Jeg elsker langtidshævet brød og boller, som “tager tid”. Men engang imellem så er tid bare ikke det, der er mest af. Fx når suppen snurrer på komfuret og man pludselig opdager, at brødet som egentlig var beregnet til suppen, er blevet spist, glemt eller for gammelt. For nu blot at nævne nogle af de eksempler, som sagtens kunne have udspillet sig her i huset. Og så er det, at jeg bager det her hurtige madbrød.
Se også – Koldhævede flutes I Kartoffelbrød med ost I Tomatsuppe
Nem opskrift på lynhurtigt madbrød.
Denne her opskrift på et lynhurtig og lækkert madbrød har efterhånden fulgt mig i en del år. Oprindeligt er der vist tale om en opskrift fra Karolines køkken, og af samme grund blev der brugt både mælk, yoghurt og smør i originalopskriften. Men i årenes løb har jeg altså skiftet smør ud med olie og jeg bager også ofte brødet på vand i stedet for en blanding af vand og mælk. Og det sker der, efter min mening, ikke det fjerneste ved.
Tip! Se også mine bedste tips til skønne variationer af madbrødet under opskriften.
Hurtigt madbrød
Ingredienser
- 1 dl vand (lillefingervarmt)
- 1 dl mælk (lillefingervarmt)
- 25 gr gær
- 1 tsk salt (jeg bruger groft salt)
- 1 tsk sukker
- 1 tsk tørret rosmarin
- 0,5 dl yoghurt naturel (eller lign. syrnet mælkeprodukt)
- 100 gr grahamsmel (kan erstattes af hvedemel)
- 250 gr hvedemel
- 1 spsk olie
Desuden
- 1 tsk tørret rosmarin
Fremgangsmåde
- Kom vand og mælk i en skål og rør gæren ud i blandingen.
- Tilsæt salt, sukker, rosmarin, yoghurt, grahamsmel, hvedemel og olie og rør sammen til en glat og let klistret dej.
- Vend dejen ud på et stykke bagepapir. Med fugtige fingre bredes dejen ud til en cirkel – ca 20 cm i diamter og 2-3 cm høj.
- Rids brødet næsten igennem med en skarp kniv, så der dannes 8 trekanter, som kan brækkes fra hinanden, når brødet er bagt. Drys med tørret rosmarin på toppen. Jeg pensler ikke brødet med vand, æg eller lign.
- Sæt brødet i en kold ovn og tænd på 225 °C (alm. ovnfunktion). Bag brødet i ca 20 minutter, indtil overfladen er gylden og brødet gennembagt.
- Server brødet lunt. Det er bedst samme dag, som det er bagt. Brødet kan desuden fryses.
Tips til lækre variationer.
Madbrødet er lynhurtigt at lave, da dejen hverken skal æltes eller hæves. Den skal blot røres sammen, formes med fugtige fingre og sættes i en kold ovn. Og ca 20 minutter senere er der nybagt brød klar til forretten, suppen, gryderetten, oste- og pølsebordet, eller hvad det nu kunne være.
I denne her udgave er der brugt rosmarin som smagsgiver, men der kan bruges alle mulige andre slags krydderier. Der kan desuden kommes “fyld” i dejen i form af friskhakkede krydderurter, hakkede soltørrede tomater, oliven eller ost i tern.
Toppen kan ligeledes pyntes med revet ost, kartofler i ultratynde skiver, tynde løgskiver eller noget helt tredje. Det gælder bare om at bruge sin fantasi og så tilpasse brødet, så det passer helt perfekt til den mad, som det skal spises sammen med.
Æv mit brød bliver slet ikke så flot hævet op som på dit billede… det forbliver nærmest helt fladt..
Jannie – Brødet er ikke sådan specielt højt og det er heller ikke meningen – det er jo ikke et brød, som man skal skære i skiver men nærmere brække et stykke af og spse til maden. Mit brød er vel 3 cm højt, så det er også ret fladt, men det kan være, at det snyder og ser lidt højere ud i den vinkel, som jeg har fået taget billedet i 🙂
Brødet ble kjempegodt. Baker det for andre gang nå. Tusen takk for oppskrift på et raskt og godt brød.
Mette – Vebekomme. Dejligt at høre, at det blev en succes 🙂
Jeg havde ikke andre krydderurter end tørret basilikum hjemme da jeg skulle bage brødet 😅 så tilsatte dejen lidt havregryn (og lidt ekstra mælk for at opveje), lidt hørfrø og lidt solsikkekerner. Det blev drysset med lidt friskkværnet sort peber og hvidløgssalt 😊 super lækkert brød der gjorde sig godt til lasagne og salat.. tak for opskrift!
