Vi elsker en god tunmousse herhjemme. Og det er vi bestemt ikke ene om, for herinde på Madenimitliv er I også vældig glade for min opskrift på hjemmelavet tunmousse, som især hitter som forret til nytår og på påskefrokostbordet. Dog møder jeg gang på gang det samme spørgsmål: “Kan man dog ikke lave tunmousse uden husblas”? Og svaret er faktisk både ja og nej.
Nem opskrift på tunmousse uden husblas.
En god og luftig tunmousse, der kan holde sig selv, kræver husblas. Der findes godt nok opskrifter på tunmousse uden husblas. Fx tun rørt med lidt creme fraiche, hvilket efter min bedste overbevisning bør kaldes en tunsalat. Eller den berømte tunmousse fra Karolines køkken, der laves med 3 ds tun og 1 pk smør. Jeg må dog indrømme, at den bliver en smule for kompakt til mig.
Men så er der denne her tunmousse uden husblas, som jeg har fået ideen til af jer skønne læsere derude. Nemlig tun som blendes med flødeost til en luftig og cremet konsistens, og efterfølgende smages til med mayonnaise, citronsaft, salt og peber. Og den holder altså 100 %, hvis man gerne vil lave lækker tunmousse uden husblas.
Tip! Se også mine bedste tips til tunmousse uden husblas under opskriften.
Tunmousse (uden husblas)
Ingredienser
- 2 ds tun i vand eller olie (ca 140-150 gr pr. dåse)
- 150 gr flødeost naturel
- 2 spsk mayonnaise
- 2 spsk citronsaft
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Afdryp tunen og kom den i en foodprocessor/minihakker med flødeosten.
- Kør tun og flødeost ganske kort til en cremet konsistens. Den må endelig ikke blendes for længe, for så kan moussen blive flydende.
- Kom tunen i en skål og tilsæt mayonnaise, citronsaft, salt og peber efter smag.
- Lad tunmoussen trække på køl indtil servering.
- Ved servering "kugles" en skefuld tunmousse op med en ske og anrettes på salatblade, ristet brød eller lign. Pynt evt. med citron og røget laks eller rejer.
- Evt. rester kan gemmes på køl i 2-3 dage. Tunmoussen kan desuden fryses.
Tips til opskriften.
Har man ikke en foodprocessor eller minihakker, så kan man også komme tun og flødeost i en skål og bruge en stavblender. Og faktisk kan man også nøjes med at blande tun og flødeost med en gaffel. Dog bliver konsistensen med “gaffel-metoden” knap så luftig og cremet, men mere som en klassisk tunsalat.
Konsistensen på tunsalat uden husblas bliver ikke helt så luftig og skærefast som den traditionelle tunmousse. Men med lidt forsigtighed kan den sagtens “kugles” op med en ske og anrettes fint på salatblade eller ristet brød. Jeg bruger 2 spiseskeer dyppet i koldt vand, når jeg former tunmoussen. Den ene ske “scooper” jeg moussen op med, og den anden bruger jeg til at skubbe moussen af skeen med.
Se også – Lakseroulade I Tunsalat I Rejesalat
Til forret og frokost.
Det er efterhånden ved at være en del år siden, at tunmoussen gik sin sejrsgang over det ganske land og blev en sand “landeplage”. Men ikke desto mindre er den skønne ret stadig populær og en evig klassiker, hvilket jeg mærker hvert år op imod nytår, hvor moussen er en rigtig favorit-forret.
Efter nytår går der lige nogle måneder, hvor opskriften ligger i “dvale”, men så får den et gedigent comeback til påske, når vi skal finde på skønne retter til påskefrokostbordet.
Og en god tunmousse er da også helt perfekt til forret og på frokostbordet. Den er både superlækker og nem at lave. Ikke mindst denne her tunmousse uden husblas. Og så har den jo samtidig den store fordel, at den kan laves i forvejen, fx dagen før, og blot opbevares på køl indtil servering.
Det er nogle rigtig lækre opskrifter og karakteren UG med kryds og slange🥰👏❤️❤️❤️❤️❤️
Anette – Tusind tak, hvor er det bare dejligt at høre 😀
Når jeg laver tunmousse, som hele familien her også elsker, så laver jeg altid en lækker dressing til. Og det gør altså tunmoussen til en ekstra lækker ret eller forret. Dressingen består så af skyr, som jeg altså også putter i min mousse. Opskriften på dressingen er blevet til lidt efterhånden: Så tag tre dele skyr, en del mayonnaise, et revet løg, gerne lidt rigeligt og så masser af tørret dild, og tilsidst smages til med salt og evt. lidt sukker. Og når der bruges skyr, behøver man ikke at komme citron i. Velbekomme!
hej.
jeg vil prøve at lave den med vegansk “ost”, da jeg ikke tåler mælkeprodukter .. håber at den bliver god trods alt
Pia – Jeg håber, at det bliver en succes, og du skal være meget velkommen til at komme med en tilbagemelding herinde 😀 😀
Gad nok vide hvad jeg har gjort galt, har fulgt opskriften, men det er en gang tynd pjask, øv. Det har stået koldt i mange timer.
Christel – Øv da. Det lyder som om, at du måske er kommet til at blende det for længe. Flødeost kan godt blive tyndt/flydende, hvis det røres for meget. Nu ved jeg jo ikke, om du har brugt en fedtfattig flødeost, men de fedtfattige udgaver bliver endnu hurtigere flydende.
Nej jeg har brugt en helt alm flødeost, men det kan da godt være jeg har blendet det for meget, kan være jeg skal prøve at blende tunen godt inden osten kommer i. Men tak for dine altid lækre opskrifter
Har kun flødeost med hvidløg i ,og pikant ost ,hjemme hvordan vil det smage tror du ?
Eva – Det er jeg sikker på ikke gør noget særligt. Jeg tror, at begge smage vil fungere fint – tun smager jo trods alt ret kraftigt, så jeg tænker kun, at smagen i flødeosten vil fungere som krydderi 😀