eller som en del af påskefrokosten.
Se også – Nemme koldhævede flutes I Vandbakkelse med tunsalat I Spinatroulade med laks
Lækker opskrift på tunmousse.
Jeg pynter min tunmousse med rejer og røget laks i skiver. Desuden får den lidt små tomater, citronskiver og masser af frisk dild. Jeg synes, at pynten giver et flot udtryk til tunmoussen, hvilket jeg rigtig godt kan lide. Mindre kan selvfølgelig gøre det, og man kan sagtens nøjes med at pynte sin mousse med lidt friskhakket dild. Men skal tunmoussen spises til forret, fx nytårsaften, kan man jo godt gøre lidt særligt ud af det.
Tip! Se mine bedste tips til tunmousse med husblas under opskriften.
Tunmousse
Ingredienser
- 2 ds tun i vand eller olie (ca 140 gr pr ds)
- 1 spsk mayonnaise
- 1 dl creme fraiche
- 2 blade husblas
- 0,75 dl piskefløde
- 0,5 citron (presset saft)
- salt og peber
Desuden
- 100 gr røget laks
- 100 gr rejer
- 50 gr små tomater (halverede)
- 0,5 citron (skåret i skiver)
- 1 bdt dild
Fremgangsmåde
- Dræn tun for vand eller olie og kom den i en skål.
- Findel tunen med en gaffel og rør den sammen med mayonnaise, creme fraiche, salt og peber.
- Udblød husblas i koldt vand.
- Pisk fløden til skum.
- Knug vandet af husblassen og kom den i en skål sammen med citronsaft. Lun citronsaft og husblas i mikrobølgeovnen i 10-15 sekunder, indtil husblassen er smeltet. Skålen kan også lunes over vandbad.
- Rør én spsk tuncreme ud i den lune husblasblanding. Gentag med 3-4 spsk tuncreme indtil husblasblandingen ikke er varm længere. Vend så blandingen tilbage i den resterende tuncreme og rør godt rundt.
- Vend flødeskum i tuncremen og smag til med citronsaft, salt og peber.
- Fordel tunmoussen i en lille form (rund eller firkantet) foret med husholdningsfilm.
- Sæt moussen på køl i 2-3 timer, indtil den har sat sig. Der er også den mulighed, at man kan fryse sin mousse, hvis man vil lave den i god tid.
- Vend den stivnede tunmousse ud på et fad med bunden øverst og fjern husholdningsfilmen. Pynt moussen med røget laks, rejer, små tomater, citronskiver og frisk dild.
- Server moussen med brød og evt. creme fraiche dressing.
Serveringsforslag og dressing.
Vil man ikke pynte sin tunmousse med rejer og laks, så kan man i stedet lægge hårdkogte æg i kvarte sammen med tomatbåde rundt i kanten. Det er især oplagt, hvis tunmoussen skal bruges til frokost. Måske til en julefrokost i løbet af december, eller som en del af en god påskefrokost.
Vil man gerne have dressing til tunmoussen, så kan man røre creme fraiche sammen med friskhakkede krydderurter (dild, purløg, persille) og smag til med citronsaft, et nip sukker, salt og peber. Man kan også lave en thousand island dressing til moussen. Personligt laver jeg aldrig dressing, når jeg serverer tunmousse, men jeg har ofte fået det andre steder.
Tunmousse med husblas.
Der findes opskrifter på tunmousse uden husblas, som blot er rørt sammen med lidt creme fraiche og mayonnaise. Det er helt klart nemmere, og man undgår at kaste sig ud i brugen af husblas. Efter min mening er der dog ikke tale om tunmousse men derimod en tunsalat, hvilket selvfølgelig også kan være godt. Det er bare ikke det samme.
Derudover findes der opskriften på tunmousse fra Karolines køkken, som laves med smør. Den smager okay, men jeg foretrækker helt klart en tunmousse, som er sat med husblas, og som er lækker og luftig. Præcis som en tunmousse skal være. Og selvom den er lavet med husblas, så er det på ingen måde svært, hvis bare man følger opskriften.
Få succes med husblas.
Det “farlige” ved husblas er, at husblassen kan klumpe/trevle. Det kan fx ske, når den varme, smeltede husblas møder en kold creme, saft eller i det her tilfælde tunblandingen. Den varme husblas får “et chok” i mødet med det kolde og stivner.