Maria – Dejligt at høre, at det blev en succes 🙂
Jeg elsker det brød, og bager det nu for anden gang – denne gang med rosmarin, timian og chiliflager på toppen. Næste gang bliver det med nyt “fyld/pynt” – rosmarin, tomater og feta, tænker jeg. Tak for dejlig og nem opskrift.
Lisbeth – Hvor er det altså bare dejligt at høre – og det lyder som nogle superlækre variationer 😀
Ville man kunne undvære den halve deciliter yoghurt/creme fraiche?
Jeg har nemlig intet der minder om det i huset ?
Janni – Tjaaa, jeg synes da, at du skal give det et forsøg – erstat evt med lidt mælk, hvis du har og ellers så bare lidt ekstra vand 🙂
Syrnede produkter kan generelt erstattes af mælk med et skud citronsaft i.
Det smagte super godt! Så ud præcis som det på billedet, så det var jo lækkert. 🥳
Frederikke – Dejligt at høre. Herhjemme er brødet også en af favoritterne, når vi skal bruge lidt madbrød som tilbehør 🙂
Sig mig en ting:
Skal disse madbrøds trekanter ikke koldhæve ?
Randi – Nej, brødene skal ikke koldhæves – hvis det var tilfældet, så ville jeg aldrig komme 25 gr gær i dejen men nok nærmere 10-15 gr. Modsat koldhævede brød, som tit er langsommelige at lave, så skal denne her dej blot røres sammen, formes og bages – det er derfor, at det kaldes et hurtigt madbrød 🙂
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Ok, jeg har lige bagt den i dag,,,koldhævet, men dog med en del ændringer. Bla 14 g gær. Det blev ganske godt.
Men næste gang vil jeg skære brødene helt igennem før bagning. De var ikke rigtig til at skille ad.
Håber flere har lyst at prøve,,,man kan jo altid tilrette lidt.
Hej.
Jeg skal nok bruge 3 brød til noget familie komsammen. Kan jeg sætte brød nr. 2 og nr. 3 ind i den varme ovn?
Finn – Jeg ville måske lige sænke temperaturen fra 225 °C til 200°C, hvis du sætter brødene i en varm ovn. Derudover ville jeg måske også overveje, at bage brødene på forhånd og fryse dem ned Og evt. lade dejen hæve på helt traditionel vis.
Madbrødet er mest tænkt, hvis man hu hej får lyst til at bage et madbrød til aftensmaden og ikke har tid til lang hævetid og æltning. Men det lyder som om, at du allerede nu ved, at der bliver familie komsammen, så måske kan du sagtens nå at bage brødene på traditionel vis og fryse dem 😀
Skal dette ikke koldhæves ?
Ok, jeg tænkte bare når artiklen/opskriften startede med “jeg elsker kold hævede flutes” osv. OG samtidig undrede andre læsere sig over deres brød blev for flade,,,,nå anyway var din IKKE kold hævet, eller hævet i det hele taget
Nu har jeg lavet en del ændringer OG med kold hævning.
Blev faktisk rigtig godt.
Fortsat go Påske og håber flere prøver dette lækre madbrød.
Randi – Tak for at dele dine fif til, hvordan du bagte brødet. Som sagt bliver brødet ikke specielt højt – det gør det heller ikke i originalopskriften på “hurtigt madbrød” fra Karolines køkken, men jeg har nok fået taget mit billede i en vinkel, hvor det ser højere ud 😀
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Hej
Dejlig nem opskrift, har lavet den i 2 variationer. En med græsk yoghurt og timian, den blev super.
Og en med ost og frisk tomat stykker, god til grill og tzatziki.
Tak for opskriften.
Vh Allan
Allan – Det lyder som et par supergode variationer – tak for tippet 😀
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Kan man erstatte yoghurten med noget andet? Jeg får gæster og vil lave brødet, men en af gæsterne spiser kun plantebaseret 🙂
Johanna – Tjaaa, jeg har ikke selv prøvet det, men umiddelbart tænker jeg lidt mere vand 😀
Hej! Kan mam fryse madbrødet uden at bage det? Jeg tænker efter hævningen begge gange, i en folieform og så i fryseren? Hilsen Nana 😊
Nana – Altså brødet skal jo ikke hæves, så jeg forstår ikke lige dit spørgsmål ift. efter hævningen? 🙂 Men ja, dejen kan formentlig sagtens fryses og så optø på køkkenbordet inden bagningen – jeg har dog ikke selv prøvet det 😀
Brødet var lækkert. Jeg brugte kun hvedemel og tilsatte lidt safran . Passede fint til thaisuppe med rejer og champignon, sådan en 1. juledag. Mange julehilsner Kirsten
Kirsten Så dejligt at høre, at brødet blev en succes og tak for dit gode fif med safran 😀
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Hej.
