Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Butter chicken – Klassisk og nem opskrift på indisk butterchicken

12 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Fjerkræ, Hovedretter, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Butterchicken, også kaldet murgh makhani, er en skøn, indisk gryderet med kylling marineret i yoghurt og massevis af krydderier. En klassisk, indisk opskrift, som selvfølgelig kan laves på et utal af måder og med et væld af forskellige krydderier. Og smag så lige på navnet – butter chicken. Lyder det ikke godt?

Lige præcis indiske retter er der jo ikke ligefrem en overflod af her på bloggen. Og det er faktisk synd, for jeg er vild med indisk mad, som er både velsmagende og relativt nemt at lave. Når blot der er styr på krydderierne, så er eksempelvis butter chicken den nemmeste ret, som stort set passer sig selv. Og den lækre og smørmøre kylling kan sagtens kan laves til aftensmad på en helt almindelig hverdag.

Nem butter chicken med masser af krydderier.

Som sagt skal der en del forskellige krydderier til at lave en rigtig god butter chicken. Men de fleste af dem er faktisk helt almindelige krydderier, som mange af os har stående i køkkenet forvejen. Har man en bare nogenlunde velassorteret krydderihylde, så er man allerede langt i forhold til at lave butter chicken. Vi bruger eksempelvis rigtig meget spidskommen til mexicansk mad herhjemme. Spidskommen er jo nærmest texmex smag i sig selv. Så den står altid på hylden.

Paprika har jeg også altid i skabet samt stødt koriander, som jeg bruger til hjemmelavede falafler. Der er rigtig mange mennesker, der ikke bryder sig om koriander. Jeg bor eksempelvis sammen med en koriander-hader. Men man skal huske på, at stødt koriander på ingen måde smager ligesom frisk koriander. Kan man alligevel slet ikke forlige sig med tanken om koriander, så kan det sagtens udelades. Tørrede chiliflager kan også udelades. Eller man kan erstatte det med lidt chilipulver. Og i det hele taget kan man (næsten) krydre en butterchicken frit efter smag og behag.

Lækkert tilbehør til indisk mad – Raita med mynte og Hjemmebagte naanbrød I Iskold mango lassi 

4,50 fra 6 stemmer

Butter chicken

Hvile- og tilberedningstid1 time
Samlet tid1 time 15 minutter
Antal: 4 personer

Ingredienser

Marinade

  • 2 dl yoghurt naturel
  • 2 fed hvidløg (presset)
  • 3 cm frisk ingefær (skrællet og fintrevet)
  • 2 spsk citronsaft
  • 3 tsk garam masala
  • 1 tsk stødt gurkemeje
  • 1 tsk stødt spidskommen
  • 1 tsk paprika
  • 1 tsk stødt koriander (kan udelades)
  • 0,5 tsk tørrede chiliflager (kan erstattes af lidt chilipulver)
  • salt og peber

Desuden

  • 450 gr kyllingebryst (skåret i tern)
  • 25 gr smør
  • 1 løg (hakket)
  • 1 ds hakkede tomater
  • 1 dl madlavnings- eller piskefløde

Fremgangsmåde

  • Hæld yoghurt i en skål. Tilsæt hvidløg, ingefær, citronsaft og krydderier og rør sammen til en marinade.
  • Kom kyllingetern i en frysepose eller bøtte med låg, hæld marinaden over og vend det godt sammen, så marinaden fordeles.
  • Læg pose/bøtte i køleskabet og lad kyllingen trække i marinaden i minimum 30 minutter men gerne længere. Evt. natten over.
  • Smelt smørret i en gryde og sauter løget heri i et par minutter.
  • Tilsæt kylling + marinade og hakkede tomater til gryden. Vend rundt et par minutter. Yoghurten vil begynde at skille og gryne let – sådan skal det være.
  • Læg låg på gryden og lad retten simre i 25-30 minutter, indtil kyllingen er mør. Rør rundt et par gange undervejs.
  • Tilsæt fløde og smag til med salt og peber. Lad det hele koge igennem i 1-2 minutter.
  • Server butter chicken med kogte ris, naanbrød og evt chutney.

Garam Masala og gurkemeje.