Desværre har jeg oplevet mange forskellige opskrifter, hvor der bare står noget a la – pisk den smeltede husblas i cremen/moussen/fløden. Og det kan godt lade sig gøre, men det kan altså også meget nemt gå galt. Jeg sørger derfor altid for at temperere min husblas som beskrevet i opskriften, inden den vendes sammen med “det kolde”.
Når husblasblandingen har fået tilsat tilstrækkeligt meget tuncreme og stort set er afkølet, kan man uden problemer vende den i den resterende tuncreme. Og det er sådan set det. Det samme trick bruger jeg, når jeg laver fromager og mousser til kager. Og jeg har endnu aldrig oplevet, at finde klumper af husblas.
Hej.
Tak for dine dejlige opskrifter. Kan din tun muosse fryses ned når det er lavet på husblas. På forhånd tak.
Venligst Bente Edson.
Bente – Jeg har ikke selv prøvet det, men du er bestemt ikke den første, der har spurgt og jeg har efterhånden kigget så mange steder, at jeg vil vove den påstand, at det godt kan fryses. Det er i hvert fald det indtryk, jeg får, når jeg søger rundt omkring 😀 😀
Vil man kunne lave den dagen før den skal serveres? 🙈😁
Sanne – Ja, det kan du uden problemer. Jeg laver som regel tunmousse dagen i forvejen, når jeg laver det 😀
Har prøvet at fryse den. Og den var lige så god efter frisk pynt. 😋
Aase – Jeg har ikke selv prøvet at fryse tunmoussen, men jeg har hørt fra flere, at det sagtens kan lade sig gøre 😀
Mine gæster var fuldstændig vilde med tunmoussen! 👍 Tak for at dele alle dine opskrifter! ♥
Nelie – Hvor er det bare dejligt at høre – og også dejligt at vide, at jeg kan være med til at inspirere med mine opskrifter 😀
Den er rigtig god.. brugte citron mayo og rejer og rød caviar og frisk dild og citron skiver som pynt og undlod laks… virkelig lækkert
Pia – Åhhh det lyder altså også bare superlækkert. Og rigtig godt nytår til dig 😀
Jeg har lavet tunmousse i mangę år med husblas og laver flere af gangen fryser det så har man altid til frokost hvis der kommer uventet gæster 👏👏👏👏
Tunmousse er så godt! Jeg har med held frosset tunmousse med husblas. Den kan safte en smule, når den er tøet op, men det kan helt undgås, hvis man tilsætter opskriften 1-2 mosede, hårdkogte æg.
For mig er ørredrogn et must i en tunmousse. De røde “perler” er smukke i en ellers ret leverpostejfarvet masse, og de popper så dejligt i munden, når man spiser moussen.
Min opskrift ligner meget den her på siden. Dog var moussen oprindeligt tilsat hakket dild. Jeg havde bare ingen dild, da jeg lavede den første gang, så jeg tilsatte i stedet “8 hakkede krydderurter”, som man kunne få på frost dengang. Det smagte så godt, at jeg fortsatte med dem frem for dilden. Jeg kan ikke længere finde den blanding i handlen her i DK, men de har den i Citti i Flensborg – endda i tre forskellige mærker!
Beri – Tusind tak for din hilsen – jeg har faktisk overvejet det med “kaviar” i moussen, da det ser så fint ud, men jeg glemmer det altid. Måske det engang lykkes 😀
Jeg har også lige været i Citti, men jeg skal bestemt kigge efter de frosne, hakkede krydderurter næste gang – sådan nogle er rare at have i fryseren på denne her tid af året 😀
Paprika kan hjælpe med farven
Den her kom lige paa rette ojeblik. Jeg kobte en pose frosne rejer og en 100 gram roget laks, da jeg saadan havde lyst, men har ikke brugt dem. der er 2 daaser tun i pantry, saa det maa vaere et tegn. Selv i Syd Afrika og i osende regn, kan man da godt spise lidt laekkert dansk. Tusind Tak, Anne Kathrhine. Venlig hilsen Marianne Klint Taylor , Fairland, Johannesburg.
Marianne – Så dejligt at høre – og lidt hyggeligt at sidde i Syd Afrika og spise en skøn, dansk klassiker 😀
Hvor hyggeligt at sidde at læse om jeres forskellige indlæg, som der kommer fra nær og fjern, DK eller Sydafrika, som jeg lige har læst.
