Hjemmelavet biksemad med spejlæg er typisk restemad, og det er faktisk ikke så ofte, at vi får biksemad herhjemme. Måske fordi vi spiser så meget, at vi sjældent har rester, haha. Men biksemad smager jo godt. Og det er helt oplagt, at lave sådan en portion, hvis man har rester fra en steg eller måske bare en god bøf.

Se også – Langtidsstegt flæskesteg I Rosastegt culotte I Rosastegt roastbeef I Paprikagryde med mørbrad og cocktailpølser

Min bedste opskrift på hjemmelavet biksemad.

Man kan bruge alle mulige former for kød til sin biksemad. Fx flæstesteg, oksesteg, colutte, cuvette, skinkesteg og lign. Derudover synes jeg, at der skal lidt pølser eller bacon til, da det giver en fin og let røget smag. Jeg bruger gerne gode cocktailpølser fra vores slagter, men man kan selvfølgelig også bruge almindelige pølser, som skæres ud i mundrette stykker. Jeg synes bare, at det ser så fint ud med de små pølser.

Nedenstående opskrift er rimelig plain og består udelukkende af kød, kartofler og løg. Men man kan sagtens supplere med ekstra grønt i form af gulerødder, søde kartofler eller forskellige slags rodfrugter i tern. Det kunne eksempelvis være selleri, pastinakker, persillerødder eller søde kartofler.

Faktisk kan man også lave en helt vegetarisk biksemad på kartofler, løg og blandede rodfrugter. Med et par spejlæg på toppen, rødbeder ved siden af og så ketchup, engelsk sauce eller måske bearnaisesauce, bliver det en helt fint og mættende ret. Er man meget sulten, så kan man overveje en skive nybagt rugbrød ved siden af.

Biksemad
Print opskrift Pin opskrift
5 fra 1 stemme

Biksemad med spejlæg

Samlet tid30 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 400 gr tilberedt kød (fx flæskesteg, culotte, cuvette eller lign)
  • 1 kg kogte kartofler
  • 1 pk gode cocktailpølser
  • 2 løg (hakkede)
  • 2 spsk smør
  • 1 spsk olie
  • 4 æg
  • salt og peber

Fremgangsmåde

  • Skær kød og kartofler ud i ensartede, mundrette stykker.
  • Opvarm 1 spsk smør på en stegepande og steg kød og cocktailpølser til kødstykkerne får lidt farve og pølserne bliver lysebrune.
  • Tag kød og pølser af panden og stil det til side.
  • Opvarm 1 spsk smør på panden og sauter løgene i et par minutter, til de bliver gyldne.
  • Tilsæt herefter kartofler i tern og lad dem stege til de bliver fint gyldne og let sprøde.
  • Kom kød og cocktailpølser tilbage på panden, vend det hele rundt og smag til med salt og peber.
  • Opvarm lidt olie på en anden stegepande.
  • Slå 4 æg ud i panden og steg dem ved middelvarme i ca 3-5 minutter til spejlæg. Vend evt. æggene undervejs, hvis der ønskes vendte spejlæg.
  • Server biksemaden med spejlæg på toppen og evt. rødbeder, persilledrys, ketchup og engelsk sauce ved siden af. Man kan også servere bearnaisesauce til biksemaden.

Biksemad

I gryde eller på pande.

Hvorvidt biksemaden skal laves i en gryde eller på en pande må vist være en smagssag. Jeg bruger som regel en pande, da jeg godt kan lide, at kartofler og kødstykker får en let, gylden stegeskorpe og i øvrigt holdes nogenlunde adskilt.

Biksemad i gryde er også lækkert, men retten bliver ligesom lidt mere kogt end stegt, når det hele vendes rundt. Desuden kan kartoflerne godt mose let ud, når der røres rundt i gryden. Til gengæld kan man lave en meget større portion i en gryde end på en pande. Medmindre man har en meget stor pande, selvfølgelig. Så skal man lave en stor portion, så vil jeg nok anbefale, at man bruger en gryde.

Biksemad er oplagt restemad og perfekt, hvis der skal ryddes op i køleskab og fryser. Men det er faktisk også virkelig lækkert (og populært) som natmad ovenpå en god fest. Man kan jo nemt holde en kæmpe bradepandefuld varm i ovnen. Og der er vel også en grund til, at der er så mange morgenværtshuse, hvor der serveres biksemad med spejlæg og bearnaisesauce. Så overvej lige, om det er en portion biksemad med spejlæg, der skal være afslutningen på den næste fest.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)