Uhhhmmm valnøddebrød. Jeg elsker valnøddebrød og hvis jeg får lov til at bestemme, når vi engang imellem køber et brød hos bageren, så er det næsten 100 % sikkert, at vi forlader butikken med et valnøddebrød under armen. Endnu bedre bliver det dog, hvis det er et valnøddebrød af den hjemmebagte slags og sådan et har jeg lavet i dag. Og jeg har faktisk også allerede spist endeskiven (+ adskillige skiver mere) med koldt smør på til en god kop te, men lige når det kommer til et saftigt og nybagt valnøddebrød, så er det altså ikke så nemt at holde igen. Heldigvis er det et stort brød, så der er også til Morten kommer hjem fra arbejde og forhåbentlig også til et par skiver i aften, men det vil tiden jo vise.

Udover at spise det med koldt smør, så egner valnøddebrødet sig også perfekt til ost, pålæg og gode pølser eller bare til at spise i tykke humpler til en god gryderet. Og så selvfølgelig på morgenbordet, hvor det evt kan serveres ristet, hvis brødet ikke længere er helt friskbagt. Brødet kan desuden nemt fryses, så overvej evt at lave dobbelt portion og kom så det ene brød i fryseren. Så er der lækker hjemmebag til en anden god gang.

Jeg har tilsat en smule maltekstrakt, som jeg i tidernes morgen har købt hos Urtegaarden, til valnøddebrødet. Malt har en lækker, let bitter og “mørk” smag – lidt som man kender det fra øl og rugbrød, som jeg synes klæder valnøddebrødet ganske fortrineligt. Malt kan dog sagtens udelades eller erstattes – fx kan man erstatte lidt af melet med mørk maltmel, bare 1-2 spsk eller man kan erstatte noget af vandet med (mørk) øl. Det giver nogenlunde samme resultat og samme gode smag.

Print opskrift Pin opskrift
5 fra 2 stemmer

Valnøddebrød

Hæve- og bagetid2 t
Samlet tid2 t 15 min
Antal: 1 stk

Ingredienser

 • dl vand (lillefingervarmt)
 • ½ pk gær
 • 1 spsk sirup
 • 1 spsk maltekstrakt (kan udelades)
 • 2 tsk groft salt
 • 100 gr valnødder (grofthakkede)
 • 100 gr fuldkornshvedemel
 • 2 spsk olie
 • 350 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)

Fremgangsmåde

 • Hæld vandet i en skål og opløs gær i vandet. 
 • Tilsæt sirup, evt maltekstrakt, salt, valnødder og fuldkornshvedemel. Rør rundt og hæld herefter olie og hvedemel i skålen. 
 • Ælt dejen grundigt til den er blank og smidig og lad den herefter hæve tildækket et lunt sted i ca 1 time. 
 • Vend dejen ud på et meldrysset bord og form den til et aflangt brød. Læg brødet på en bageplade beklædt med bagepapir og skær en ridse på langs af brødet med en skarp kniv. 
 • Lad brødet efterhæve i ca 30 minutter og pensl det herefter med vand. 
 • Bag brødet ved 200 °C (alm. ovnvarme - ikke varmluft) i 30-40 minutter, indtil det er gennembagt og det lyder hult, når man banker på det. Lad brødet afkøle på bageristen. 

Noter

Brødet kan fryses, så det er nemt, at lave en dobbelt portion, når man alligevel er i gang. Så kan man spise det ene brød og gemme det andet i fryseren. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)