I Disse corona tider særlig godt. 🥰
Tak nem at gå til. Hurtig og lave.😄
Helle – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
Jeg har desværre kun 1/2 liter fløde, mon man kan erstatte resten med blødt smør (som jo kom i “den gamle” opskrift fra Karolines køkken…?
Hilsen og rigtig god påske ;0)))
… 1/2 deciliter ….
Pia – Jeg ville nok i stedet nøjes med bare at bruge den halve deciliter fløde og så leve med, at den færdige mousse bliver knap så luftig. Hvis du skal til at blande smør i en mousse, som er lavet med husblas, så tror jeg, at det bliver et lidt spøjst resultat 🙂
Når man kan varme husblas op over vandbad kan man også køle den ned over koldt vand til den er i nærheden af det den skal i, man skal blot røre i den ellers lægger den sig på bunden så bare i med det hele på en gang, det har aldrig trevlet for mig
Jens – Jeg må indrømme, at jeg altid bruger mikrobølgeovnen, når jeg skal smelte husblas. Men jeg har aldrig hørt om tippet med at køle det ned over koldt vand, så det kan være, jeg skal prøve det engang. Men når jeg alligevel skal røre i husblassen, så den ikke lægger sig i bunden, så er der vel ikke den store forskel på at røre lidt af tunblandingen i samtidig, inden det hele vendes sammen? 🙂
Vil prøve denne tunmousse til nytårs aften. Men hvor lang tid i forvejen kan den laves?
Sanne – Jeg vil anbefale, at du laver den dagen i forvejen. Så du kan sagtens lave den i dag 😀
Anne-kathrine tusind tak for svaret.
Havde tænkt på at lave den i aften så det kan jeg jo roligt gøre. 😉
Godt nytår. 🎊
Virkelig god. Tak for opskrift
Bente – Velbekomme. Dejligt at jeg kunne være med til at inspirere 😀
Tak for altid gode opskrifter👌😃 Jeg skal lave moussen på torsdag og vil lige forhøre mig om du har en opskrift på en dressing hertil? Syntes ikke jeg kan finde det iblandt alle dine opskrifter.
Mvh Anne Mette
Anne Mette – Jeg må indrømme, at det er yderst sjældent, jeg har fået dressing til tunmousse, så det er nok derfor, du har haft lidt svært ved at finde en 🙂 Skal der dressing til, så foreslår jeg en god creme fraiche dressing – enten lavet på creme fraiche med friskhakkede krydderurter (dild, purløg, persille), citronsaft, sukker, salt og peber, eller den gode gamle thousand island dressing, bestående af creme fraiche med lidt ketchup, sød chilisauce, paprika, sukker, salt og peber 🙂
Jeg er italiener og selv om jeg har boet i Danmark ret længe, havde jeg aldrig lavet tunmousse før (eller smagt den, for den sags skyld). Men det gjorde jeg i dag, og det var en stor succes! Mine ti gæster blev rigtigt glade for moussen og jeg fik mange komplimenter 😉 tusind tak og god påske
Clo – Nøj hvor er det bare dejligt at høre, at det blev en kæmpe succes med din tunmousse. Rigtig god påske til dig også 😀
Hvor længe kan mousse holde sig i køleskabet ???
Eva – Den kan holde sig 3-4 dage i køleskabet. Men der er jo tale om fisk, så vær lige lidt OBS på holdbarheden 😀
Hej.
Jeg har nogle spørgsmål til opskriften. Der står at der skal bruges 0,75 dl piskefløde, som svarer til 7,5 cl. Det virker på mig som en meget lille andel. Er det korrekt?
Viser billedet resultatet af opskriften, eller er det dobbelt op?
Hvor stor er formen?
På forhånd tak, hilsen Birgit
Birgit – Det er helt korrekt, at der skal bruges 0,75 dl piskefløde. Du skal jo tænke på, at udover piskefløde skal der også bruges 1 dl creme fraiche + lidt mayonnaise til 2 ds tun, så hvis man bruger mere fløde, så tror jeg, at det bliver svært at få øje på tunen 🙂 Portionen på billedet er lavet ud fra 1 x opskrift – dvs. ikke dobbelt opskrift. Formen er ca 15 x 20 cm, og jeg vurderer, at der er forret til 4 personer. Men så er der selvfølgelig også pyntet med røget laks og rejer 🙂
Hvis man dobler opskriften, skal der så også dobbelt husblas i?