Der er et par krydderier, som man er nødt til at have fat i, inden man kan kaste sig ud i at tilberede en lækker omgang butter chicken. Det går ikke uden garam masala. Et blandingskrydderi, som laves på “varme krydderier” som spidskommen, nellike, kardemomme mm. Man kan skrue godt ned for mængden af garam masala i sin butter chicken og i stedet selv tilføje stødt kardemomme, nellike osv. Men jeg synes nu, det er nemmere, at bruge lidt mere garam masala, når jeg nu alligevel har glasset stående i min krydderihylde.

Derudover skal der bruges gurkemeje. Og som altid drejer gurkemeje sig ikke om smag, men primært om farve. Jeg ved, at der er nogle, der bruger gurkemeje i karrysaucen, når der laves boller i karry. Så måske der allerede står et glas i skabet. Men ellers så må man lige en tur forbi et større supermarked og finde garam masala og gurkemeje på krydderihylderne.

Nem aftensmad til hverdag og fest.

Når først der er styr på krydderierne, så vil jeg skynde mig at gentage, at det er supernemt at lave butter chicken. Marinaden skal bare røres sammen og kyllingen skæres i tern. Hvis man da ikke bruger kyllingefilet, der allerede er skåret i strimler. Derefter skal det hele blandes og trække i minimum 30 minutter, men gerne i meget længere tid. På den måde kan kyllingen sagtens serveres til hverdag. Og ved man på forhånd, at man får en travl dag, så er det jo oplagt at lægge kyllingen i marinade aftenen før. Så er det virkelig nemt og lynhurtigt at lave en lækker omgang butter chicken til aftensmad.

Butter chicken er også skøn gæste- og weekendmad. Oven i købet i den budgetvenlige ende, hvis pengene er små. Jeg havde i hvert fald stor succes med at servere en grydefuld butter chicken for venner og familie, da jeg var på SU. En oplagt gryderet til en fødselsdag eller familiefest, som kan mætte en helt del mennesker, og som de fleste kan lide.

Lækkert tilbehør.

Butter chicken serveres traditionelt med kogte, hvide ris og krydrede naanbrød. Personligt er jeg ret vild med klistrede jasminris eller basmatiris, som rigtig kan suge den gode butter chicken sauce til sig. De hvide ris kan selvfølgelig også erstattes af brune ris, hvis man er mere til det. Eller blomkålsris. Og man kan også helt droppe ris og i stedet nøjes med naanbrød til sin butter chicken. Man vælger bare det, som man bedst kan lide.

Udover ris og/eller naanbrød vil jeg også gerne have en eller anden form for salat til gryderetten. Det kan evt. være en indisk inspireret salat med mango, agurk, tomater, forårsløg og frisk koriander, eller måske bare lidt frisk mango i tern. Det er også lækkert med en krydret chutney med fersken eller mango, hvis man er til den slags. Jeg er især vild med mango chutney, som jeg stadig har til gode at prøve at lave selv. Men det er jo op til den enkelte.

En kølig yoghurt dip, en såkaldt raita, med agurk og mynte er også lækkert. Også selvom denne her opskrift på butter chicken ikke er så stærk, at det bør være nødvendigt at svale munden med en kølende yoghurt dip. Og så er der altså bare noget med kombinationen af krydret butter chicken og kølig yoghurt.

Endelig kan jeg anbefale, at man man laver en forfriskende mango lassi. Enten som tilbehør til butter chicken eller til dessert. Lassi er en  form for “smoothie” bestående af bl.a. yoghurt, moden mango og krydderier, som inderne nyder til maden. Selv foretrækker jeg nu at drikke min mango lassi til dessert. Og så er en lassi faktisk også en skøn og svalende tørstslukker på en varm sommerdag.

Subscribe
Notify of
12 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Anette
3 år siden

god opskrift

Anette
3 år siden

den smager godt

Rikke Søndergaard
2 år siden

Kan det fryses? 🙂

Margit Lippert
1 år siden

Kan jeg bruge cultura i stedet for yoghurt?

Margit Lippert
1 år siden

Tak! Det prøver jeg🤗

maibritt jørgensen
1 måned siden

kan man putte nogle grøtsager i?

maibritt jørgensen
1 måned siden

og kan man bruge creme fraiche i stedet for yoghurt?