Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Madbrød – opskrift på hurtigt madbrød.

56 kommentarer
Brød og boller, Nytårsopskrifter til årets nytårsmenu, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Jeg elsker langtidshævet brød og boller, som “tager tid”. Men engang imellem så er tid bare ikke det, der er mest af. Fx når suppen snurrer på komfuret og man pludselig opdager, at brødet som egentlig var beregnet til suppen, er blevet spist, glemt eller for gammelt. For nu blot at nævne nogle af de eksempler, som sagtens kunne have udspillet sig her i huset. Og så er det, at jeg bager det her hurtige madbrød. 

Se også – Koldhævede flutes I Kartoffelbrød med ost I Tomatsuppe 

Nem opskrift på lynhurtigt madbrød. 

Denne her opskrift på et lynhurtig og lækkert madbrød har efterhånden fulgt mig i en del år. Oprindeligt er der vist tale om en opskrift fra Karolines køkken, og af samme grund blev der brugt både mælk, yoghurt og smør i originalopskriften. Men i årenes løb har jeg altså skiftet smør ud med olie og jeg bager også ofte brødet på vand i stedet for en blanding af vand og mælk. Og det sker der, efter min mening, ikke det fjerneste ved.

Tip! Se også mine bedste tips til skønne variationer af madbrødet under opskriften. 

4,36 fra 57 stemmer

Hurtigt madbrød

Bagetid20 minutter
Samlet tid30 minutter
Antal: 8 stk

Ingredienser

  • 1 dl vand (lillefingervarmt)
  • 1 dl mælk (lillefingervarmt)
  • 25 gr gær
  • 1 tsk salt (jeg bruger groft salt)
  • 1 tsk sukker
  • 1 tsk tørret rosmarin
  • 0,5 dl yoghurt naturel (eller lign. syrnet mælkeprodukt)
  • 100 gr grahamsmel (kan erstattes af hvedemel)
  • 250 gr hvedemel
  • 1 spsk olie

Desuden

  • 1 tsk tørret rosmarin

Fremgangsmåde

  • Kom vand og mælk i en skål og rør gæren ud i blandingen.
  • Tilsæt salt, sukker, rosmarin, yoghurt, grahamsmel, hvedemel og olie og rør sammen til en glat og let klistret dej. 
  • Vend dejen ud på et stykke bagepapir. Med fugtige fingre bredes dejen ud til en cirkel – ca 20 cm i diamter og 2-3 cm høj.
  • Rids brødet næsten igennem med en skarp kniv, så der dannes 8 trekanter, som kan brækkes fra hinanden, når brødet er bagt. Drys med tørret rosmarin på toppen. Jeg pensler ikke brødet med vand, æg eller lign.
  • Sæt brødet i en kold ovn og tænd på 225 °C (alm. ovnfunktion). Bag brødet i ca 20 minutter, indtil overfladen er gylden og brødet gennembagt.
  • Server brødet lunt. Det er bedst samme dag, som det er bagt. Brødet kan desuden fryses.

Tips til lækre variationer.

Madbrødet er lynhurtigt at lave, da dejen hverken skal æltes eller hæves. Den skal blot røres sammen, formes med fugtige fingre og sættes i en kold ovn. Og ca 20 minutter senere er der nybagt brød klar til forretten, suppen, gryderetten, oste- og pølsebordet, eller hvad det nu kunne være.

I denne her udgave er der brugt rosmarin som smagsgiver, men der kan bruges alle mulige andre slags krydderier. Der kan desuden kommes “fyld” i dejen i form af friskhakkede krydderurter, hakkede soltørrede tomater, oliven eller ost i tern.

Toppen kan ligeledes pyntes med revet ost, kartofler i ultratynde skiver, tynde løgskiver eller noget helt tredje. Det gælder bare om at bruge sin fantasi og så tilpasse brødet, så det passer helt perfekt til den mad, som det skal spises sammen med.

Subscribe
Notify of
56 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Jannie
6 år siden

Æv mit brød bliver slet ikke så flot hævet op som på dit billede… det forbliver nærmest helt fladt..

Mette
5 år siden

Brødet ble kjempegodt. Baker det for andre gang nå. Tusen takk for oppskrift på et raskt og godt brød.

Maria
5 år siden

Jeg havde ikke andre krydderurter end tørret basilikum hjemme da jeg skulle bage brødet 😅 så tilsatte dejen lidt havregryn (og lidt ekstra mælk for at opveje), lidt hørfrø og lidt solsikkekerner. Det blev drysset med lidt friskkværnet sort peber og hvidløgssalt 😊 super lækkert brød der gjorde sig godt til lasagne og salat.. tak for opskrift!

Lisbeth Weichel Dahl
2 år siden

5 stars
Jeg elsker det brød, og bager det nu for anden gang – denne gang med rosmarin, timian og chiliflager på toppen. Næste gang bliver det med nyt “fyld/pynt” – rosmarin, tomater og feta, tænker jeg. Tak for dejlig og nem opskrift.

Janni Elsborg
6 år siden

Ville man kunne undvære den halve deciliter yoghurt/creme fraiche?
Jeg har nemlig intet der minder om det i huset ?

Jette
5 år siden

Syrnede produkter kan generelt erstattes af mælk med et skud citronsaft i.

Frederikke
3 år siden

5 stars
Det smagte super godt! Så ud præcis som det på billedet, så det var jo lækkert. 🥳

Randi
6 år siden

Sig mig en ting:
Skal disse madbrøds trekanter ikke koldhæve ?