Chris – Ja, det skal der. Ellers risikerer du, at den ikke kan stå 😀
Jeg har lavet efter samme opskrift i mange år , TunMoussen kan fryses
Tages op aftenen før læg den på et fad
Anna Rigmor – Tusind tak for tippet. Jeg har tidligere været i tvivl om, hvorvidt tunmousse kan fryses eller ej, men det lyder som en supergodt trick, at tage den op og lægge den på et fad 🙂
Hejsa
Kan jeg bruge græsk yoghurt i stedet for cremefraiche?
Kh. Eva
Eva – Ja, det kan du uden problemer 😀
Hej Anne-Kathrine
Super mange tak for svar 😊🥰👍
Eva – Velbekomme 😀 😀
Hej ….
Kan du komme med et forslag til, hvis det skal være en portionsanretning …
Tak for mange knald gode opskrifter …
Mvh Joan
Joan – Hmmm… altså hvordan du skal fordele det til portionsanretninger? Jeg ville nok bare fordele tunmassen i små folieforme foret med husholdningsfilm og så lade dem sætte sig. Derefter kan de jo vendes ud på en bund af salat og pyntes fint 😀
Havde ganget den op til 52 personer.
Desværre stivnede den overhovedet ikke 🤦🏼♀️
Men absolut ingen trevler
Mette – Det lyder da godt nok mystisk, hvis en portion tunmousse med 26 blade husblas overhovedet ikke ville stivne. Kan du mon være kommet til at regne forkert, og brugt for lidt husblas. Indimellem kan det i hvert fald godt smutte for mig, når jeg skal regne store portioner ud. Men hvis jeg ganger opskriften til 4 personer, som indeholder 2 blade husblas, op til 52 pers, så kommer jeg frem til, at du skal lave 13 x opskrift = 26 blade husblas.
Den ser godt ud men hvad skal jeg bruge røget laks til, det står der ikke noget om
Ilse – Jeg forstår vist ikke helt dit spørgsmål? Jeg har skrevet, at man servere tunmoussen på brød eller salat og eventuelt med røget laks eller rejer til. Det er altså bare et forslag fra min side, som man kan følge eller lade være 😀 Præcis som når man ser en opskrift på frikadeller, og der til sidst står, at frikadellerne evt. kan serveres med kartofler eller rugbrød. Det er ikke noget man SKAL, men opskriften forslår det som en mulighed 😀
Hvis man gerne vil have en mere blød tunmousse, kan man så bare undlade at putte husblas i?
Ruth – Lige denne her tunmousse bliver ret flydende, hvis du ikke “sætter den” med husblas. Næsten en tunsauce 😉 Vil man gerne have en mere blød mousse, så vil jeg i stedet anbefale dig at lave en tunsalat, og røre tun sammen med creme fraiche, mayonnaise, citronsaft, salt og peber.
Alternativt kan du prøve denne her opskrift på tunmousse uden husblas, hvor jeg rører tunen sammen med lidt flødeost. Det smager også godt 😀 😀
https://madenimitliv.dk/tunmousse-uden-husblas/
Hvor mange husblad skal der bruges til 30 personer?
Heidi – Der skal bruges samme mængde husblas, som du vælger at fordoble opskriften. Laver du 2 x opskrift, skal du fx bruge dobbelt mængde husblas. Man skærer ikke ned i mængden af husblas, man ganger bare op ligesom med alle de andre ingredienser 😀
Det ser ud som om at ingredienslisten er forsvundet? Jeg har lavet denne opskrift i mange år, men kan ikke huske præcis hvad der skal i af hver 😳
Jennifer – Ja, jeg har desværre været lidt udfordret på enkelte af opskrifterne i dag, i og med at Madenimitliv Madklub blev lanceret. Det gik ud over nogle opskrifter, hvori der opstod en fejl og manglende ingrediensliste. Men det blev heldigvis lynhurtigt rettet, og nu fungerer det hele igen 😀
Hej, kan man komme finthakket løg i? ☺️
Ida – Ja, du kan sagtens tilsætte finthakket (eller revet) løg til tunmoussen 😀 😀
Lavede den til påskefrokosten for 1 gang ,den smagte godt og der blev spist op ,tak for en rigtigt god opskrift.
Bettina – Velbekomme og tak for din tilbagemelding. Dejligt at du kunne bruge opskriften 😀 😀