Stuvede kartofler…

2 kommentarer
Billig aftensmad - mad på budget., Tilbehør
Gå direkte til opskriften

Stuvede kartofler er vaskeægte mormor-mad og måske nok noget, som jeg mest forbinder med stegte ål. Stegte ål og stuvede kartofler hænger i hvert fald uløseligt sammen efter min mening. Men stuvede kartofler er også superlækre som tilbehør til alverdens forskellige slags kødretter som fx frikadeller, karbonader, medisterpølse, hamburgerryg og sågar en lækker lammekølle. Og så er stuvede kartofler et skønt alternativ til de klassiske kogte kartofler med sauce.

>> Se også min bedste opskrift på klassiske frikadeller lige her. 

Ret beset er stuvede kartofler “bare” kogte kartofler i skiver eller tern, der vendes sammen med en hvid sauce. Men præcis ligesom når man laver eksempelvis stuvede bønner, stuvet hvidkål/spidskål og stuvet blomkål, så smager det bare så meget bedre, når grønsager og sauce vendes sammen, i stedet for at blive serveret hver for sig. Og sådan forholder det sig altså også med de stuvede kartofler.

Der findes flere forskellige måder at lave stuvede kartofler på. I nogle opskrifter bruger man eksempelvis udelukkende smør, lidt vand og fløde, som skal have lov til at simre sammen med de kogte kartofler, indtil det tykner og samler sig om kartoflerne. Men for mig er rigtige stuvede kartofler altså lavet på en hvid, opbagt sauce – præcis som vi kender det fra persillesaucen, bare uden persille. Og dog, for det smager vældig godt med et ordentligt drys friskhakkede persille ovenpå de stuvede kartofler, og hvis man synes, kan man også sagtens vende hakket persille i selve stuvningen.

>> Se også min opskrift på stegt flæsk med persillesauce lige her. 

Jeg smager stuvningen til med friskrevet muskatnød, salt og peber. Brug evt. hvid peber, hvis man går meget op i det visuelle og ikke ønsker sorte prikker af peberkorn i saucen. Derudover er det også lækkert at tilsætte 1-2 spsk sennep, hvis man bryder sig om det. Jeg indrømmer, at saucen derved lægger sig kraftigt op af en sennepssauce, som dem man fx serverer til kogt torsk. Men skal de stuvede kartofler serveres svinekød som fx hamburgerryg, medisterpølse, frikadeller eller lige netop et stykke torsk, så kan det være rigtig lækkert med en lille smule skarphed fra sennep i saucen.

 

5 fra 1 stemme

Stuvede kartofler

Forfatter: Anne-Kathrine Schelde
Samlet tid40 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 800 gr kartofler (måske 1 kg kartofler afhængig af appetit)
 • 40 gr smør
 • 3 spsk hvedemel
 • 5 dl mælk
 • 1 dl fløde (kan udelades eller erstattes af mælk)
 • revet muskat (kan udelades)
 • salt og peber
 • evt frishakket persille til servering

Fremgangsmåde

 • Skræl kartoflerne, skær dem i skiver og kom dem i en gryde med 2 tsk salt. Hæld vand i gryden til kartoflerne er lige netop dækkede.
 • Læg låg på gryden og bring den i kog. Lad kartoffelskiverne koge i ca 5-7 minutter, eller til de er lige netop møre. Prik evt. i en kartoffel med spidsen af en lille kniv.
 • Hæld vandet fra kartoflerne og lad dem dampe tørre ved at fjerne grydelåget. Stil herefter kartoflerne til side.
 • Smelt smørret i en gryde og rør hvedemel ud i det smeltede smør. Tilsæt mælk og pisk godt, så der ikke dannes klumper.
 • Bring gryden i kog og lad saucen koge igennem i 2-3 minutter, til den tykner og melsmagen forsvinder.
 • Tilsæt fløde til saucen og smag til med revet muskat, salt og peber.
 • Hæld saucen over kartoffelskiverne i gryden og sæt gryden på komfuret ved jævn varme.
 • Varm de stuvede kartofler igennem på komfuret i 3-5 minutter, så saucen samler sig om kartoflerne og retten bliver gennemvarm. Rør forsigtigt rundt i kartoflerne i undervejs, så de ikke går i stykker.
 • Server de stuvede kartofler med friskhakket persille på toppen.
Hvis man bryder sig om sennep, kan man med fordel tilsætte 1-2 tsk sennep til saucen. Det kommer lidt an på, hvad kartoflerne skal bruges til, men som tilbehør til hamburgerryg, frikadeller eller medisterpølse fungerer det ret godt. 

Husk at man også kan følge med via bloggens facebookside og finde opskrifterne i Maden i mit liv App. Appen er 100 % reklamefri og opdateres hver uge med nye opskrifter + ugens madplan. Og så er det nemt og hurtigt at gemme og finde favoritopskrifterne.

2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Milton Christensen
3 år siden

Hej…

I Din bog “Mad i mit liv “, – kan jeg der finde opskrifter på f.eks : Stuvede kartofler – pasta salat med pikant ost – pasta salat m/kylling & bacon og flere af den slags ?
Vh. Milton

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)