Randi
6 år siden

Ok, jeg har lige bagt den i dag,,,koldhævet, men dog med en del ændringer. Bla 14 g gær. Det blev ganske godt.
Men næste gang vil jeg skære brødene helt igennem før bagning. De var ikke rigtig til at skille ad.

Håber flere har lyst at prøve,,,man kan jo altid tilrette lidt.

Finn Nielsen
4 år siden
Svar  Randi

Hej.
Jeg skal nok bruge 3 brød til noget familie komsammen. Kan jeg sætte brød nr. 2 og nr. 3 ind i den varme ovn?

Randi
6 år siden

Skal dette ikke koldhæves ?

Randi
6 år siden

Ok, jeg tænkte bare når artiklen/opskriften startede med “jeg elsker kold hævede flutes” osv. OG samtidig undrede andre læsere sig over deres brød blev for flade,,,,nå anyway var din IKKE kold hævet, eller hævet i det hele taget

Nu har jeg lavet en del ændringer OG med kold hævning.
Blev faktisk rigtig godt.
Fortsat go Påske og håber flere prøver dette lækre madbrød.

Allan
5 år siden

Hej
Dejlig nem opskrift, har lavet den i 2 variationer. En med græsk yoghurt og timian, den blev super.
Og en med ost og frisk tomat stykker, god til grill og tzatziki.
Tak for opskriften.
Vh Allan

Johanna
6 år siden

Kan man erstatte yoghurten med noget andet? Jeg får gæster og vil lave brødet, men en af gæsterne spiser kun plantebaseret 🙂

Nana Klausen
5 år siden
Svar  Johanna

Hej! Kan mam fryse madbrødet uden at bage det? Jeg tænker efter hævningen begge gange, i en folieform og så i fryseren? Hilsen Nana 😊

Kirsten Larsen
5 år siden

Brødet var lækkert. Jeg brugte kun hvedemel og tilsatte lidt safran . Passede fint til thaisuppe med rejer og champignon, sådan en 1. juledag. Mange julehilsner Kirsten

Anja
5 år siden

Hej.
Vil jeg kunne lave en firkant og lave mindre firkantede stykker så der bliver flere små brød?

Lisbeth Kjær
5 år siden

Hej Anne-Kathrine
Nu må det vidst være på tide at skrive en lille hilsen til dig 😊.
Jeg følger med stor interesse din blog, synes dine opskrifter er super gode og inspirerende og det er så skønt!!!
Her til aften fik vi din majssuppe og det hurtige madbrød…. mums siger jeg bare 😋.
Om det var p.gr.a. Opskriften eller fordi det var egen avl af majs, løg og kartofler ved jeg ikke , men lækkert var det i hvert fald. 😋.
Så keep up the good style 🤗👍.
Hilsen Lisbeth

Katrine Eskildsen
4 år siden

Jeg havde brug for et hurtigt brød til tortilla suppe. Jeg rørte lidt hakkede majs og ost i dejen og dryssede med ost. Jeg havde tid til at lade brødet hæve en halv time inden jeg bagte det. Det blev virkelig godt, det vil jeg bestemt lave flere smagsvariationer af! Jeg satte i 200 grader ovn, da min ovn varmer fra bunden og ville brænde brødet hvis jeg satte i kold ovn…
Tak for en god opskrift og inspirerende blog!

Line
4 år siden

5 stars
Blev super godt. Er straks arkiveret i samlingen af yndlingsopskrifter!!!

Sussi
4 år siden

Det er det bedste brød længe – vi bager det hele tiden😄

Sidsel
4 år siden
Svar  Sussi

5 stars
Mega lækkert brød 😁
Det fungerer både til morgenmad med honning eller ost, og til aftensmad som tilbehør til tomatsuppe. Vi er vilde med det her hjemme 😊👍

Søren
4 år siden

Tak for denne opskrift.
Du skriver at dejen er let klistret. Kan du beskrive konsistensen lidt nærmere. I mit første forsøg er dejen tæt og tung men let klistret. Væsentlig tungere end f.eks. havregrød, skal den være sådan, eller vådere og lettere at omrøre?

Camilla
3 år siden

Hejsa – tusind tusind tak for denne opskrift! Den har reddet middagsmaden sååå mange gange når man lige manglede lidt ekstra😉 har endda lavet den med tørgær og creme fraiche og det blev lige så lækket – samt en halv portion svare mere end rigeligt til 2😊

Nina
3 år siden

5 stars
Hurtig , nemt og dejligt brød. Snager skønt

Pernille Sundahl
3 år siden

Har du en kalorieberegning på din madbrød?
Vh
Pernille

Sussi
2 år siden

5 stars
Hejsa,

Vil bruge madbrødet i madkundskab og vil høre om jeg kan lave små enkelt brød ud af det eller har du en anden opskrift på madboller/ miniflutes, der ikke skal hæve inden bagning?

Vibeke Jensen
2 år siden

Kan man bage brødet tidligere på dagen og bare lune det når det skal spises, eller bliver det kedeligt af det
Mvh. Vibeke

Lone
2 år siden

Så har jeg bagt dit madbrød, og hold nu op det er lækkert 😀

Jette
6 måneder siden

Hvordan bliver det hvis man bager madbrødet med varmluft? skal nemlig bage 2 stk og så kunne jeg bage dem samtidig