Jeg elsker koldhævede flutes, langtidshævede boller og brød som “tager tid”, men engang imellem så er tid bare ikke det, som der er mest af. Fx når suppen snurrer på komfuret og klokken er lidt i spisetid og man pludselig opdager, at brødet som egentlig var beregnet til suppen, er blevet spist, glemt eller for gammelt. For nu blot at nævne nogle eksempler som sagtens kunne have udspillet sig her i huset.

Ovenstående lader os tilbage med rundt regnet 3 muligheder – man kan droppe brødet til suppen (det er vi ikke så gode til herhjemme), man kan starte bilen og hente et brød og endelig man kan finde en skål frem og bage et hurtigt madbrød på nogenlunde samme tid, som det tager os at køre ud og købe et brød af en ordentlig kvalitet. Jeg vil til enhver tid foretrække den sidste mulighed og bikse et hurtigt madbrød sammen.

Denne her opskrift på et lynhurtigt og lækkert madbrød har efterhånden fulgt mig i en del år og oprindeligt er der vist tale om en opskrift fra Karolines køkken. Af samme grund blev der brugt både mælk, yoghurt og smør i originalopskriften, men i årenes løb har jeg skiftet smør ud med olie og jeg bager også lige så ofte brødet på ren vand i stedet for mælk og det sker der, efter min mening, ikke det fjerneste ved.

Brødet er lynhurtigt at bage, da det hverken skal æltes eller hæves, men blot røres sammen, formes med fugtige fingre og sættes i en kold ovn og ca 20 minutter senere er der nybagt brød klar til forretten, suppen, gryderetten, oste- og pølsebordet, eller hvad det nu kunne være. I denne her udgave er der brugt rosmarin som smagsgiver, men der kan bruges alle mulige andre krydderier og der kan kommes hakkede soltørrede tomater, ost i tern eller oliven i dejen. Toppen kan ligeledes pyntes med revet ost, kartofler i ultratynde skiver eller noget helt tredie, så det gælder bare om at bruge sin fantasi og så tilpasse brødet, så det passer helt perfekt til den mad, som det skal spises sammen med.

Hurtigt madbrød

Samlet tid30 min
Antal: 8 stk

Ingredienser

 • 1 dl lunkent vand
 • 1 dl lunkent mælk (kan erstattes af vand)
 • ½ pk gær
 • 1 tsk groft salt
 • 1 tsk sukker
 • 1 tsk tørret rosmarin
 • ½ dl yoghurt naturel (eller lign. syrnet mælkeprodukt)
 • 100 gr grahamsmel (hvedemel eller andre former for groft mel kan også bruges)
 • 250 gr hvedemel
 • 1 spsk olie
 • havsalt og tørret rosmarin til pynt

Fremgangsmåde

 • Kom vand og mælk i en skål og rør gær ud heri. 
 • Tilsæt salt, sukker, rosmarin, yoghurt, grahamsmel og hvedemel. Rør let rundt i skålen og tilsæt olien som det sidste. Rør sammen til en glat og let klistret dej. 
 • Vend dejen ud på et stykke bagepapir, fugt fingrene og bred dejen ud til en cirkel – ca 20 cm i diamter og 2-3 cm høj. Klistrer dejen for meget, så fugt fingrene yderligere et par gange undervejs. Når brødet er pænt og glat drysses evt. med tørret rosmarin og havsalt. 
 • Rids brødet næsten igennem med en skarp kniv, så der dannes 8 trekanter, som kan brækkes fra hinanden, når brødet er bagt. Sæt brødet i en kold ovn og tænd på 225 °C (alm. ovn - ikke varmluft). 
 • Bag brødet i ca 20 minutter, til overfladen er gylden og brødet er gennembagt. Server brødet lunt – det er bedst samme dag, som det er bagt, men stykkerne kan godt fryses.

Noter

Jeg pensler sjældent brødet, da overfladen som regel bliver rigeligt fugtet af vandet fra hænderne, når brødet formes. Dog kan man sagtens pensle med lidt ekstra vand eller mælk, inden brødet drysses med rosmarin og havsalt og bages.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)