Vil jeg kunne lave en firkant og lave mindre firkantede stykker så der bliver flere små brød?
Anja – Det kan du sagtens. Smagen har jo heldigvis intet at sige ift. faconen 🙂
Hej Anne-Kathrine
Nu må det vidst være på tide at skrive en lille hilsen til dig 😊.
Jeg følger med stor interesse din blog, synes dine opskrifter er super gode og inspirerende og det er så skønt!!!
Her til aften fik vi din majssuppe og det hurtige madbrød…. mums siger jeg bare 😋.
Om det var p.gr.a. Opskriften eller fordi det var egen avl af majs, løg og kartofler ved jeg ikke , men lækkert var det i hvert fald. 😋.
Så keep up the good style 🤗👍.
Hilsen Lisbeth
Lisbeth – Tusind tak for din søde hilsen – hvor er det bare dejligt at høre, at jeg kan være med til at inspirere med min blog og mine opskrifter 😀
Og det lyder jo skønt med en suppe på majs, løg og kartofler af egen avl – bliver jo helt misundelig 🙂
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Jeg havde brug for et hurtigt brød til tortilla suppe. Jeg rørte lidt hakkede majs og ost i dejen og dryssede med ost. Jeg havde tid til at lade brødet hæve en halv time inden jeg bagte det. Det blev virkelig godt, det vil jeg bestemt lave flere smagsvariationer af! Jeg satte i 200 grader ovn, da min ovn varmer fra bunden og ville brænde brødet hvis jeg satte i kold ovn…
Tak for en god opskrift og inspirerende blog!
Blev super godt. Er straks arkiveret i samlingen af yndlingsopskrifter!!!
Line – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
Det er det bedste brød længe – vi bager det hele tiden😄
Sussi – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
Mega lækkert brød 😁
Det fungerer både til morgenmad med honning eller ost, og til aftensmad som tilbehør til tomatsuppe. Vi er vilde med det her hjemme 😊👍
Sidsel – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
Tak for denne opskrift.
Du skriver at dejen er let klistret. Kan du beskrive konsistensen lidt nærmere. I mit første forsøg er dejen tæt og tung men let klistret. Væsentlig tungere end f.eks. havregrød, skal den være sådan, eller vådere og lettere at omrøre?
Søren – Hmmm…. altså konsistensen minder vel mest af alt om en klassisk franskbrødsdej eller bolledej. Man skal bare være OBS på, at dejen gerne må være let klistret, så man ikke begynder at tilsætte en masse mel til dejen 😀
Hejsa – tusind tusind tak for denne opskrift! Den har reddet middagsmaden sååå mange gange når man lige manglede lidt ekstra😉 har endda lavet den med tørgær og creme fraiche og det blev lige så lækket – samt en halv portion svare mere end rigeligt til 2😊
Camilla – Velbekomme. Herhjemme er brødet også et kæmpehit og helt perfekt, når man lige mangler lidt tilbehør til maden eller brød til en hurtig suppe 🙂
Hurtig , nemt og dejligt brød. Snager skønt
Nina – Dejligt at høre – tak 😀
Har du en kalorieberegning på din madbrød?
Vh
Pernille
Pernille – JEg udregner ikke kcal indholdet i min mad, så det har jeg ikke 🙂 Men du kan nemt taste ingredienserne ind i en af de mange, gratis apps, som beregner kcal. Fx Lifesum eller Myfitnesspal 😀
Hejsa,
Vil bruge madbrødet i madkundskab og vil høre om jeg kan lave små enkelt brød ud af det eller har du en anden opskrift på madboller/ miniflutes, der ikke skal hæve inden bagning?
Sussi – Jeg tænker sagtens, at du kan lave flere mindre brød. Mht. bagetiden, så er de jo færdige, når de er gyldne og gennembagte – jeg har dog ikke prøvet at lave mindre brød, så jeg kan ikke lige angive en præcis bagetid 😀
Kan man bage brødet tidligere på dagen og bare lune det når det skal spises, eller bliver det kedeligt af det
Mvh. Vibeke
Vibeke – Du kan bage brødet tidligere og blot lune det senere, men det smager allerbedst, når det er nybagt 😀
Så har jeg bagt dit madbrød, og hold nu op det er lækkert 😀
Lone – Nøj hvor er det bare dejligt at høre 😀
Hvordan bliver det hvis man bager madbrødet med varmluft? skal nemlig bage 2 stk og så kunne jeg bage dem samtidig
Jette – Du kan sagtens bage brødene ved varmluft, hvis du skal bage mere en et brød ad gangen 😀